Održana novembarska sjednica IO IZBSA

U utorak, 6. novembra održana je redovna sjednica Izvršnog odbora Islamske Zajednice Bošnjka Sjeverne Amerike.

Uz prisustvo svih članova Izvršnog odbora IZBSA održana je redovna sjednica na kojoj podnešen detaljan izvještaj Organizacionog odbora o proteklim Susretim Bošnjaka Sjeverne Amerike. Također je donešen zaključak, obzirom da je istekao mandat sadašnjem Organizacionom odboru, o formiranju novog Organizacionog odbora Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike. Za formiranje novog Organizacionog odbora zaduženi su muftija za sjevernu Ameriku dr. Sabahudin ef. Ćeman, sekretar IZBSA Mirnes ef. Lemeš te članovi Izvršnog odbora IZBSA koji su ujedno i članovi Organizacionog odbora Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike. Svi članovi Izvršnog odbora su se zahvalili dosadašnjim članovima Organizacionog odbora na radu u protekle četiri godine, na njihovom nesebičnom zalaganju i trudu kako bi Susreti bili organizirani na najbolji mogući način.

Izvršni odbor je upoznat i o aktivnostima vezanim za kupovinu sjedišta muftijstva za Sjevernu Ameriku, kao i o potrebnim koracima koje je neophodno poduzeti za uspješno sprovođenje projekta. Na sjednici se raspravljalo o terminima za skupštine medžlise te su usaglašeni sljedeći datumi: Medžlis I će održati sjednicu 26. januara, Medžlis II 19. januara, Medžlis III 12. januara i Medžlis IV 5. januara. U narednih mjesec dana organi medžlisa će u saradnji sa džematima raditi na formiranju dnevnog reda za skupštine.

Dr. Muaz ef. Redžić, šef Ureda za vjerske poslove, koji je prisustvovao sjednici Izvršnog odbora iznio je prijedlog rada budućeg Ureda kao i aktivnosti koje se planiraju poduzeti u narednom periodu kao i za 2019. godinu. Džemal ef. Crnkić je također podnio izvještaj sa održavanja prvog omladinskog kampa IZBSA kao i planove za održavanje kampa naredne godine. Džemal ef. je prezentovao rezultate kampa, te naglasio da je neophodan dodatni angažman na polju promocije kampa u našim džematima. Ismet ef. je upoznao članove Izvršnog odbora aktivnostima vezanim za decembarsku umru koja će će održati od 26. decembra do 4. januara 2019. godine te o broju prijavljenih džematlija do sada.

Na kraju, Izvršni odbor je raspravljao i o unificiranim dokumentima na nivou IZBSA, te će se u narednom periodu objaviti konkurs za idejno rješenje svih dokumenata potrebnih za rad IZBSA i svih njenih organa.

Izvršni odbor je raspravljao i o drugim pitanjima vezanim za rad IZBSA, kao i o stanju u džematima, te po tim pitanjima donio dodatne zaključke.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.