Održan sastanak predstavnika džemata iz medžlisa 4 – Jug

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U ponedjeljak, 25. januara 2021. godine, održan je sastanak Glavnog Imama (Ismet ef. Zejnelović), sekretara (Alija Džekić), i člana Izvršnog Odbora Islamske Zajednice Bosnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) iz reda džematlija (Damir Husamović) Medžlisa 4 sa imamima i predsjednicima džematskih odbora iz ovog medžlisa. Tokom sastanka, 19 prisutnih su razgovarali o bitnim temama za rad džemata pojedinačno, kao i medžlisa u cjelini.

Nakon uvodnih riječi Glavnog Imama, Ismeta ef. Zejnelovića, delegati su se upoznali sa najvažnijim zaključcima nedavno održane skupštine IZBSA, od kojih izdvajamo početak procesa formiranja Vakufske Direkcije na nivou IZBSA, te uskladjivanje pravilnika o radu džemata i mandatima, kao i izborne godine sa pravilnicima i izbornom godinom u Islamskoj Zajednici u Bosni i Hercegovini.

U nastavku su svi prisutni imami i predsjednici džematskih odbora iznijeli kratak pregled aktivnosti i trenutne situacije u svojim džematima. Generalno se moglo zaključiti da su zbog trenutne pandemije, odredjenje aktivnosti u džematima ograničene i da se mektepska nastava uglavnom odvija online pomoću aplikacije zoom. Raduje vijest da se u svim džematima redovno obavlja džuma namaz i dnevni namazi, kao i ostale aktivnosti. Predstavnici džemata su takodje upoznali prisutne o održanim i planiranim skupštinama džemata, te potvrdili uskladjenost svojih pravilnika sa pravilnicima Islamske Zajednice. Izražena je solidarnost i spremnost predstavnika džemata da pomognu manje i finansijski slabije džemate ovog medžlisa

Uz proučenu dovu, prisutni su se na kraju složili da se u narednom periodu ovakvi sastanci redovno održavaju.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3