Održana osnivačka skupština medžlisa 3. Northeast

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Održana osnivačka skupština medžlisa 3. Northeast

U nedjelju 8. decembra 2013. godine u prostorijama džemata Hartford, CT održana je osnivačka skupština medžlisa 3. Northeast. Program je počeo sa podne namazom i ručkom za goste iz ukupno 14. džemata koji su bili prisutni sa područja ovog medžlisa.

Prisutni su bili imami i delegati iz sljedećih džemata: 1.Syracuse, NY 2.Erie, PA 3.Rochester,NY 4.Hartford, 5.Utica (BIC), 6.Utica (ABHIC), 7.Albany, NY 8.Astoria, NY (BH Isl. Cent.), 9.Clifton, NJ 10.Philadelphia, PA 11.Hackettstown, NJ 12.Carlisle, PA 13.Washington DC i 14.London, ON, CA

Skupštini nisu prisustvovali imami i delegati iz sljedećih džemata: 1. Mechanicsburgh, PA 2. Pittsburgh, PA 3. Astoria, NY (BIC), 4. Boston, MA 5. Toronto, ON, CA (Gazi Husrevbeg) 6. Toronto, ON, CA (BIC), 7. Hamilton, ON, CA i 8. Cleveland, OH

Sastanak imama medžlisa 3. je bio prvi radni sastanak i održan je prije ikindije namaza. Sastanku imama je prisustvovalo ukupno 12 imama uključujući i glavnog imama Sabahudin ef. Ćemana. Muris ef. Neimarlija, oblasni imam medžlisa 3. je predsjedavao i sastankom imama i osnivačkom skupštinom medžlisa. Pozi tivna i radna atmosfera je preovladavala ukupnim tokom sastanaka. Imam su jednoglasno podržali reformske procese u Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike. Glavni imam Sabahudin ef. Ćeman je naglasio podršku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini rukovodstvu ICNAB-a i ocijenjeno je da je trenutna saradnja Rijaseta i ICNAB-a na visokom nivou.

Nakon ikindije namaza održana je prva sesija osnivačke skupštine medžlisa. Sabahudin ef. Ćeman je upoznao prisutne delegate sa procesom reorganizacije u svim medžlisima ICNAB-a i saopštio da je ova skupština i posljednja od ukupno 4 osnivačke skupštine svih medžlisa ICNAB-a. Delegati su također jednoglasno podržali reorganizaciju ICNAB-a i složili se da je sljedeći korak usaglašavanje eventualnih razlika između džematskih Statuta i Statuta i Pravilnika ICNAB-a. Ocijenjeno je da je medžlis 3. Već uveliko uvezan koliko relativno manjom razdaljinom između džemata u poređenju sa drugim medžlisima, a najviše činjenicom da je u ovom medžlisu već održano 5. Druženja na nivou medžlisa. Muris ef. Neimarlija je iskoristio priliku i pozvao prisutne imame i delegate na sljedeće 6. tradicionalno druženje Bošnjaka medžlisa 3. Northeast koje će se održati od 27. Do 29. Decembra u džematu Albany, NY.

Nakon akšam namaza je održana druga sesija skupštine. Na prijedlog Glavnog imama, delegati su takođe jednoglasno podržali inicijativu da na sljedećoj skupštini medžlisa prisustvuje po jedan predstavnik omladine iz svakog džemata. Raspravljano je i o mektebskoj nastavi i dogovreno je da jedan imam sa područja medžlisa prikupi neophodne materijale od ostalih imama sa područja medžlisa koji će se koristiti u pravljenju jedinstvenog udžebenika ICNAB-a za mektebsku nastavu. Jedna od važnih tema je bila i vakufska imovina. Rijasetova Vakufska direkcija je poslala dopis po tom pitnau i jedna od zaključaka Skupštine je da džemati sprovedu raspravu na lokalnom nivou o ovoj veoma važnoj temi i modusima usaglašavanja pravila korištenja i vlasništva vakuske imovine u džematima ICNAB-a.

Nakon jacije namaza Glavni imam Sabahudin ef. Ćeman se obratio prisutnima sa prigodnim predavanjem i zahvalio se vrijednim džematilijama džemata Hartford na dobro organizovanom skupu. Džematlije Hartforda su pripremili obilnu večeru poslije predavanja u džamiji.

Muaz ef. Redžić

Sekretar ICNAB-a

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.