Search
Close this search box.

Održana osma redovna sjednica Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Izvršni odbor IZBSA održao je svoju 8. redovnu sjednicu koju je u odsustvu muftije dr. Sabahudin ef. Ćemana vodio član IO-a Kasim Delalić.

IO je otpočeo aktivnosti za pripreme skupština medžlisa te će se u narednom periodu usaglasiti dnevni red skupština kao i lokacije na kojima će se održati. IO je na ovom zasjedanju usvojio termine održavanja sjednica kako slijedi: Medžlis 1 –   3. februar, Medžlis 2 – 10. februar, Medžlis 3 – 24. februar i Medžlis 4 – 17. februar 2023. godine.  Glavni imami će također uskoro kontaktirati džemate kako bi prijavili potrebu za ramazanskim imamom da bi se isti obezbijedili na vrijeme.

Seketar IZBSA Mirnes ef. Lemeš je podnio izvještaj o dosadašnjim aktivnostima za hadž. Naveo je da do sada imamo 71. prijavu, za ukupno 45 slobodnih mjesta sa područja našeg muftijstva. Prijave i aplikacije protiču u najboljem redu uz napomenu da mnogo budućih hadžija čeka nove pasoše, te se nadamo da će ih dobiti na vrijeme kako bi ispunili svoje aplikacije. Također je kazao da pripreme za decembarsku umru protiču u najboljem redu i da do sada imamo 29 prijavljenih osoba.

Sekretar je također upoznao IO da je održan sastanak sa Odborom Fondacije “Ljiljan” na kojoj je usaglašen konkurs i uslovi za stipendije za školsku 2023/2024 godinu koji je objavljen polovinom mjeseca oktobra. Ovo je ujedno bio i posljednji sastanak odbora u ovom sazivu, te se Mirnes ef. zahvalio svima koji su u protekle 4. godine dali svoj doprinos u radu i razvoju Fondacije: Sifetu Mehmedoviću, Abidu Taliću, Mirzet ef. Mehmedoviću, Jasmin ef. Mujagiću i Muamer ef. Šljiviću. IO je potom usvojio prijedlog imenovanja Odbora Fondacije za naredne četiri godine u sastavu: Hazim ef. Fazlić, Sifet Mehmedović, Mirnes Mustafić i Sead ef. Isović, želeći im uspješan rad u naredne četiri godine.

IO je raspravljao i o nekoliko drugih tačaka te su donesene potrebne odluke vezane za aktivnosti Zajednice o kojima će se javnost uskoro upoznati.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA