Obavještenje i čestitka glavnog imama dr. Sabahudin ef. Ćemana povodom hadžijskog bajrama

01-SC-43/17

Phoenix, AZ: 30. zu-l-ka’de 1438. god. po H.,

22. august 2017. godine

Čestitka glavnog imama dr. Sabahudin ef. Ćeman povodom hadžijskog bajrama

Zadovoljstvo nam je podijeliti sa vama da mjesec zu-l-hidždže 2017/1438 godine počinje u srijedu 23. avgusta u svim zemljama svijeta, a to znači da će cijeli svijet ove godine proslaviti hadžijski (kurban) bajram u petak 1. septembra 2017. godine.

Prvih deset dana mjeseca zu-l-hidždžeta zasigurno su blagoslovljeni dani, jer se i Svevišnji Allah kune njima u suri El-Fedžr, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Ne postoje veličanstveniji dani kod Allaha niti dani u kojima su dobra djela draža Allahu od ovih deset. Mnogo u njima Allaha spominjite et-tehlilom (izgovarajući La illahe illAllah), et-tekbirom (veličanje Allaha izgovarajući riječi Allahu ekber) i et-tahmidom (zahvaljujući Allahu riječima elhamdulillahi)’’(Taberani).

Stoga, zahvalimo Allahu, Milostivom, Svemilosnom, na blagodatima kojim nas svakodnevno obasipa i iskoristimo ovih deset dana zu-l-hidždžeta, koji su bolji od zadnjih deset dana mjeseca ramazana (dok su noći zadnje trećine ramazana, koje mi maksimalno nastojimo iskoristiti, bolje od prvih deset noći zul-hidždžeta). Provedimo ovih deset dana u nastojanjima da što više ibadet činimo Svevišnjem Allahu kroz obavljanje namaza, u postu, učenju Kur’ana, učenju zikra, činjenju dobročinstva kroz sadaku i ovaj naš ibadet krunišimo klanjem kurbana u danima radosti i veselja, u danima blagdana bajrama.

Cijenjeni članovi Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, poštovani imami i predsjednici, članovi džematskih odbora, cijenjene džematlije, braćo i sestre, radujmo se ovim mubarek danima i svim blagodatima koje nam oni donose. Neka nam to bude još jedna prilika za preispitivanje, činjenje dobročinstva, održavanje rodbinskih i komšijskih veza, međusobno povjerenje, potpomaganje i razumijevanje, te jačanje i prosperitet naše zajednice.

Molim Svevišnjeg Allaha, da nas svaka naša sedžda u namazu ovih dana, uzdigne za jednu deredžu i izbriše jedno ružno djelo, da svaki dan posta pročisti našu dušu i srce, a posebno na dan Arefata kada Svevišnji Allah postačima prašta grijehe u prethodnoj i predstojećoj godini i udaljava njihovo lice od džehennemske vatre za sedamdeset harifa, da nas za svako naše učenje Kur’ana i zikra višestruko nagradi, a svakom našom sadakom-milostinjom da poništi naša loša djela kao što voda gasi vatru.

Molim Allaha, Gospodara svih svjetova, da ove mubarek dane krunišemo Allahu najdražim ibadetom kojeg insan može učiniti na dan Bajrama, klanjem kurbana, jer kurbanska krv (žrtva) stigne do Allaha (bude primljena kod Allaha) prije nego što padne na zemlju.

Svima vama, vašim porodicama, kao i svim muslimanima i muslimankama, čestitam nastupajuće mubarek dane, sa željom da ih provedete u radosti i veselju sa svojim najbližim, prijateljima i komšijama.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Dr. Sabahudin ef. Ćeman

Glavni imam

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.