Nikad ne reci nikad: Od ratnog izbjeglice do Inženjera godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Vedad Mahmulyin, inženjer za terete, dinamiku i avionske znanosti u komercijalnom avio-letenju u tvornici aviona Boeing u Everett-u, savezna država Washington, imenovan je Komercijalnim avionskim inženjerom godine za 2014. godinu jer je pronašao inovativan način za avion 787-10 u kojem se koristi isti horizontalni i vertikalni stabilizator koji se koristi kod 787-9.

Ovo jedinstveno postignuće dovelo je do dodjele titule Inženjera godine u 2014. Međutim, ono što mnogi smatraju još značajnijim je činjenica da nije bilo odluke njegovih roditelja u 1992. godini, Mahmulyin možda danas ne bi bio živ i bavio se impresivnom karijerom te preuzimao profesionalne izazove koje drugi smatraju nemogućima.

Mahmulyin je preživio jedan od najsurovijih sukoba u nedavnoj prošlosti: rat u Bosni i Hercegovini u bivšoj Jugoslaviji koji je trajao od 1992. do 1995. Rat nakon raspada bivše Jugoslavije doveo je do smrti desetaka hiljada civila i vojnika, a uključivao je krvave borbe, etnička čišćenja i devastirajuća bombardiranja i granatiranja gradova i naselja.

Početkom 1992. godine, Mahmulyinovi roditelji, znajući što bi se moglo dogoditi, poslali su njegovu mlađu sestru rodbini u Zagreb, Hrvatska, koji je udaljen oko 100 milja. Nakon što se nekoliko sedmica kasnije rat razbuktao, u Aprilu 1992., tada 14-godišnji Mahmulyin pridružio se svojoj sestri u Hrvatskoj. Od tada porodica više nikada neće biti na okupu. Komunikacijska blokada spriječila je da Mahmulyin i njegova sestra išta doznaju o teškoj sudbini svojih roditelja. Tek kasnije doznali su da je grad pokoren, kuće etničke populacije uništene, a civili ubijeni ili poslani u koncentracione logore. Mahmulyin-ova majka nestala je u jednom od takvih logora. Njegov otac je preživio i kasnije pobjegao preko granice u Hrvatsku.

Mahmulyin-u misli da je “svaka četvrta osoba koju je poznavao u svom rodnom gradu ubijena dok su preostali odvedeni u koncentracione logore.” Kako su se borbe pojačavale, Mahmulyin koji je tada imao 16 godina, emigrirao je u Tursku gdje je živio godinu dana, naučio govoriti turski i pohađao gimnaziju. U Decembru 1994. kad je imao 17 godina, Međunarodno vijeće za pomoć – (International Rescue Committee) sponzoriralo je Mahmulyin-a kako bi emigrirao u U.S. gdje je došao u grad Olympia-u, država Washington. Porodice povezane s Organizacijom za bratsko pomirenje – (Organization of Fellowship Reconciliation) pružile su mu utočiste i omogućile mu upis na koledž St. Martin’s College u Olympia-i. Nakon tri semestra, Mahmulyin se prebacio na Univerzitet Džordž Vašington – University of Washington. Diplomirao je u Junu 2000. godine, sa specijalizacijom u avionskom inženjeringu.

Ford je ponudio Mahmulyin-u posao u Detroit-u, ali on je želio ostati u Seattle-u i raditi za Boeing. Mahmulyin se pridružio Boeing-u u Septembru 2000. godine kao Inženjer aerodinamike, stabilnosti i kontrole. Godine 2005. njegova sestra emigrirala je u SAD.

Kad opisuje svoj način suočavanja s izazovima i životnim borbama, Mahmulyin se koristi izrekom “ono što te ne ubije, to te ojača”. “Uglavnom sam brinuo sam o sebi od kad sam imao 14 godina,” rekao je Mahmulyin. “Kad si bačen u novu kulturu, prisiljen si naučiti drugi jezik i prevladati brojne zapreke. No kad jednom svladaš sve to, imaš osjećaj da bi mogao učiniti sve.”

Mahmulyn kaže da mu je samopouzdanje koje je dobio dok je gradio nov život u Americi omogućilo da poveže rep aviona 787-10 s onim na avionu 787-9 u ostvariv zadatak iako drugi to baš nisu smatrali mogućim. “U pogledu mog projekta, puno ljudi bilo je pesimistično i nije vjerovalo da repovi aviona mogu biti zajednički, ali moje iskustvo i odgoj dali su mi pouzdanje i ustrajnost da slijedim svoj cilj,” rekao je. “Duboko u sebi znao sam da će to zahtijevati potpun angažman” dodao je, “ali nisam želio propustiti ovu priliku. Odgojen u dobrostojećoj obitelji gdje su mi roditelji bili liječnik i profesor hemije, tri godine života u izbjeglištvu u moje su srce usadile efikasnost djelovanja i skromnost.

“I za kraj, ovaj projekt uštedio je kompaniji milione dolara. Profesionalno mogu reći da sam neobično ponosan na ovo postignuće.”

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.