Održana Druga redovna skupština Medžlisa 1 West

Dana 24. januara 2015. godine održana je Druga redovna skupština Medžlisa 1 (West) Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ova skupština je održana u Portland-u, u američkoj saveznoj državi Oregon i domaćin je bio tamošnji BEKO džemat i organizacija na čelu sa imamom Abdulah ef. Polovinom i predsjednikom Upravnog odbora hadži Jasminom Huskićem. Program Druge redovne skupštine je bio cjelodnevnog karaktera . Na ovoj skupštini je prisustvovao 21 delegat iz 8 džemata, dok su odsustvovali delegati iz pet dzemata.

Poslije održavanja Druge redovne skupštine Medzlisa 1 West, održana je zajednička večera, u organizaciji džemata domaćina, delegata i imama džemata Medžlisa 1 sa džematlijama iz Portland-a. Poslije večere klanjana je jacija-namaz, a nakon jacije proučena je sura Ja Sin i prisutnima su se obratili imami koji su došli na ovu skupštinu, Haris ef. Mukić, Begzudin ef. Jusić, Osman ef. Sehić, Amir ef. Salihović i Abdulah ef. Polovina. Nakon obraćanja imama uslijedio je razgovor uz pitanja i komentare prisutnih džematlija BEKO i gostiju.

Po pitanju održavanja Druge redovne skupštine Medžlisa 1 na njoj su bili prisutni 21 delegat iz 8 bošnjačkih džemata i to Phoenix, Denver, San Jose, Portland, Salt Lake City, Seattle, Sacramento i Vancouver B.C. u Kanadi. Odsutni su bili delegati iz džemata Irvine, Boise, Houston, Arlington i Dallas. Bitno je istaći da su na ovoj skupštini izabrani članovi Nadzornog odbora Medžlisa 1 West I to: Begzudin ef. Jusić, imam i delegat iz Seattle, Senad Osmanović, delegat iz San Jose i Ramis Velagić, delegat iz Sacramenta.

Po pitanju ostalog dijela skupštine najviše je razgovarano o amandamanima na Normativne akte Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i predloženi amandmani će biti dostavljeni do Sabora ICNAB-a. Na skupštini je razgovarano i diskutovano oko rada i aktivnosti na još boljem organiziranju naše omladine i mektebske nastave. Dati su određeni prijedlozi po tom pitanju koji se trebaju prodiskutovati na nivou džemata, a najviše u domenu kako i kada da se organiziraju susreti omladine i mektebska takmičenja na nivou medžlisa 1 West.

Razgovarano je i o ljetnoj skoli u BiH u organizaciji ICNAB-a i tu su se džemati pozvali da ove godine to maksimalno ozbiljno shvate i da posalju na ovu ljetnu školu makar jednog omladinca ili omladinku iz svoga džemata. Prisutnima su podijeljeni i odredjeni materijali vezani za ovaj projekat Ljetne škole da podijele džematlijama u svojim džematima.

Zasjedanje Druge redovne skupštine Medžlisa 1 zaključeno je razgovorom po pitanju aktuelne situacije oko medijskog vrijedjanja lika i ličnosti našeg voljenog Poslanika Muhammeda Alejhisselam. Džemati su pozvani da na lokalnom nivou u saradnji sa ostalim ne-bošnjačkim džematima porade na određenim aktivnostima da se zaštiti ličnost i djelo Poslanika Islama Muhammeda Alejhisselam. Lijep primjer za ovo lokalno djelovanje došao je iz džemata u Denveru gdje je naš bošnjački džemat zajedno sa ostalim ne-bošnjačkim džematima koji djeluju u Denveru pookrenuo aktivnost oko uspostavljanja javne kuhinje za gladne i da na taj način pokazu primjer Muhammeda Alejhisselam kako je on vodio računa o gladnima i siromašnima u njegovo vrijeme, te je urađen plakat i baner sa natpisom “Nismo ga vidjeli, a volimo ga” koji će biti postavljen na autobuse javnog prevoza u Denveru. U tom kontekstu dat je i prijedlog da se na nivou Islamske Zajednice Bošnjaka ICNAB oformi jedan tim ili grupa ljudi koji će se pozabaviti pitanjem zaštite ličnosti Božijeg Poslanika Muhamameda Alejhisselam i da se pokrenu konkretne aktivnosti koje bi pokazale i predstavile pravo lice i sliku naše vjere Islama, a kroz učenje i praksu voljenog Poslanika Muhammeda Alejhisselam.

Završavajući ovu informaciju, želim napomenuti da je prije povratka delegata u svoje džemata izvršena posjeta jednoj Allahovoj prirodnoj ljepoti i atrakciji u Portlandu. To je vodopad Multnomah Falls. Time ja na lijep i osvježavajući način završena aktivnost Druge redovne skupštine Medžlisa 1 West.

I na kraju ove informacije želim istaći da ovo jednodnevno zasjedanje Druge redovne skupštine Medžlisa 1 (West) bude na neki način za pamćenje, potrudile su se vrijedne džematlije BEKO u Portlandu. Zahvalnost pripada Upravnom Odboru BEKO džemata i organizacije na podršci i konkretnim aktivnostima da se u Portlandu održi Druga redovna skupština Medžlisa 1 West. Ispred kolega imama i delegata dzemata koji djeluju na podrucju Medžlisa 1 West izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo BEKO džemata i organizacije i činim dovu Allahu Dželle Šanuhu da dostojno nagradi sve oni koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i hajirli atmosferi održe aktivnosti u i oko Druge redovne skupštine Medžlisa 1 West. Amin! I hvala Allahu Dzelle Šanuhu, Milostivom, Samilosnom!

 

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.