Održan 16. Sabor ICNAB-a

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U periodu od 24. do 26. marta 2017. godine u Atlanti, GA, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike – ICNAB je organizovala seminar i 16. Sabor ICNAB-a. Tokom vikenda je upriličeno i svečano otvaranje mesdžida “Sabur”, kao i obilježavanje dvadesete godišnjice Zajednice Bošnjaka Džordžije.

Prvog dana programa, u petak, 24. marta 2017. godine, između akšama i jacije namaza održan je uvodni dio programa otvaranja mesdžida “Sabur” na kome su se prisutnim imamima, sabornicima, džematlijama i drugim gostima, pored Ismet ef. Zejnelovića, imama u Zajednici Bošnjaka Džordžije, obratili i glavni imam ICNAB-a, mr. Sabahudin ef. Ćeman, reisu-l-ulema Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, dok je prigodan vaz održao direktor Gazi Husrev-begove medrese i glavni imam Gazi Husrev-begove džamije hafiz Mensur ef Malkić.

Drugog dana programa, u subotu, 25. marta 2017. godine, u prijepodnevnim satima je održan prvi zasjedanja Sabora ICNAB-a, nakon utvrđivanja kvoruma i dnevnog reda i obraćanja reisu-l-ulema Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazovića, izvještaj je podnio glavni imam ICNAB-a mr. Sabahudin ef. Ćeman, koji se u svom obraćanju osvrnu na kratkoročnu i dugoročnu strategiju razvoja ICNAB-a. Sabahudin ef je izvijestio da 7000 djece pohadja mektebsku nastavu u 2017. Godini te da je potrebno raditi na standardizovanju mektebske nastave kao i izradi mektebskih udžbenika. Kao važan cilj istaknuta je potreba za standardizacijom rada džemata, što bi izmedju ostalog uključivalo ugovor izmedju džemata i imama, jedinstveno zdravstveno osiguranje za imame i njihove familije, te stručni seminari za imame i za članove džematskih odbora. Sabahudin ef se osvrnuo na organizovanje dva omladinska kamp na području sjeverne amerike (istok i zapad), ten a administrativnu standardizaciju i aktivnosti koje svaki dzemat mora provesti u toku jedne godine. Sekretar ICNAB-a Mirnes Lemeš je podnio detaljan finansijski izvještaj poslovanja ICNAB-a u 2016. godini.

Nakon prvog dijela zasjedanja Sabora ICNAB-a, iza ikindije namaza upriličen je centralni program svečanog otvaranja mesdžida “Sabur” tokom kojeg je glavni govor održao reisu-l-ulema Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović. Programu je prisustvovao veliki broj imama, gostiju, te lokalnih džematlija. Iza jacije prisutnim džematlijama i gostima iz drugih bošnjačkih džemata obratili su se Ismet ef. Zejnelović i Semir Đulić iz Zajednice Bošnjaka Džordžije koji su predstavili rad i rast zajednice u proteklih dvadeset godina.

U nedjelju, 26. marta 2017. godine, u prijepodnevnim sahatima nastavljeno je zasjedanje Sabora ICNAB-a. Razmatrani su i usvojeni izvještaji o aktuelnim projektima ICNAB-a, te protokol o otvaranju džamija, kao i tekuća saborska pitanja.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3