Održana osnivačka skupština Medžlisa 2. Midwest

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Održana osnivačka skupština Medžlisa 2. Midwest

Decembar 1, 2013.g.

Proteklog vikenda Čikago je bio domaćin osnivačke skupštine medžlisa 2. Midwest, a čija organizacija je pripala džematu Western na čijem čelu je i Oblasni imam ovog medžlisa, hfz. Muriz ef. Mešić.

Naime, na posljednjem Saboru Islamske Zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi (ICNAB) održanom u St. Louisu donesena je odluka o redefiniranju naše Zajednice i njenoj reorganizaciji na medžlise. Tako sada našu Zajednicu čine medžlisi 1. West, 2. Midwest, 3. Northeast i 4. South. Nakon ove uspješne reorganizacije uslijedili su izbori za Oblasne imame ovih medžlisa, to jest izbori za glavne imame ovih medžlisa.

Medžlis 2. Midwest broji trinaest džemata, a oni su Illinois: BICC/Western Chicago, AIC Chicago, ICC of Greater Chicago – Northbrook, Michigan: BCC Grand Rapids, ICC Behar Grand Rapids, BAIC Detroit, IC Gazi Husrev-beg Detroit, Iowa: IEC Ezan Des Moines, ICC Bosniak Des Moines, BIA Waterloo, Minnesota: ICB Minneapolis, Indiana: BICC Fort Wayne, Nebraska: Sabah Lincoln.Za oblasnog imama našeg medžlisa izabran je hfz. Muriz ef. Mešić.

Osnivačkoj skupštini medžlisa 2. Midwest prethodio je sastanak imama ovog medžlisa na kojem su dogovoreni konkretni koraci ka unapređenju rada u džematima i jačanja cjelokupne IZ Bošnjaka u Sjevernoj Americi – ICNAB.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su predstavnici svih trinaest džemata na čelu sa njihovim imamima, predsjednicima džematskih Odbora i delegatima, a Skupštini je prisustvovao i Glavni imama ICNAB-a, mr. Sabahudin ef. Ćeman.

Nakon uvodnih i riječi dobrodošlice imama domaćina, hfz. Mešića, prisutnima se obratio Glavni imam, mr. Sabahudin ef. Ćeman, kazujući o značaju i ciljevima uspostavljene reorganizacije naše Zajednice. On je tom prilikom pred predstavnike svih džemata iznio prijedloge pravilnika o radu džemata, ukazao na obavezu i značaj članstva u ICNAB-u, upoznao ih o dopisu Vakufske direkcije koji ima za cilj pravnu zaštitu naših džemata uz naglasak na pravnu regulativu vakufa u Americi, te iznio prijedloge unapređenja mektepske nastave i formiranja omladinskih grupa pri svim džematima.

Naglašena je i jaka podrška koju je Rijaset IZ u BiH na čelu sa aktuelnim Reis-ul-ulemom, mr. Huseinom ef. Kavazovićem, dao ovim reformama i promjenama u okviru Islamske Zajednice Bošanjaka u Sjevernoj Americi, te da će ovaj cjelokupan proces biti praćen s njihove strane.

Sabahudin ef. Ćeman se zahvalio prethodnom Glavnom imamu IABNA-e, dr. Senadu ef. Agiću, na dosadašnjem zalaganju i unapređenju naše Zajednice, nakon čega je dr. Agić lijepo zaključio da ’’bez čovjeka ništa nije moguće, dok bez institucija ništa ne može trajati!’’ i iznio dosta kvalitetnih prijedloga za unapređenje rada naše Zajednice.

Imami su jednoglasno prihvatili prijedlog da na narednoj Skupštini medžlisa 2. Midwest, koja će biti održana krajem januara naredne godine ako Bog da, pored imama i predstavnika džematskih odbora, ovim sjednicama prisustvuju i predstavnici omladinskih grupa ispred svih džemata kako bi se odredili pravci njihovog budućeg kretanja.

Također, u cilju utvrđivanja konkretnih koraka na pripremi plana i programa mektebske nastave oformljen je odbor za njegovo unapređenje, a kojeg čine imami Osman ef. Brkić, Nijaz ef. Valjevčić, hfz. Nermin ef. Spahić i Oblasni imam medžlisa 2. Midwest hfz. Muriz ef. Mešić.

Ostaje obaveza da predstavnici svoji džemata, nakon ove skupštine neke od navedenih prijedloga iznesu pred svoje džematlije na vanrednim džematskim skupštinama u narednom periodu, kako bi se oni upoznali o aktuelnim reformama i o njima se očitovali.

Svečani program u džematu Western

Nakon uspješno održane osnivačke skupštine, svi imami i predstavnici džemata zaputili su se put Westerna, u džemat BICC.U večernjim satima džamija na Westernu bila je puna džematlija koji su došli da se zajedno sa svojim imamima učenjem Ja’sin-i-Šerifa i dove sjete svih ubijenih Bošnjaka u Prijedoru. Veliki broj prijedorčana nije mogao sakriti suze dok su imami učili kur’anske ajete koji jesu bili dova za prijedorske šehide.

Ovom skupu prisustvovali su svi imami našeg medžlisa, njih petnaest: dr. Muaz ef. Redžić, dr. Senad ef. Agić, dr. Hazim ef. Fazlić, Edip ef. Makić, Osman ef. Brkić, Fejlem ef. Salkić, Nijaz ef. Valjevčić, hfz. Nermin ef. Spahić, Sulejman ef. Čaušević, Muaz ef. Sinanović, Madžid ef. Bradarić, Ibrahim ef. Čaušević, Suvad ef. Čaušević i Amir ef. Čauš., na čelu sa imamom domaćinom hfz. Muriz ef. Mešićem i Glavnim imamom, mr. Sabahudinom ef. Ćemanom.

Nakon poručenog Ja’sina skupu se obratio Glavni imama ICNAB-a, mr. Sabahudin ef. Ćeman, govoreći o značaju njegovanja sabura i šukra (strpljenja i zahvale). Ovo prelijepo večer ukrasile su ilahije o šehidima u izvedbi imama, kao i recitacije stihova ’’Zašto nas ubijaju’’ našeg džematlije Hazima Hadžalića.

Posebne pohvale upućene su džematskom Odboru na uspječnoj organizaciji svih navedenih aktivnosti, kao i džematlijama Westerna na dosadašnjem zalaganju i unapređenju svog džemata i Islamske Zajednice.

Autor: BICC

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3