Održana 4. skupština medžlisa 1 – Zapad

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Uzvišeni Allah džellešanuhu u Kur`anu kaže: ”Reci: O Allahu, koji svu vlast imaš, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisuješ, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Ali ‘Imran, 26)

Allahov poslanik Muhammed alejhisselam je rekao: „Allahova ruka (pomoć) je sa džematom (zajednicom/timom), a onaj ko se odvoji od džemata (zajednice/tima) odvojio se u vatru.“ (Sunen Et-Tirmizi)

Muhammed alejhisselam je rekao:“Ko radi sa ljudima i pri tome im ne čini nasilje, ko im prenosi nešto i pri tome ne laže, ko obeća nešto i obećanje ne iznevjeri, on je osoba izrazite čestitosti i krajnjeg poštenja. Njega treba prihvatiti kao rođenog brata, a nikako ga odbaciti. Odbacivanje takvog je zabranjeno.” (Hatib el-Bagdadi)

Dana 28. Januara 2017. godine održana je 4. redovna skupština medžlisa 1 – Zapad, Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ova skupština je održana u Seattle, WA. Domaćin je bio tamošnji ICBW džemat i organizacija na čelu sa imamom Begzudin ef. Jusićem i predsjednicom džematskog odbora Elvirom Vojniković.

Program 4. redovne skupštine je bio cijelodnevnog karaktera. Na ovoj skupštini je prisustvovala su 22 delegata iz 9 džemata, i to: Phoenix, Denver, San Jose, Portland, Salt Lake City, Seattle, Vancouver B.C., Irvine, i Boise. Odsutni su bili delegati iz džemata Sacramento, Houston, Arlington i Dallas. Nakon skupštine klanjana je jacija namaz , te proučena sura Ja-Sin pred duše naših šehida. Prisutni imami su proučili i nekoliko prigodnih ilahija. Prisutnim džematlijama prigodnim govorima obratili su se imam medžlisa 1 Abdulah ef. Polovina i glavni imam ICNAB-a Sabahudin ef. Ćeman. Pored njih prisustvovali su i Mirsad ef. Huseljić, Midhat ef. Smajić, Amir ef. Salihović, Elvedin Zulić, a program je vodio imam domaćin Begzudin ef. Jusić. Skupštini medžlisa su prisustvovali sljedeći delegati džematlije – civili: Elvira Vojniković i Sabina Šutković iz Seattle; Alen Ramović iz Salt Lake City; Adis Trnjanin i Seid Rizvić iz Portlanda; Nihad Poljaković i Ademir Cerić iz Denvera; Emin Pjanić i Senad Osmanović iz San Josea; Samir Mujanović, Sabahudin Dudić i Sadmir Hajrić iz Phoenixa; Halil Hasić iz Irvine i Amir Džumhur iz Vancouver B.C.

Tokom programa upriličena je i mala svečanost dodjele diploma za proučeni cijeli Kur’an Elviri Vojniković i Elvedini Arnautović. Dovu na kraju je proučio Begzudin ef. Jusić. Nakon programa vrijedne džematlije Seattlea su pripremli zajedničku večeru za sve prisutne.

Bitno je istaći da je na ovoj skupstini izabran sekretar medžlisa i to Begzudin ef. Jusić, imam i delegat iz Seattle, te su izabrani članovi Nadzornog odbora Medžlisa 1 Zapad i to: Mirsad ef. Huseljić, imam i delegat iz Denvera, Amir Džumhur, delegat iz Vancouver B.C., Elvira Vojniković, delegat iz Seattle, Alen Ramović delegat iz Salt Lake City, i Halil Hasić, delegat iz Irvine.

Po pitanju ostalog dijela skupštine razgovarano je o sprovedbi normativnih akata Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i ponajveći dio diskusije se vodio o prijedlgu uspostave vakufa ICNAB-a pod imenom Bošnjačko-Američki Islamski Trust-BAIT. Zaključeno je da ovaj prijedlog ide na javnu prezentaciju i raspravu u džemate i da džematlije i članovi po džematima pregledaju materijal i daju svoje mišljenje, sugestije i drugo vezano za ovaj važan dio u zaokruženju normativnih akata ICNAB-a.

Na skupštini je razgovarano i diskutovano oko rada i aktivnosti na još boljem organiziranju naše omladine i mektebske nastave. Po ovom pitanju je dogovoreno da se održi takmičenje polaznika mektebske nastave i Susreti Omladine na nivou medžlisa i to u Portlandu za vikend 19. i 20. Augusta 2017. godine.

