Obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici u džematima Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Islamic Center Gazi Husrevbeg • Detroit, MI

U nedjelju 10. jula 2022. poslije podne namaza u džematu Gazi Husrev-beg Detroit, džematlije i vakifi su vjerskim programom obilježili 27. godišnjicu genocida u Srebrenici (Podrinju) Prijedoru, Kozarcu, Sanskom Mostu, Ključu (Biljani), Hercegovini i Istočnoj Bosni (Foča,Višegrad,Zvornik ) Vazu nasihat je kazivao imam džemata Mr. Fejlem ef. Salkić. Molimo Uzvišenog Stvoritelja Allaha dž.š . da svim šehidima i žrtvama genocida podari džennetski smiraj. Amin.

Islamic Community of Bosniaks in Washington • Seattle, WA  

Islamska zajednica Božnjaka u Washington-Seattle u saradnji sa Bosnian youth of Seattle – omladinom našeg džemata, organizovala je u džamiji učenje Tevhida i prigodno predavanje koje je održao Begzudin ef. Jusić.

Nakon vjerskog programa u džamiji pristupilo se drugom dijelu programa, gdje se organizovala mirna šetnja oko jezera Green Lake, staza i šetnja oko 4 milje.

Community of Bosniaks in Georgia- Atlanta, GA

U džematu Zajednice Bošnjaka Džordžije učenjem Jasina, tevhida i prigodnim programom, danas 11. jula obilježen je Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici. Hor Bilal svojim izvedbama ilahija i recitalima pobudio je emocije kod svih prisutnih. Posebno je bilo emotivno pri izvedbi Srebreničkog inferna. Imam Senad ef. Šehić posjetio je prisutne da se nalazimo u danima bajrama koji za nas Bošnjake nisu samo dani radosti i sreće, nego i dani pomiješani s tugom, jer nas bajrami ponajviše podsjećaju na drage insane koji nisu s nama za bajramskom sofrom. 

Islamic Bosniaks Educational and Cultural Organization- Portland, OR

Komemoracija se sastojala iz tri dijela i to:

U periodu od 1. do 11. jula na IBECO Portland Facebook profilu svaki dan je objavljivan kraći tekst sa par slika o genocidu u Srebrenici.

Na dan 11. juli održana je biciklijada u kojem su učešća uzeli mladi IBEKO džemata sa svojim roditeljima.

Nakon biciklijade i klanjanja ikindije-namaza pred džamijom je održan komemorativni program koji je završen učenjem sure Ja Sin i dove za srebreničke šehide. Po odlasku sa programa svim prisutnim su podijeljeni prigodni osvježavajući paketići koje su obezbijedile familije porijeklom iz Srebrenice a koje žive na području grada Portlanda, a koordinator i pokrovitelj ovog dijela je bio Azem Omerović.

Rezime ovogodišnje komemoracije u Portland-u, jeste zadatak svima nama, da sve oblike i sva saznanja Bosansko-Srebreničke tragedije temeljito proučimo, osmislimo i vrednujemo, da im damo pravo mjesto i značenje u našoj cjelokupnoj kako u duhovnoj tako i u historijskoj baštini. Jednom riječju, da u njima otkrivamo i oživotvorujemo sami sebe i da se svi maksimalno uključimo u pripremu i obilježavanje genocida u Srebrenici, a i širom Bosne i Hercegovine.

Bosnian- American Islamic Cultural Center • Hartford, CT

WALK TO REMEMBER SREBRENICA GENOCIDE 2022

Omladina džemata i džematlije Bosnian American Islamic Cultural Center, Hartford CT- SAD, protekla dva dana (10. i 11. juli 2022. godine) proveli su u znaku sjećanja, šetnje, dženaze, jasina, tewhida i dove za šehide Srebrenice i BiH.

Više stotina vjernika, Bošnjaka sa područja Hartforda i okolnih gradova države Connecticut su bili dijelom programa “Šetnja za sjećanje srebreničkog genocida”. Program su pripremili omladinci, momci i djevojke BAICC džemata. Posebno je važno za našu zajednicu što se programu priključio i gradonačelnik Hartforda mr. Luke Bronin koji se obratio prisutnima te u kraćem govoru iskazao poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici, Prijedoru i cijeloj BiH. 

Posebnu pažnju prisutnih uzeli su govori Ahmedine Talović i Kenana Mujića. Dvoje omladinaca, dvoje djece džemata BAICC koji su rođeni u Americi, ali su nadahnutim i emotivnim kazivanjima o Srebrenici i kulturi sjećanja na prošlost izmamili suze kod džematlija i ostalih koji su pažljivo slušali šta će mladi reći o prošlosti, sadašnjosti i koji su im planovi za budućnost.

Prisutnima se obratio i naš imam, mr. Šerif-ef. Delić koji je poslao jasnu poruku značaja konstantnog sjećanja, obilježavanja i govora o istinama koje su se dešavale tokom agresije i genocida u domovini Bosni i Hercegovini. Zajednička poruka omladine i džemata je: NIKADA VIŠE ZULUM OD ZULUMĆARA NEĆEMO TOLERISATI.

