Održan 15. Sabor ICNAB-a

Od 2.-3. aprila 2016. godine u Filadelfiji, PA održan je 15. Sabor ICNAB-a. Džemat domaćin je bio Association of Bosniaks of Delaver Valley Philadelphia koji su na čelu sa Amir ef Durićem i predsjednikom Kasimom Delalićem učinili dosta da se gosti osjećaju fino i komforno. U ime svih gostiju želimo da im se zahvalimo i da zamolimo Allaha da ih obilato nagradi. Amin!

U subotu 2. aprila je nakon registracije delegata iz oko 50 džemata koji djeluju u okrilju ICNAB-a počeo sa radom Sabor Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Poslije utvrdjenog kvoruma od skoro 90% i usvajanja dnevnog reda, sa izlaganjima su počeli, mr. Sabahudin ef. Ćeman, prošlogodišnji sekretar ICNAB-a Muaz ef. Redžić sa finansijskim izvještajem, te Ismet ef. Zejnelović koji je podnio izvještaj o organizaciji hadždža.

U toku svog izlaganja, mr. Sabahudin ef. Ćeman se osvrnu na trenutno stanje u ICNAB-u, što je uključivalo aktivnosti na radu džemata, usvajanje dosadašnjih pravilnika, al ii budući rad ICNAB-a Tokom izlaganja, Sabahudin ef se osvrnuo na potrebu za osnivanjem fondacije za stipendije koja bi se trenutno fokusiralan na dodijeljivanju stipendija za stuudente u Bosni i Hercegovini. Date su ovlasti za osnivanjem fondacije “Ljiljan” koja će početi sa radom u 2016. Godini. Sabahudin ef je takodjer pomenuo potrebu za standardizacijom loga i memorandum koje je predstavio prisutnim, uz naznaku da će u narednom periodu svi džemati dobiti informacije o korištenju novih loga, email adresa, itd.

U svom finansijskom izvještaju, Muaz ef Redžić se osvrnuo na detaljne finansijske transakcije koje je ICNAB imao u 2015. godini. Ismet ef. Zejnelović se osvrnuo na organizaciju hadža u 2015. godini, kao i u 2016 godini.
Potvrdjeni su članovi Upravnog odbora koji su iz reda civila izabrani na mandate od 2 godine. Novi članovi UO ICNAB-a su:
• Medžlis 1 : Nihad Poljaković
• Medžlis 2 : Samir Mujagic
• Medžlis 3 : Kasim Delalić
• Medžlis 4 : Alija Džekić

Dr. Hazim ef Fazlić je izabran da u naredne dvije godine obavlja manadat predsjednika Sabora, Nermin ef Spahić će biti podpredsjednik, dok će Damir Husamović nastavljati kao sekretar Sabora.

U završnom dijelu prvog dana zasjedanja diskutovalo se o Pravilniku o Radu Imama. Delegati su nakon analize članova pravilnika imali priliku da dodaju svoje prijedloge na promjene Pravilnika. Ovaj novi pravilnik će pratiti istu procedure kao i prethodni pravilnici, te će nakon pregleda Pravne službe u Rijasetu IZ u BiH biti preveden.

Nakon ikindije namaza večera i mevludski program su pripremljeni u prostorijama džemata domaćina. Programu je prisustvovao veliki broj imama, gostiju, te lokalnih džematlija kojim su se obratili zvaničnici Islamske Zajedncie Bošnjaka Sjeverne Amerike.

U nedjelju, 3. aprila 2016. godine, u prijepodnevnim sahatima nastavljeno je zasjedanje Sabora ICNAB-a. Usvojen je pravilnik već pomenute Fondacije “Ljiljan”. Na red je došla i rasprava o Pravilniku o Radu nadzornog odbora medžlisa, te prezentacija važnih projekata ICNAB-a. Prvo je hafiz Muris ef Mešić predstavio program “Mala Medresa” koji će ove godine ako Bog da biti organizovan po četvrti put u organizaciji ICNAB-a, a hadžija Samir Agić je predstavio plan rada vezan za Susrete Bošnjaka koji se ove godine održavaju u Hartfordu, CT tokom Labor Day weekend. Organizacioni Odbor Susreta je odgovorio na postavljena pitanja sa pprošlogodinšnjih i vezano za ovogodišnje Susrete.

Nekoliko džemata je predstavilo lokalne projekte, a Sabahudin ef je iznio prijedlog koji je primljen vezano za TV kanal ICNAB-ana jednoj IPTV platformi, ali isti nije usvojen od strane Sabora zbog nekoliko razloga.

Time je zavšren Sabor, a prisutni su zadovolji sa radom otišli svojim gradovima u kojim žive.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.