Također je razgovarano i o budžetu medžlisa, Susretima Bosnjaka, problematici u džematima, međusobnoj komunikaciji i po tim pitanjima su donešeni određeni zaključci sa ciljem da pomognu bolju i efikasniju komunikaciju na nivou medžlisa, te sam rad i aktivnosti medžlisa i džemata u realizaciji određenih aktivnosti koje bi pomogle i delegatima i džematlijama u džematima da imaju pozitivniju i jaču svijest o institucionalnom djelovanju Islamske Zajednice i džemata u okviru ICNAB-a. Izvještaje o radu su podnijeli oblasni imam Abdulah ef. Polovina, te ispred Nadzornog odbora medžlisa Begzudin ef. Jusić.

Hadži Sift Mehmedović, clan izvršnog odbora fondacije Ljiljan, prezentovao je novoosnovanu fondaciju prisutnime te ih upoznao sa ciljevima i radom dotične fondacije. Prezentaciju prisutnima je izvrsio hadži Sifet Mehmedović, član Upravnog odbora fondacije ispred medžlisa 1 west. Nakon diskusije zaključeno je da ICNAB uistinu treba ovu fondaciju kako bi osigurali jedintven rad na nivou cijele zajednice i kako bismo postali vidljivi, kako u BiH i Americi tako i u svijetu, kada je upitanju ovaj vid humanitarnog rada, to jeste stipendiranja učenika i studenata. S druge strane, pokazat će se prije svega nama samima, a potom i drugima, da su naši džemati istinski vezani i da rade kao istinska zajednica, a svi postignuti rezultati će biti rezultati sviju nas. Također, na ovaj način će se postaviti jasna pravila, procedure i uslove dodjeljivanja stipendija tako da će se, ako Bog da, osigurati da ih uistinu dobiju oni koji ih i zaslužuju i koji će svojim akdemskim rezultatima iz godine u godinu dokazivati da zaslužuju našu pomoć. A krajnji rezultat je svakako Allahovo zadovoljstvo kojem svi težimo. Osim toga, preko ove fondacije, će se osigurati da naša djeca koja se školuju u Americi, putem ove fondacije dobiju također pomoć i stipendije. Mnogo je naše djece i ovdje koja nemaju dovoljno sredstava za nastavak školovanja na koledžima i univerzitetima, tako da ćemo ako Bog da pomogati i onima koji su u našoj neposrednoj blizini. Prisutnim delegatima predstavnicima je podijeljen promotivni materijal vezan za ovu fondaciju da se informišu džemati i džematlije na području našeg medžlisa, i da se uključe u rad fondacije sakupljanjem i slanjem individualnih i džematskih stipendija preko fondacije “Ljiljan“.

Pod tačkom razno porazgovarano je i o trenutnoj situaciji u SAD nakon izbora i konstatovano je da se džemati trebaju uključiti u rad sa drugim organizacijama, na lokalnom nivou, a koje rade na pitanju zaštite vjerskih i drugih prava, posebno u domenu međureligijskog organiziranja. Stav je da je za sada najbolje da se po ovom pitanju lokalno organiziramo sa drugima u okruženju naših džemata, da komuniciramo sa drugima, da budemo dio zajedničkog djelovanja za zaštitu naših, ali i prava drugih imigranata.

Na kraju zasjedanja 4. redovne skupštine medžlisa 1 Zapad potvrđeno je da se naredna skupština medžlisa 1 West održi, ako Bog da, u Salt Lake City, UT. Skupština je zavrsena dovom koju je proučio Abdulah ef. Polovina.

U nedjelju ujutru, dan poslije zasjedanja skupštine, održan je sastanak prisutnih imama na kojem je razgovarano o imamskoj problematici, i pripremama za mektebsko takmičenje. Nakon toga upriličeno je zajedničko druženje delegata sa nekoliko domaćina članova džematskog odbora ICBW posjetom Microsoft-u i zajedničkim ručkom.

I za kraj želim istaći da ovo dvodnevno zasjedanje 4. redovne skupčtine Medžlisa 1 Zapad bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije ICBW džemata u Seattleu. Zahvalnost pripada džematskom odboru ICBW džemata na podršci i konkretnim aktivnostima da se u Seattle održi 4. redovna skupština Medžlisa 1 Zapad. Prijem imama i delagata iz džemata sa područja medžlisa i njihovo ugošćavanje pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveže, organizira i djeluje.

Kako je to sve izgledalo možete pogledati u galeriji slika na linku:

https://drive.google.com/drive/folders/0B_t657SI0ll5bGVNOFVFLXM0WXM?usp=sharing

Ispred imama i delegata džemata Medžlisa 1 izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvom i ljepotu druženja sa divnim ljudima koje su islam, Bosna, pa i Amerika odgojili. Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu dželešanuhu da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi održe aktivnosti u i oko 4. redovne skupštine Medzlisa 1 Zapad. Amin! I hvala Allahu Dželle Šanuhu , Milostivom, Samilosnom!

Abdulah Polovina, Oblasni Imam Medžlisa 1 Zapad

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3