Muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u službenoj posjeti muftiji bihaćkom

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću primio dr. Sabahudin-ef. Ćemana, muftiju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Armerike. Ovo je prva službena posjeta muftije Ćemana Muftijstvu bihaćkom i muftiji Kudiću, gdje su razgovarali o aktuelnim pitanjima za Islamsku zajednicu i razmijenili iskustva rada i djelovanja.

“Muftija dr. Sabahudin-ef. Ćeman nam je ukazao poštovanje i došao u službenu posjetu našem muftijstvu. Ovo je bila prilika da evociramo uspomene na prijeratni period gdje je muftija Ćeman proveo kao dječak, mladić, a kasnije i imam. Nažalost, podijelio je s nama i njegovo bolno iskustvo iz logora. Međutim, u našem razgovoru smo se fokusirali na iskustva rada i djelovanja u sredinama u kojima djelujemo. Posebno su nam dragocjena iskustva koje nam je prenio muftija Ćeman u njihovom pristupu mektebskoj nastavi, radu sa mladima i njihovom odnosu prema obrazovanju mladih. Koristim priliku da se u ime naših studenata zahvalim muftiji Ćemanu i svima koji su donirali sredstva za stipendije našim studentima, koje ćemo im naknadno uručiti.” – rekao je nakon prijema muftija Kudić.

Fondacija “Ljiljan” djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike i koja ima za cilj stipendiranje učenika i studenata u SAD-u i Bosni i Hercegovini. I ove godine su za studente iz cijele Bosne i Hercegovine obezbijedi 150 stipendija, a koje će se podijeliti u sjedištima svih muftijstava.

“Ja sam danas u Bihaću prije svega da posjetim svoga dragog prijatelja i muftiju hafiza Mehmed-ef. Kudića i da predam stipendije koje će uručiti našim studentima, dobitnicima stipendija, koji su izrazili želju da ovde u Bihaću prime svoje stipendije. Sjećanja i emocije koje su mi danas navirale su bile zaista posebne, s obzirom na moje krajiško porijeklo i sjećanje na minule dane provedene na ovom području. Drago mi je da muftija Kudić zajedno sa svojim saradnicima radi odličan posao na nekim krucijalnim pitanjima za Islamsku zajednicu i Bošnjake ovog prostora. Posebno mi je drago da ima poseban senzibilitet i zainteresiranost za naše povratnike i njihov vjerski život, za očuvanje kulture sjećanja i za projekte koji će donijeti boljitak našem narodu i zajednici.” – poručio je muftija Ćeman.

Prijemu su prisustvovali i mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje i Nazif-ef. Horozović, saradnik za medije Muftijstva bihaćkog.

Izvor vijesti: https://muftijstvobihacko.ba/index.php/aktuelnosti/muftijstvo-bihacko/item/535-muftija-bihacki-razgovarao-sa-muftijom-islamske-zajednice-bosnjaka-sjeverne-amerike

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3