Održana 9. redovna – izborna skupština medžlisa 1 – zapad

Uzvišeni Allah džellešanuhu u Kur`anu kaže: ”Reci: O Allahu, koji svu vlast imaš, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisuješ, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Ali Imran, 26)

Allahov Poslanik Muhammed alejhisselam je rekao: „Allahova ruka (pomoć) je sa džematom (zajednicom), a onaj ko se odvoji od džemata (zajednice) odvojio se u vatru.“ (Sunen Et-Tirmizi)

Muhammed alejhisselam je rekao:“Ko radi sa ljudima i pri tome im ne čini nasilje, ko im prenosi nešto i pri tome ne laže, ko obeća nešto i obećanje ne iznevjeri, on je osoba izrazite čestitosti i krajnjeg poštenja. Njega treba prihvatiti kao rodjenog brata, a nikako ga odbaciti. Odbacivanje takvog je zabranjeno.” (Hatib el-Bagdadi)

U subotu, 4. februara 2023. godine, odnosno 13. redžeba 1444. hidžretske godine, održana je deveta redovna -izborna skupština Medžlisa 1 Zapad muftijstva Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA/ICNAB). Ova skupština je održana u Houston-u, u američkoj saveznoj državi Texas (Teksas) i domaćin je bio tamošnji BCCH džemat (Bošnjačko Kulturna Zajednica Houston) na čelu sa imamom Edin-ef. Alijom i predsjednikom džematskog odbora gospodinom Šaćirom Šilićem.

Program devete redovne skupštine je bio jednodnevnog karaktera. Na ovoj skupštini je prisustvovalo 27 delegata iz deset (10) džemata, dok su odsustvovali delegati iz tri (3) džemata. Gosti na skupštini su bili muftija IZBSA dr. Sabahudin-ef. Ćeman i Mirnes-ef. Lemeš, sekretar IZBSA. Poslije održavanja devete redovne skupštine Medžlisa 1 Zapad, u organizaciji domaćina BCCH džemata i vrijednih džematlija upriličena je zajednička večera gostiju i domaćina. Nakon večere klanjana je jacija namaz, a nakon jacije upriličen je prigodan mevludski i program proklanjavnja lijepe džamije koju su za ovaj program pripremili i uredili vrijedne džematlije. Na programu prisutnima su se obratili glavni imam medžlisa 1 mr. Abdulah-ef. Polovina i muftija IZBSA dr. Sabahudin-ef. Ćeman. Pored njih učesnici u programu su bili Edin-ef. Alija, Hamid-ef. Tukulić, Alija-ef. Kurtanović, Osman-ef. Brkić, Amir-ef. Salihović, Osman-ef. Šehić i Tarik Omerhodžić. Tokom programa glavni imam medžlisa 1 je uručio plaketu BCCH džematu i zahvalnicu Salihi hanumi Avdić, a kao znak zahvalnosti na domaćinstvu i lijepom gostoprinstvu i pomoći prilikom pripreme i održavanja programa zasjedanja devete redovne – izborne skupštine medžlisa 1.

Sutradan, u nedjelju 5. februara 2023. godine, ujutro, održan su odvojeni kratki sastanci imama i džematlija delegata na kojima je analiziran rad skupštine i porazgovarano o radu i aktuelnostima u džematima i budućoj komunikaciji.

Po pitanju održavanja devete redovne – izborne skupštine Medžlisa 1 zapad na istoj je bilo prisutno 27 delegata iz 10 bošnjačkih dzemata i to: Houston, TX, Grand Prairie, TX, Phoenix, AZ, Denver, CO, San Jose, CA, Portland, OR, Salt Lake City, UT, Seattle, WA, Wylie, TX i Irvine, CA. Odsutni su bili delegati iz džemata Boise, ID, Vancouver B.C. i Sacramento, CA.

Također, na zasjedanju skupštine podneseni su izvještaji o radu glavnog imama, sekretara, nadzornog odbora, člana izvršnog odbora IZBSA ispred medžlisa 1 i koordinatora za omladinu. Razgovarano je o aktivnostima i projektima na području medžlisa kao što su mektepsko takmičenje, susreti omladine, te o aktivnostima i projektima na nivou IZBSA. U tom kontekstu dogovoreno je da se, ako Bog da, od ove godine odvoje susreti mekteblija i omladine, a radi bolje i adekvatnije posvećenosti i pažnji ovim najvažnijim kategorijama u našim džematima. Susreti i takmičenje mekteblija će se, ako Bog da, održati 6. maja u našem ICBAB džematu u San Jose, CA, a za susrete omladine je zadužena komisija ili odbor koji će odrediti datum održavanja susreta omladine do kraja godine, te mjesto za koje su se ponudili naši džemati u Phoenix-u i Houston-u.

Pošto je ovo bila i izborna skupština a u sklopu jedinstvenih ovogodišnjih izbora u Islamskoj zajednici i za mandat u trajanju od četiri godine, za organe medžlisa 1 zapad su izabrane slijedeće osobe: Samedin-ef. Bajrić – sekretar; Amir-ef. Salihović, Mirsad-ef. Huseljić, Edin-ef. Alija, Tarik Omerhodžić i Damir Čelebić – nadzorni odbor; Muhamed Čaušević – član Izvršnog odbora IZBSA ispred medžlisa 1; Admir Kelemiš, koordinator za omladinu i Halil Hasić, član ureda za vakuf IZBSA ispred medžlisa 1 zapad.

Na kraju zasjedanja devete redovne – izborne skupštine medžlisa 1 Zapad dogovoreno je i zaključeno da se naredna deseta redovna skupština medžlisa 1 održi, ako Bog da, ili u BIC DFW džematu u Wylie, TX ili u Sacramentu, CA. Oni se trebaju javiti u što skorijem vremenu, a nakon što obave konsultacije u svojim džematima.

Želim da napišem da su pored naprijed navedenih imama delegata i gostiju, skupštini medžlisa prisustvovali slijedeći delegati džematlije: Admir Kelemiš, Džanan Porča i Muamer Hodžić iz Seattle; Alen Ramović i Esad Bajrić iz Salt Lake City; Damir Čelebić i Samir Mustafić iz Portlanda, Nihad Poljaković i Almir Omerović iz Denvera; Senad Osmanović, Muhamed Čaušević i Tarik Omerhodžić iz San Jose; Esed Duraković iz Grand Prairie, Miralem Turkić iz Houston-a, Elma Silajdžić iz Irvine, Sakib Mehanović i Sadmir Hajrić iz Phoenix-a, Adin-ef. Rašidagić i Denis Hopovac iz Wylie, a  svojstvu gostiju: Elvedin Šahić iz Grand Prairie i Osman Škrebo iz Austin-a.

I za kraj ove informacije želim istaći da zasjedanje devete redovne – izborne skupštine Medžlisa 1 Zapad bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije BCCH džemata u Houston-u. Zahvalnost pripada džematskom odboru BCCH džemata na podršci i konkretnim aktivnostima da se u Houston-u održi ova skupština Medzlisa 1 West-Zapad. Prijem imama i delagata iz džemata sa područja medžlisa 1 Zapad i njihovo ugošćavanje pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveze, organizira i djeluje. Zaista lijep i prijatan doček u džamiji sa ručkom kojeg su delegati imali u pauzi zasjedanja skupštine, naveče bogatu večeru koju su priredilie BCCH džematlije, te sutradan roštilj ispred džamije pred ispraćaj gostiju.

Kako je to sve izgledalo i kakva je bila atmosfera u Houston-u možete pogledati u galeriji slika na linku:

https://drive.google.com/drive/folders/1CF7CItvphMZblKUQKrsD4_L4SELgQdf2?usp=sharing

Ispred imama i delegata džemata Medžlisa 1 izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima u Houston-u i iz svih drugih džemata na ovoj zapadnoj strani Sjeverne Amerike koje su islam, Bosna i Hercegovina, pa i Amerika odgojili. Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu džellešanuhu da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi održe aktivnosti u i oko devete redovne – izborne skupštine Medžlisa 1 Zapad. Amin!

Salavat i Selam na voljenog Poslanika Muhammeda alejhisselam i hvala Allahu džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

Mr. Abdulah Polovina, glavni imam medžlisa 1 zapad

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.