Održana peta redovna sjednica Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

U srijedu, 3. maja 2023. godine, pod predsjedavanjem sekretara Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) Mirnesa-ef. Lemeša održana je 5. redovna sjednica Izvršnog odbora IZBSA na kojoj je prisustvovao, pored redovnih članova IO, predsjednik Skupštine IZBSA dr. Hazim-ef. Fazlić.

Hazim ef. je podnio izvještaj o aktivnostima na organizaciji predstojeće Skupštine IZBSA u Hartfordu, CT te je konstatovao da su aktivnosti gotovo privedene kraju. Tehničke pripreme su završene te će se u narednih par dana svim delegatima dostaviti radni materijali.

Glavni imami medžlisa su podnijeli ramazanske izvještaje te su svi konstatovali da su ramazanske aktivnosti uspješno sprovedene u džematima i da je posjeta u džamijama na namazima, mukabelama i drugim programima bila izuzetno dobra. Ramazanski imami kojih je bilo 13 i četiri sejjar vaiza su dodatno uljepšali ramazan za mnoge džematlije ove godine. Također su naglasili da su akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra povećane u odnosu na prošlu godinu.

Sekretar IZBSA je podnio izvještaj o pripremama za hadž te je naglasio da će sa prostora IZBSA putovati 43 osobe na hadž ove godine zajedno sa bosanskim hadžijama iz Bosne. Pripreme su u toku te se radi na prikupljanju potrebne dokumentacije. Putovanje na hadž se ako Bog da očekuje u periodu od 13. do 16. juna, a povratak od 3. do 6. jula.

IO je također potvrdio prijedloge za odabir komisije za nagradu Ćamil-ef. Avdić koju Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike dodjeljuje svake godina istaknutim Bošnjacima na Susretima Bošnjaka. IO je raspravljao o još nekoliko pitanja te je donio potrebne odluke i zaključke.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.