Održana 8. redovna skupština medžlisa 1 – zapad

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Uzvišeni Allah džellešanuhu u Kur`anu kaže: ”Reci: O Allahu, koji svu vlast imaš, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisuješ, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Ali Imran, 26

Allahov Poslanik Muhammed alejhisselam je rekao: „Allahova ruka (pomoć) je sa džematom (zajednicom/timom), a onaj ko se odvoji od džemata (zajednice/tima) odvojio se u vatru.“ (Sunen Et-Tirmizi)

Muhammed alejhisselam je rekao:“Ko radi sa ljudima i pri tome im ne čini nasilje, ko im prenosi nešto i pri tome ne laže, ko obeća nešto i obećanje ne iznevjeri, on je osoba izrazite čestitosti i krajnjeg poštenja. Njega treba prihvatiti kao rodjenog brata, a nikako ga odbaciti. Odbacivanje takvog je zabranjeno.” (Hatib el-Bagdadi)

Dana 8. januara 2022. godine, odnosno 5. džumadel-uhra 1443. hidžretske godine, održana je 8. redovna skupština medžlisa 1 – zapad muftijstva Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike IZBSA/ICNAB). Ova skupština je održana u Grand Prairie, u američkoj saveznoj državi Texas (Teksas) i domaćin je bio tamošnji BAICCNT džemat (Islamska zajednica Bošnjaka Sjevernog Teksasa) na čelu sa imamom Hamid-ef. Tukulićem i predsjednikom džematskog odbora gospodinom Esedom Durakovićem. Dan prije, u petak, 7. januara džumansku hutbu i namaz obavio je i predvodio u prelijepoj BAICCNT džamiji glavni imam medžlisa 1 – zapad mr. Abdulah-ef. Polovina koji je na hutbi govorio o načinima individualnog i institucionalnog očuvanju imana i islama ovdje u vremenu i okolnostima u kojima živimo.

Program 8. redovne skupštine je bio jednodnevnog karaktera. Na ovoj skupštini je prisustvovao 21 delegat iz devet (9) džemata, dok su odsustvovali delegati iz četiri (4) džemata. Gosti na skupštini su, bili Muhamed Čaušević, član Izvršnog odbora IZBSA i Mirnes-ef. Lemeš, sekretar IZBSA. Poslije održavanja 8. redovne skupštine medžlisa 1 – zapad, u organizaciji domaćina BAICCNT džemata i vrijednih džematlija upriličena je zajednička večera gostiju i domaćina. Nakon večere klanjana je jacija namaz, a nakon jacije upriličen je prigodan programa na kojem su prisutni imami proučili nekoliko ilahija i prigodan recital i mevludski spjev o voljenom Poslaniku Muhammedu alejhisselam, a na programu prisutnima je održao prigodni vaz i predavanje glavni imam medžlisa 1 mr. Abdulah-ef. Polovina. Pored njega programu su prisustvovali i domaćin Hamid-ef. Tukulić, te Edin-ef. Alija, Begzudin-ef. Jusić, Osman-ef. Brkić, Mirnes-ef. Lemeš i ostali prisutni delegati I džematlije iz naših džemata na području medžlisa 1 zapad.

Tokom programa glavni imam medžlisa 1 je uručio plaketu BAICCNT džematu koju su ispred džemata primili imam Hamid-ef. Tukulić, predsjednik gospodin Esed Duraković i sekretarica gospođa Sevlija hanuma Korkutović, a kao znak zahvalnosti na domaćinstvu i lijepom gostoprinstvu prilikom održavanja programa zasjedanja 8. redovne skupštine medžlisa 1.

Poslije programa nastavljeno je druženje gostiju i džematlija uz lijepu i hajilri atmosferu, jer se podugo nije sastalo uživo zbog situacije sa korona virusom COVID 19.

Sutradan u nedjelju 9. januara  pred podne održan je kratki sastanak imama koji su bili prisutni na skupštini medžlisa gdje je porazgovarano o imamskoj problematici i radu i aktuelnostima u džematima.

Po pitanju održavanja 8. redovne skupštine medžlisa 1 ona je, nakon dvije godine “pauze”, a zbog situacije sa korona virusom, održana uživo sa željom i namjerom da polahko vraćamo atmosferu i sastajanje kakvo je prije bilo, a i data je mogućnost prisustvovanja skupštini i putem online platforme Zoom za one koji nisu u mogućnosti zbog ovog ili onog razloga doći i prisustvovati uživo na istoj. Na skupštini je bio prisutan 21 delegat iz 9 bošnjačkih džemata (13 uživo i 8 putem Zoom platforme) i to: Grand Prairie, TX, Phoenix, AZ, Denver, CO, San Jose, CA, Portland, OR, Salt Lake City, UT, Seattle, WA, Houston, TX i Sacramento, CA. Odsutni su bili delegati iz džemata Boise, ID, Vancouver B.C., Irvine, CA,  i Wylie, TX. Skupštinu je vodio glavni imam medžlisa 1 magistar Abdulah Polovina.

Po pitanju zasjedanja skupštine razgovarano je o aktivnostima i projektima na području medžlisa kao sto je mektepsko takmičenje, susreti omladine i kako što bolje organizirati naše džemate u ovom periodu i situaciji u i oko korona virusa. U tom kontekstu dogovoreno je da se, ako Bog da, organizira mektebsko takmičenje i susreti omladine za naš medžlis ove godine i to vikend pred Memorial Day vikend u našem džematu u Salt Lake City, a ako kod njih ne bude dobra situacija sa virusom, onda će se to održati u našem džematu u San Jose, CA. Razgovarano je i o održavanju skupštine IZBSA, Maloj medresi u BiH, hadžu i umri, Susretima Bošnjaka, Fondaciji “Ljiljan”, te je data informacija o održavanju programa povodom Dana državnosti BiH na našem medžlisu i to u našem džematu u Portlandu. OR.  Ono što je bitno istaći po pitanju diskusije o navedenim aktivnostima jeste da su prisutni delegate informisani da će se ove godine, ako Bog da, održati Susreti Bošnjaka i to u Denveru, CO za Labor Day vikend i izvještaj o aktivnostima fondacije “Ljiljan” u kojem je Mirnes Lemeš upoznao prisutne da je završen konkurs za stipnedije i izabrani su studenti kojima će stipendije biti uručene uskoro. Inače, po pitanju fondacije “Ljiljan” prisutni delegati su pozvani da se maksimalno uključe da u svojim džematima iznalaze načine da podrže obezbjedjivanje stipendija za potrebe fondacije tokom godine. Takođe, prisutni delegati su donijeli zaključak i preporuku da se skupština IZBSA održi nakon ovogodišnjeg ramazana.

Na skupštini medžlisa je porazgovarano i prodiskutovano vezano za vakuf i prisutni delegati su se složili da je potrebno započeti razgovore i diskusije na nivou džemata da svaki džemat vidi mogućnosti uspostavljanja živog vakufa u smislu jačanja i obezbjedjenja opstojnosti džemata, jer dugoročno posmatrano članarina neće moći zadovoljiti momenat opstojnosti džemata.

Izvještaje o radu su podnijeli glavni imam medžlisa Abdulah Polovina, članovi nadzornog odbora medžlisa i koordinator za rad sa omladinom na nivou medžlisa 1 Admir Kelemiš. Finansijski izvještaj i po prvi put izvještaj je podnio član izvršnog odbora IZBSA ispred našeg medžlisa gospodin Muhamed Čaušević zajedno sa sekretarom IZBSA Mirnesom Lemešom. Svi podneseni izvještaji će biti dostavljeni u pisanoj formi i biti uključeni kao dio zapisnika sa zasjedanja skupštine.

Ono što se ovdje može istaći jeste izvještaj člana IO IZBSA u kojem su prisutni delegati upoznati sa stanjem, novčanim troškovima i dokle se je došlo sa radovima na vakufskom objektu IZBSA u Washington D.C. koje je poremetilo stanje sa korona virusom, ali se je radilo i sada se je blizu, ako Bog da, da se započne uređenje vakufskog objekta za potrebe IZBSA.

Takođe, u ovom izvještaju je istaknuto i prisutni delegati su podsjećeni da se krajem ove godine u svim džematima trebaju održati izbori za sve nivoe i to: džematski odbor, delegati ispred džemata za skupštine medžlisa i IZBSA, jer od naredne 2023. godine počinju mandate od četiri (4) godine.

Na kraju zasjedanja 8. redovne skupštine medžlisa 1 – zapad dogovoreno je i zaključeno da se naredna deveta (9) redovna skupština medžlisa 1 održi, ako Bog da, u Houston-u, Texas 2023. godine gdje će biti domaćin naš BCCH džemat.

Nedjelja, 9. januar je bio slobodan dan u kojem su se delegati družili sa domaćinima u prelijepoj džamiji. Tu priliku su iskoristili prisutni imami i upriličili svoj tradicionalni sastanak na kojem se je razgovaralo o imamskoj problematici i radu i aktuelnostima u džematima, sa posebnim osvrtom na ugovor o radu imama. Pozdravljena je odluka skupštine našeg medžlisa da se džematima sugeriše da supotpisnik ugovora bude i IZBSA, a kao tumač ovog ugovora, te da ovaj dio oko supotpisništva i tumačenja IZBSA ugovora bude tačka dnevnog reda na skupštini IZBSA.

Želim da napišem da su pored naprijed navedenih imama delegata i gostiju, skupštini medžlisa prisustvovali slijedeći delegati džematlije-civili: Nihad Đozić i Admir Kelemiš iz Seattle; Alen Ramović iz Salt Lake City; Damir Čelebić i Jasmin Huskić iz Portlanda, Esem Kajtazović i Almir Omerović iz Denvera; Senad Osmanović i Muhamed Čaušević iz San Jose; Esed Duraković iz Grand Prairie, Enes Jagurdžija iz Sacramento i u svojstvu gostiju : Sevlija Korkutović I Tarik Kapetanovic, članovi odbora BAICCNT džemata.

Ono što želim u zaključku ove informacije da napišem jeste da je ova 2022. godina interesantna za nas Bošnjake-muslimane u Bosni i Hercegovini i ovdje u dijaspori. U njoj se obilježavaju tri velika povijesna događaja. Prošlo je hiljadu i četiri stotine godina po Miladu od Poslanikove alejhisselam hidžre (622.) iz Mekke u Medinu. Prije sto četrdeset godina ustoličen je prvi reisu-l-ulema (1882.) u Bosni i Hercegovini, Mustafa Hilmi-ef. Hadžiomerović. Navedena godina predstavlja datum osnivanja savremene Islamske zajednice jer je riječ o samosvjesnom organiziranju u modernim, sekularnim okolnostima. Trideset je godina od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine i početka krvave, zlokobne, genocidne agresije na našu domovinu. Iako je svaki od navedenih događaja povijest po sebi, postoji nešto zajedničko što ih sve obuhvata. A to je da sva tri događaja potvrđuju muslimansko opredjeljenje za dostojanstvo i institucije i očuvanje naše kulture pamćenja. Jer nema vjere i nema slobode bez dostojanstva. A dostojanstva nema bez pravde. A sve se to čuva i njeguje kroz instituciju, posebno našu instituciju islamske zajednice od džemata i IZBSA krova ovdje pa sve do Islamske zajednice kao našeg duhovnog centra u Sarajevu u Bosni i Hercegovini.

I za kraj ove informacije želim istaći da zasjedanje 8. redovne skupštine medžlisa 1 – zapad bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije BAICCNT džemata u Grand Prairie. Zahvalnost pripada džematskom odboru BAICCNT džemata na podršci i konkretnim aktivnostima da se u Grand Prairie održi 8. redovna skupština medžlisa 1 – zapad. Prijem imama i delagata iz džemata sa područja medžlisa 1 i njihovo ugošćavanje pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveze, organizira i djeluje. Zaista lijep i prijatan doček u džamiji sa ručkom delegati su imali u pauzi zasjedanja skupštine, te naveče bogatu večeru koju su priredilie BAICCNT džematlije.

Kako je to sve izgledalo i kakva je bila atmosfera u Grand Prairie možete pogledati u galeriji slika na ovom linku.

Ispred imama i delegata džemata medžlisa 1 izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima u Grand Prairie i iz svih drugih džemata na ovoj zapadnoj strani Sjeverne Amerike koje su islam, Bosna i Hercegovina, pa i Amerika odgojili. Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu džellešanuhu da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi održe aktivnosti u i oko 8. redovne skupštine medžlisa 1 – zapad, posebno u trenutnom stanju i okolnostimna vezanim za koronavirus. Amin!

Vidimo se i bujrum, ako Bog da, na susrete mekteblija i omladine u Salt Lake City, UT (ili u San Jose, CA) 21. i 22. maja ove 2022. godine, te na 9. redovnu skupštinu u Houston-u, TX početkom 2023. godine.

Salavat i Selam na voljenog Poslanika Muhammeda alejhisselam i hvala Allahu džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

mr. Abdulah Polovina, glavni imam medžlisa 1 – zapad

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3