Search
Close this search box.

Na 26. Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike u Atlanti promovisana “Knjiga pamćenja i opomene” autora Emira Ramića

Atlanta, GA – Na 26. Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike u Atlanti promovsiana je knjiga dr. Emira Ramića naslova Kniiga pamćenja i opomene. Promociju je pored autora moderirao profesor Semir Đulić iz Atlanta, dugogodišnji prijatelj dr. Ramića i saradnik Instituta za iztraživanje genocida u Kanadi koji dr. Ramić vodi.

Ramić više od 20 godina radi na planu istraživanja genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, borbe za ljudska prava i slobode i borbe za istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Radi se o udžbeniku historijskog sjećanja u sedam poglavlja sa više od 200 tema iz oblasti kulture sjećanja i ljudskih prava i sloboda. To je svojevrsna hronika borbe za istinu i pravdu sa jedinstvenom mapom genocida nad Bošnjacima.


Sedam poglavlja knjige su: Naučna istraživanja, “Smrtopisi genocida nad Bošnjacima”, Izbor iz intervjua, “Besjede”, Slovo o knjigama, Hronika borbe za istinu i pravdu, Eseji, pisma, poruke, pouke.
Akademik Abdulah Sidran je u predgovoru napisao da je “djelo Emira Ramića uistinu šire od svih institucionalnih adresa na kojima je davao nesebični doprinos, u profiliranju kulture sjećanja, u borbi za istinu i pravdu o genocidnoj agresiji, u organiziranju i stasavanju bosanskohercegovačke dijaspore, u borbi za bosanski jezik i obrazovne programe, u kulturnom pregalaštvu i didaktičkoj produkciji, a nadasve u svjedočenju jednog vanserijskog, bezmalo hroničarskog aktivizma, u praćenju i tumačenju aktuelnih događaja”.


Akademik Suad Kurtćehajić je napisao Uvod u poglavlja navodeći da je Ramić napisao svojevrsnu genocidografiju, mapu ili kartu genocida sa osnovnim podacima. To su elementarne lekcije bez kojih više nema ni patriotske kulture ni antifašiastičke higijene u bošnjačkom narodu i općenito u bosanskohercegovačkom društvu, ali i šire. U proteklih dvadeset godina Emir Ramić je pod agendom Naučnih istraživanja objavio više od 700 naslova, od ozbiljnih naučnih radova, do historiografskog tretmana godišnjica zločina i važnih događaja, ali i pravovremenih reakcija na aktuelne događaje koji su zadirali u pitanje ratnih zločina i tretmana pravosudne i povijesne istine – dodao je Kurtćehajić.
Akademik Ferid Muhić je u recenziji naveo da Ramić u svom djelu na svim poznatim činjenicama rekonstruiše autentičnu istinu o agresiji Srbije i Crne Gore s jedne strane i Hrvatske s druge strane na Bosnu i Hercegovinu. Na 221 stranici djelo Knjiga pamćenja i opomene, predstavlja jedan nov metodološki pristup koji rekonstruiše integralnu istorijsku istinu, spašavajući je od zaborava i posebno, od bezbrojnih faksifikata – napisao je Muhić.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA