Search
Close this search box.

Održana 10. redovna skupština Medžlisa 1 – zapad

Uzvišeni Allah džellešanuhu u Kur`anu kaže: ”Reci: O Allahu, koji svu vlast imaš, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisuješ, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Ali Imran, 26)

Allahov Poslanik Muhammed alejhisselam je rekao: „Allahova ruka (pomoć) je sa džematom (zajednicom), a onaj ko se odvoji od džemata (zajednice) odvojio se u vatru.“ (Sunen Et-Tirmizi)

Muhammed alejhisselam je rekao:“Ko radi sa ljudima i pri tome im ne čini nasilje, ko im prenosi nešto i pri tome ne laže, ko obeća nešto i obećanje ne iznevjeri, on je osoba izrazite čestitosti i krajnjeg poštenja. Njega treba prihvatiti kao rodjenog brata, a nikako ga odbaciti. Odbacivanje takvog je zabranjeno.” (Hatib el-Bagdadi)

Sacramento, CA – U subotu, 3. februara 2024. godine, odnosno 23. redžeba 1445. hidžretske godine, održana je 10. redovna skupština Medžlisa 1 – zapad Muftijstva Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA/ICNAB). Ova skupština je održana u Sacramento-u, u američkoj saveznoj državi California (Kalifornija) i domaćin je bio tamošnji ICSB džemat (Islamska Zajednica Bošnjaka Sacramento).

Program 10. redovne skupštine je bio jednodnevnog karaktera. Ovoj skupštini je prisustvovalo 22 delegata iz deset (10) džemata i to: Houston, TX, Grand Prairie, TX, Phoenix, AZ, Denver, CO, San Jose, CA, Portland, OR, Salt Lake City, UT, Seattle, WA, Boise, ID I Sacramento, CA. Odsutni su bili delegati iz džemata Wylie, TX, Vancouver B.C. i Irvine, CA. Odsustvovali su delegati iz tri (3) džemata. Gost na skupštini je bio izaslanik muftije IZBSA Mirnes-ef. Lemeš, sekretar IZBSA.

Na zasjedanju skupštine podneseni su izvještaji o radu glavnog imama, sekretara, nadzornog odbora, člana Izvršnog odbora IZBSA ispred Medžlisa 1, koordinatora za Ured za Vakuf  i koordinatora za omladinu. Razgovarano je o aktivnostima i projektima na području Medžlisa kao sto je mektepsko takmičenje, susreti omladine, te o aktivnostima i projektima na nivou IZBSA. U tom kontekstu dogovoreno je da se, ako Bog da, mektepsko takmičenje održi u džematu Islamska zajednica Bošnjaka u Washingtonu (ICBW) u Seattle, WA – 11. maja 2024. godine.

Centralna mevludska svečanost za Medžlis 1, održat će se 7. septembra 2024. godine u džematu Islamska zajednica Bošnjaka u Boise (ICBB) u Boise, Idaho. Za susrete omladine je zadužena komisija ili odbor koji će odrediti datum održavanja susreta omladine do kraja godine, te mjesto održavanja.

Na kraju zasjedanja 10. redovne skupštine Medžlisa 1 Zapad potvrđeno je da se naredna jedanaesta redovna skupština Medžlisa 1 održi, ako Bog da, u BIC DFW džematu u Wylie, TX.

Poslije skupštine uprilčena je zajednička večera za goste i domaćine u organizaciji vrijednih džematlija ICSB. Nakon večere klanjana je jacija namaz, a nakon jacije upriličen je prigodan mevludski program u lijepoj džamiji koja je još pod izgradnjom. Na programu prisutnima su se obratili glavni Imam Medžlisa 1 mr. Abdulah-ef. Polovina i izaslanik muftije IZBSA Mirnes-ef. Lemeš, sekretar IZBSA. Pored njih učesnici u programu su bili Bakir-ef. Memić, Džan-ef. Salibašić, Nazif-ef. Prentić, Osman-ef. Brkić, Amir-ef. Salihović, Mirsad-ef. Huseljić i Tarik Omerhodžić.

Tokom programa glavni imam Medžlisa 1 je uručio plaketu ICSB džematu i zahvalnicu Enesu Jagurdžiji kao znak zahvalnosti na domaćinstvu i lijepom gostoprinstvu i pomoći prilikom pripreme i održavanja programa zasjedanja 10. redovne skupštine Medžlisa 1.

U nedjelju 5. februara 2024. godine, održani su odvojeni kratki sastanci imama i džematlija delegata na kojima je analiziran rad skupštine i porazgovarano o radu i aktuelnostima u džematima i budućoj komunikaciji.

Pored naprijed navedenih imama delegata i gostiju, skupštini Medžlisa prisustvovali slijedeći delegati džematlije: Admir Kelemiš i Muamer Hodžić iz Seattle; Esad Bajrić i Mirsad Hasanovic iz Salt Lake City; Damir Čelebić iz Portlanda, Maid Sirovina i Faris Omeragić iz Denvera; Senad Osmanović, Muhamed Čaušević i Tarik Omerhodžić iz San Jose; Esed Duraković iz Grand Prairie, Miralem Turkić iz Houston-a, Sakib Mehanović iz Phoenix-a, Enes Jagurdžija iz Sacramento, a u svojstvu gosta: Erni Međedović iz Sacramenta.

Za kraj želim istaći da zasjedanje 10. redovne skupštine Medžlisa 1 Zapad bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije ICSB džemata u Sacramento. Zahvalnost pripada džematskom odboru ICSB džemata na podršci i konkretnim aktivnostima da se u Sacramento održi ova skupština Medzlisa 1 Zapad. Prijem imama i delagata iz džemata sa područja medžlisa i njihovo ugošćavanje pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveže, organizira i djeluje. Zaista lijep i prijatan doček u džamiji sa ručkom kojeg su delegati imali u pauzi zasjedanja skupštine, naveče bogatu večeru koju su priredilie ICSB džematlije, te sutradan hrana i osvježenje u džamiji pred ispraćaj gostiju.

Kako je to sve izgledalo i kakva je bila atmosfera u Sacramentu možete pogledati u galeriji slika na linku:

https://drive.google.com/drive/folders/1HtPfrpkIIvMC8XDrviwR2tbbGOyPFUli

Ispred imama i delegata džemata Medžlisa 1 izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima u Sacramentu i iz svih drugih džemata na ovoj zapadnoj strani Sjeverne Amerike koje su Islam, Bosna i Hercegovina, pa i Amerika odgojili. Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu džellešanuhu da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi održe aktivnosti u i oko 10. redovne skupštine Medžlisa 1 Zapad. Amin!

Salavat i selam na voljenog Poslanika Muhammeda alejhisselam i hvala Allahu džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

mr. Abdulah Polovina, Glavni imam Medžlisa 1 Zapad

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA