Održana 5. redovna skupština medžlisa 4 – Jug

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U subotu 3. februara, džemat Islamic Center “Bošnjak” u Kansas City-ju je bio domaćin pete redovne skupštine medžlisa 4 – Jug. Skupštini je prisustvovalo 26 delegata iz 10 džemata ovog medžlisa: Atlanta, Ga, Tampa Bay, FL, Richmond, VA, Charlotte, NC, Richmond, VA. Bowling Green, KY, Louisville, KY, St. Louis, MO, Kansas City, MO. Odsutni su bili delegati iz džemata Jacksonville.

Skupštini je prisustvovao i dr. Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Skupština je protekla u pozitivnoj atmosferi sa jako dobrim i konstruktivnim prijedlozima prisutnih delegata za unaprjedjenje naše zajednice.

U svom uvodnom obraćanju, dr. Sabahudin ef. Ćeman je dao nekoliko smjernica za rad naše zajednice, kao i izazova koji se nalaze pred njom. Oblasni imam Ismet ef. Zejnelović je u svom izvještaju iznio njegove aktivnosti u toku 2017. godine. Nakon diskusije, izvještaj glavnog imama je usvojen.

Nakon diskusije, usvojen je i finansijski izvještaj. Konstatovano je da su džemati medžlisa 4, veoma aktivni i ažurni kad je u pitanju ispunjavanje njihovih odgovornosti prema ICNAB-u. Utvrdjeno je da džemati prikupljene sergije i obaveze prema ICNAB-u (zekat, kurbani, itd) ispune u relativno kratkom roku nakon završetka istih, što je za svaku pohvalu. Vodjena je i diskusija u vezi korištenja fondova medžlisa.

Tokom sjednice se radilo na izboru organa medžlisa i ICNAB-a. Uz jednu izmjenu ponovo je izabran Nadzorni Odbor medžlisa, ponovno je izabran sekretar medžlisa, a za predstavnika iz reda džematlija izabran je mr. Damir Husamović, predsjednik džemata Bosanski Islamski Centar iz St. Louisa, koji svojim izabirom preuzima i funkciju u Organizacionom Odboru Susrete Bošnjaka. Želimo im uspješan rad u narednom mandatu!

Razgovarano je o radu i učestvovanju u raznim aktivnostima medžlisa i ICNAB-a. Prezentovani su hadž, martovska umra, ljetna škola islama “Mala medresa”, a razgovarano je o nizu aktivnosti sa nivoa medžlisa od kojih izdvajamo organizovanje druženje džematlija na nivou medžlisa.

U subotu naveče džemat domaćin je upriličio mevludski program u kojem su učestvovali svi prisutni imami medžlisa. Ovaj džemat je najmanji na medžlisu i ovaj program je izazvao veliko zadovoljstvo lokalnih džematlija koji baš i nemaju mogućnosti da toliko često ugoste predstavnike iz desetak džemata. Imam džemata Jasmin ef Mujagić je predstavio prisutne goste, a svima se obratio i oblasni imam Ismet ef Zejnelović. Nakon mevluda, obratio se i glavni imam ICNAB-a, dr. Sabahudin ef Ćeman koji je naveo da džemati i organizacije imaju svoje pravilnike i dokumente iz kojih izvlače pravila i ciljevekojim upravljaju i kojim se vode, ali je iznad toga važnije da se i ljudi vode pravilima i ciljeve kojim se vode. Naveo je nekoliko pravila i ciljeva koja su u Kur’anu i kojih smo se prihvatili onog momenta kad smo postali muslimani. Na kraju je dr. Ćeman podsjetio sve prisutne da ne zaboravimo obavezu i odgovornosti prema porodici i zajednici da bismo bili uspješniji.

Zahvaljujemo se domaćinima iz Kansas Cityja na gostoprimstvu, a ovim putem najavljujemo da će se naredna skupština medžlisa održati u džematu “el Kalem” u Chattanooga, TN.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3