Održana druga redovna sjednica Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Pod predsjedavanjem muftije IZBSA Sabahudina-ef. Ćemana, sinoć, 8. februara 2022. godine, održana je redovna februarska sjednica IO-a IZBSA. Pored članova IO-a, istoj je prisustvovao i predsjednik skupštine IZBSA dr. Hazim-ef. Fazlić.

Na samom početku glavni imami su podnijeli izvještaj sa prethodnih skupština medžlisa te upoznali IO o najvažnijim odlukama i zaključcima koje su skupštine usvojile. Svi glavni imami i članovi IO-a su veoma pozitivno ocijenili rad skupština medžlisa.

Predsjednik skupštine dr. Hazim-ef. je potom delegirao pitanje mjesta i datuma održavanja skupštine IZBSA te je usvojena Odluka da će se skupština IZBSA održati u Des Moinesu, IA 14. maja 2022. godine, a domaćin je džemat „Bošnjak“, a na osnovu ranije Odluke IO-a kada je skupština IZBSA trebela biti održana u Des Moinesu 2020. godine.

Na osnovu izvještaja glavnih imama dr. Hazim ef. je iznio i prijedlog dnevnog reda skupštine IZBSA koji će se nakon finaliziranja proslijediti svim delegatima. Također je donesena odluka da se sutradan, 15. maja 2022. godine održi seminar za imame i predstavnike džemata o čemu ćemo imame i delegate naknadno upoznati sa detaljima.

IO je razgovarao o aktivnostima vezanim za predstojeći ramazan kao i potrebema džemata za ramazanske imame. Glavni imami će u narednom periodu kontaktirati džemate radi informacije o potrebama za softe, kako bi se isti mogli eventualno i obezbijediti.  Šef Ureda za hadž i umru Ismet ef. Zejnelović je obavijestio prisutne da su prijave za martovsku umuru u toku, a ista će se organizovati od 17. do 26. marta 2022. godine. Zvanične informacije o odlasku na hadždž ove godine još uvijek nisu dostpne od strane Saudijske Arabije, te u ovom periodu ne možemo zvanično potvrditi mogućnost odlaska na hadždž iz Amerike.

Sekretar IZBSA i član Fondacije „Ljiljan“ Mirnes ef. je podnio izvještaj o finalizaciji podjele stipendija studentima u Bosni i Hercegovini i Americi. Kazao je da je podjela stipendija protekla u najboljem redu te je dodijeljeno ukupno 157 stipendija i to 153 u BiH i 4 studentima u Americi u iznosu od $500 po studentu. IO je raspravljao o još nekoliko upita te je donio određene preporuke i zaključke.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3