Obilježavanje sjećanja na genocid u Srebrenici

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

BIC St. Louis – St. Louis Islamic Center Nur

U organizaciji Udruženja preživjelih Srebreničana i bošnjačkih džemata u St. Louisu u nedjelju, 11. jula, poslije podne namaza, u Bosanskom Islamskom Centru u St. Louisu, proučen je tevhid pred duše šehida Srebrenice.

U programu su učestvovali svi bošnjački imami u St. Louisu a prisutnima se obratio i dr. Ermin Sinanović. U sklopu obilježavanja 26. godišnjice u organizaciji istog udruženja u subotu. 10. jula, održan je i tradicionalni nogometni turnir.

Community of Bosniaks in Georgia

11. jula 2021. godine na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici u “Sabur” džamiji u Lawrenceville, GA, proučeni su poslije podne namaza, tevhid i jasin pred duše žrtava genocida u Srebrenici.

Iako daleko od rodne domovine, Bošnjaci u Atlanti (GA) su prigodnim vjerskim programom obilježili 26. godišnjicu srebreničkog genocida. Nakon što je proučen jasin i tevhid pred duše šehida,porodicama i žrtvama genocida, kao i svim prisutnim sa veoma emotivnim govorom, obratio se Taib ef. Karić , imam iz BiH koji se trenutno nalazi u posjeti ovom džematu.

Predivnim i emotivnim ilahijama “Šehidi “ i “Nemoj žaliti suzama” koje su predivno izveli najmlađi u ovom džematu, završen je program ovogodišnjeg obilježavanja srebreničkog genocida. Molimo Allaha, dž. š., da žrtvama podari dženneti-firdevs a porodicama sabur-selamet.

Al Kalem BH Islamic Community, Chattanooga TN

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici u džematu Al Kalem BH Islamic Community, Chattanooga TN proučen je tevhid i Jasin šehidima Srebrenice i održana hutba na temu genocida u Srebrenici.

Islamic Cultural Center of Greater Chicago

U Islamskom Kulturnom Centru u Northbrooku kod Čikaga, 26 godina od genocida u Srebrenici obilježeno je učenjem Jasina i tevhida i prigodnim predavanjem od strane imama džemata dr. Hazim ef. Fazlića. Program je prenošen preko društvenih mreža i praćen od strane nekoliko stotina članova i simpatizera najstarije bošnjačke džamije u Americi.

Takodje, Bosansko-Američka Kulturna Asoccijacija BACA, finansijski je podržala biciklijadu koja je 11 jula organizirana u Čikagu od strane The Lilies of Hope, organizacije sa sjedištem u Čikagu.

Bosnian Canadian Islamic Centre London Ontario, Canada

Kao i svake godine džemat London obilježava 11. juli u trajanju od tri dana. Ove godine prvi dan obilježavanja je započeo sa hutbom u petak. Hutba je predvodjena imamom Avdijom ef. Ramićem o Genocidu u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

Takodjer u subotu je održano predavanje imama i proučen kelime i tevhid u organizaciji sjećanja na šehide Srebrenice. U nedjelju ujutro je prikazan intervju sa dr Emirom Ramićem i Alijom Tabakovićem sa namjerom detaljnog informisanja o genocidu od strane nauke Instituta za istraživanje genocida. Kao i svake godine džemat London prisustvuje sa imamom i predstavnikom u Vindsoru na spomen obilježju. Ove godine je naš džemat poslao molbu za proglas od strane gradonačelnika Londona ali zbog pandemije proglas nije izdat.

Molimo Allaha dž.š.. da nam podari Svoju Milost a šehidima Džennet. Amin.

SABAH – Chicago

Srebrenica u centru Sabah u Čikagu. Počelo je razgledanjem izložbe već u 12:00 sati. Nastavilo se klanjanjem podne-namaza, dženaze u odsustvu, učenjem Jasina, tevhida, čitanjem izvoda iz hutbe reisul-uleme o genocidu u Srebrenici. Učenje su nam uljepšali gosti iz BiH, imam u penziji Refik ef. Crnkić iz Cazina i učenik Asim Imamović iz Visokog.

BECCA Center- Chicago

Čikago u znaku Srebrenice

U organizaciji novoosnovane fondacije “Lilies of Hope” (Ljiljani nade), a uz podršku mnogobrojnih drugih bosansko-američkih nevladinih organizacija koje djeluju u Čikagu, u nedjelju, 11. jula na poznatoj stazi Lake Trail Northshore organizovana je biciklijada s ciljem sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Preko 50 biciklista učestvovalo je u ovoj biciklijadi koja se evo organizuje drugu godinu zaredom.

Da je Čikago zaista u znaku Srebrenice pokazuje u veliki baner koji je postavio BECCA Center kod svjetski poznatog aerodroma i koji će u narednim danima biti vidljiv hiljadama ljudi koji sa zapadne strane ulaze u grad Chicago.

Osim pomenutih događaja, u centru grada organizovana je i protestna šetnja u organizaciji Udruženja Bošnjaka preživjelih u genocidu kojemu je također prisustvovala zapažena grupa ljudi.

Islamic Bosniak Educational and Cultural Organization, Portland

Povodom dvadesetšest godina od planetarnog zločina i genocida u Srebrenici, dana 11. jula ove 2021. godine u Portlandu u američkoj saveznoj državi Oregon održana je komemoracija.

