Odlazak na hadž 2024. / 1445. h.g.

Obavljanje hadža je jedan od pet temeljnih ibadeta u islamu, te je Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike nastojala da izvršavanje ove vjerske dužnosti bude omogućeno svima zainteresovanim iz naše zajednice.

Kao i prošle godine, Rijaset Islamske Zajednice je za Bošnjake iz dijaspore odobrio odredjen dio mjesta da idu na hadž zajedno sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine. Proces prijavljivanja za putovanje na hadž 2024./1445. g. po Hidžri počinje u ponedjeljak 23.oktobra 2023. godine. Prijevremene prijave neće biti uzete u obzir.

Cijena još nije poznata, ali su dostupne ove informacije o putovanju:

  • očekivani polazak: u periodu od 8. do 12. juna 2024. godine
  • očekivani povratak: u periodu od 26. do 30. juna 2024. godine

Letovi:

  • u odlasku direktni let Sarajevo – Džedda
  • u povratku direktni let Medina – Sarajevo

U cijenu putovanja će biti uračunato sljedeće: prijevoz do Saudijske Arabije i nazad, prijevoz unutar Saudijske Arabije, smještaj u centralnoj zoni Medine i Meke, brošura o hadžu, hadžski kurban, ihram, prsluci za muškarce, prsluci za žene, jedan kofer i putna torba, okovratni novčanik, ljekarske i vodičke usluge, te po dva obroka dnevno u Medini i Meki.

Prijave za naše džemate u Sjevernoj Americi se vrše isključivo preko email adrese mail@izbsa.com. Za prijavu je potrebno poslati kopiju bosanskog pasoša, broj telefona i email preko kojeg će se komunicirati i iz kojeg džemata u sastavu IZBSA dolazite, a dodatne informacije (uključujući dokumentaciju za potrebne vakcinacije) će biti dostavljene prijavljenim kako budu dostupne.

Prednost imaju oni koji prvi put idu na hadž, a za one koji ispunjavaju uslove lista se sastavlja prema datumu prijave.

Molimo Allaha dž.š. da olakša odlazak na hadž svima onima koji su nanijetili da obave peti islamski šart.

“Hadž i umru u ime Allaha izvršavajte!“ (El-Bekare, 196)

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.