Performans srebreničkog cvijeta kojeg je omladina pripremila svi prisutni su emotivno doživjeli, a posebno stariji koji su svjedoci onoga što se dešavalo u protekloj agresiji u našoj Bosni i Hercegovini. Svima nama ostaje nada da će i na ovom svijetu dušmani dobiti kaznu, a u konačnoj pravdi i sudu kod Allaha dž.š. katili će dobiti zasluženu kaznu.

B&H Islamic Center of Pennsylvania- Mechanicsburg PA | Bosniaks Islamic Cultural Center of Carlisle- Carlisle, PA | Bosnian Islamic Community of Erie- Erie, PA | Islamic Community of Bosniaks in Pittsburgh- Pittsburgh, PA

Program je počeo u glavnom gradu savezne američke države Pennsylvania u Harrisburgu, na adresi Pennsylvania State Capitol Rotunda Hall. Ovaj projekat je bio zajednička saradnja džemata sa područja Pennsylvania. U ovom projektu su učestvovali sljedeći džemati: B&H Islamic Center of Pennsylvania – Mechanicsburg PA, Bosniaks Islamic Cultural Center of Carlisle – Carlisle, PA, Bosnian Islamic Community of Erie – Erie, PA, Islamic Community of Bosniaks in Pittsburgh – Pittsburgh, PA. Sve nas raduje da smo ove godine imali ovakav jedan zajednički program i nadamo se da ćemo u budućnosti imati projekte koji su važni za naš narod. Program je počeo intoniranjem himni, američke i bosanske. Uvodno obraćanje imama mr. Džemal ef. Crnkića koji je prisutne poselamio i naveo važnost ovakvog okupljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici. Emotivno svjedočenje imali smo od brata Edina Selimovića jednog od preživjelih genocida u Srebrenici.

U daljem programu imali smo i obraćanja imama Adem-ef. Garića i Zinaid-ef. Granića. Prisutnima se u Capitol obratio i dr. George Pickens koji je profesor teologije na Messiah University, on je porukom mira istakao važnost da smo jedno, da budemo od pomoći drugima kada je najpotrebnije. Srebrenički inferno nam je izvela Merjem Garić. Ovog dana smo imali poruke mira a posebna radost je bila kada je mr. Džemal-ef. Crnkić proučio ajete iz Kur’ana , prijevod ajeta je čitao Adem-ef. Garić. Prije početka oficijalnog programa u Capitol, imali smo priliku vidjeti i posebnu izložbu slika koje svjedoče o genocidu u Srebrenici, dokaz o onome šta se dogodilo na tom području. Poslije toga smo imali šetnju od Capitol do Kunkel Plaza u Harrisburg. Program se dalje nastavio u Carlisle, gdje smo imali šetnju kao i prošle godine. Start je bio u Lindner parku a tu smo imali obraćanja imama Zinaid ef. Granića koji se obratio molitvom za mir u svijetu. Veliku smo imali čast što smo mogli ugostiti i sljedeće goste govornike: Profesora dr. Karl D. Qualls koji je profesor na Dickinson College USA, on nam se obratio da nikada ne zaboravimo genocid i da će njegov rad biti usmjeren na istraživanje genocida u Srebrenici. Na kraju programa imali smo govor gradonačelnika Carlisle Borough, Sean Shultz koji se zahvalio na pozivu i obećao pomoć za sve projekte koji se tiču očuvanja sjećanja na genocid u Srebrenici. Program se završio učenjem tevhida pred duše šehida Srebrenice u džamiji BICC Carlisle. Vjerski program, učenjem sure Jasin i tevhida smo imali također u džematu Bosnian Islamic Community of Erie koji je održan 10. jula 2022. Neka se Allah dž.š., smiluje njima našim šehidima. Nama ostaje borba za istinu i edukacija drugih o tome šta se dogodilo u Srebrenici.

Islamic Community of Bosniaks- Jacksonville, FL

Povodom godišnjice obilježavanja Genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 11. Jula ‘95 i u BiH, u džematu Islamic Community od Bosniaks Jacksonville je postavljen kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja. Zbog kiše, program je nastavljen u džamiji, gdje smo mogli čuti priče od ljudi koji su uspijeli izvući živu glavu iz Srebrenice te kobne ‘95,  gdje je poslana snažna poruka omladini o važnosti čuvanja sjećanja na genocid i agresiju u BiH. U nastavku programa je pregledan dokumentarni film “Hatica- mother of Srebrenica”, a poslije jacije namaza je proučen kelime i tewhid pred duše Srebreničkih šehida i šehida Bosne i Hercegovine.

Islamic and Educational Center “Ezan” – Des Moines, IA
U Des Moines-u, džematu EZAN obilježavanje dana šehida Srebrenice se tradicionalno obilježava poklanjanjem hatme i učenjem tevhida svakog 11. jula bez obzira da li je vikend ili radni dan. Iako je ove godine 11. juli pao u ponedjeljak ili baš na radni dan, skupu je ipak prisustvovao veliki broj džematlija. Uz prigodne ilahije nakon tevhida u izvedbi domaćeg hora, obraćanje imama Nijaz ef. Valjevčića te predsjednika džemata hadži Saiba Ejubovića koji je i sam preživio genocid, džemat EZAN je održao kontinuitet obilježavanja i podsjećanja na genocid koji se desio u Srebrenici. Program je zavrsen akšam-namazom i dovom da ustrajemo na putu istine i traženja pravde te da nikad ne zaboravimo šehide.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.