Organizator i sponzor ove komemoracije, je bila Islamska Bošnjačka Edukativno Kulturalna Organizacija i džemat –Portland. Komemoracija se sastojala iz dva dijela: Biciklijada (organizacija omladine iz džemata) u dužini od 20-ak milja, te vjersko-komemorativni program sa učenjem Ja Sin-a, tevhida i dove koje je vodio imam džemata mr. Abdulah-ef. Polovina. Tokom učenja tevhida prisutnima se obratio svjedok i žrtva srebreničkog genocida Damir Čelebić.

Programski ova komemoracija je zamišljena da ima edukativni karakter sa svim naznakama oživljavanja svijesti o Bedru Bosne, kako u smislu afirmacije i stasavanja bošnjačkog bića, tako i u smislu bitnosti pamćenja, zarad ne ponavljanja. Ne treba posebno naglašavati da će ova komemoracija, ako Bog da, u mnogome doprinjeti zaštiti slijedećih generacija od genocidne politike, kao i samu zainteresiranost bošnjačke omladine u promovisanju naše kulturno historijske baštine, te da ćemo uz pomoć pamćenja lakše držati otvorena vrata izmedju dijaspore i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Rezime ovogodišnje komemoracije u Portland-u, jeste zadatak svima nama, da sve oblike i sva saznanja Bosansko-Srebreničke tragedije temeljito proučimo, osmislimo i vrjednujemo, da imdamo pravo mjesto i značenje u našoj cjelokupnoj kako u duhovnoj tako i u historijskoj baštini.

BICC Carlisle, PA

11. jula 2021. godine u džematu BICC Carlisle je obilježeno sjećanje na genocid u Srebrenici. Od vjerskog programa koji je obilježen na akšam namazu, učenjem Jasina i tevhida pred duše šehida Srebrenice. Ove godine organizacioni Odbor se potrudio da na razne načine obilježi sjećanje na genocid.

Upriličeno je svečano otkrivanje spomen klupe u gradskom parku i govor američkih zvaničnika na čelu sa gradonačelnikom grada Carlisle. Oni su pozvali da se genocid nikada ne zaboravi. Klupu su otkrila djeca našeg džemata BICC Carlisle. Nakon toga je usljedila i šetnja kroz grad. Ovo su za sve nas historijski momenti, pečati za generacije koje dolaze.

Takodjer je donešena deklaracija o sjećanju na genocid na nivou cijele države Pennsylvania koju je potpisao guverner i rezolucije koja je donešena u gradu Carlisle. Ovo su najbolji dokazi o očuvanju važnosti istine o tome šta se dogodilo 11. Jula 1995. godine u Srebrenici.

Islamic Community of Bay Area Bosniaks, San Jose

San Jose je bio u znaku Srebrenice. Više od 200 osoba je šetalu u “Maršu mira” oko 3 milje u veoma posjećenom dijelu San Jose-a, sa transparentima koji govore o genocidu počinjenom u Srebrenici.

Posebno nas raduje prisustvo, u velikom broju, naše omladine i djece koji su garant da mi nikada, ako Bog da, nećemo zaboraviti agresiju i genocid u našoj domovini BiH-i. Naš cilj je bio da pošaljemo poruku našim sugradjanima o genocidu nad Bošnjacima, a njihova pitanja i interesovanje za današnju šetnju govore da smo u tome uspjeli.

Islamic Community of Bosniaks in Washington

Sjećanje na 11. Juli 1995. u našem džematu je obilježen prigodnim programima, gdje možemo izdvojiti: učenje Jasina i tevhida pred duše šehida, te dovu koja je na kraju programa probudila u svima nama posebne emocije. Zanimljivo je bilo i na prikazivanju edukativnog filma o genocidu u Srebrenici.

Bosnian Educational & Culture Center, Denver

U džematu Bosansko Edukativni Kulturni Centar Colorado 10. jula 2021.god. obilježena je 26. godišnjica genocida u Srebrenici . Uz prisustvo poprilično velikog broja džematlija u našem džematu poslije akšam namaza proučen je Jasin i dova za šehide Srebrenice i sve šehide naše domovine.

Poslije vjerskog dijela programa imali smo direktno uključenje iz Srebrenice gospodina Nedžada Avdića, čovjeka koji je preživio strijeljanje tih strašnih julskih dana, koji nam je prenio dio onoga što je preživio tokom genocida. Učešće u programu su uzeli i mektebski polaznici našeg džemata.

Bošnjačka Islamska Zajednica Erie

Povodom 11. jula 2021. godine na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici u Bosnjačkoj Islamskoj Zajednici Erie proučeni su tevhid i jasin i predavanje za šehide Srebrenice.

Bosnian Islamic Center Bowling Green

Predmet: Sjećanje na Genocid u Srebrenici

10. Juli 2021: 5:00 PM – 8:30 PM Jody Richards Hall @WKU

1. Program je počelo sa hranom i druženjem

2. Održana je prezentacija o Srebrenici (symposium)

3. Nakon prezentacije, gledao se film Quo Vidis Aida.

4. Nakon filma je sa pitanjima i odgovorima se završio program za taj dan

11. juli 2021: 1:00 PM Bosnian Islamic Center

U 1:00 PM nakon podne namaza je proučen kelime i tevhid pred dušama Šehidima Srebrenice.

Poslije tevhida je bila motorijada i biciklijada i vozilo se do parka u downtown Bowling Green.

U 4:30 PM je počeo program u parku, pročitana je proklamacija iz države Kentucky, a obratili su se mayor i nekoliko osoba iz County-a. Imam Sedin ef. Agić je održao mali govor o važnosti sjećanja na genocid u Srebrenici. Nakon je imam Ahmed ef. Polovina proučio ašere i dovu i time je počela šetnja oko grada.

Slike se nalaze na linku 26. godišnjica genocida u Srebrenici

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.