Search
Close this search box.

Održana prva redovna sjednica Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u 2023. godini

Pod predsjedavanjem muftije IZBSA Sabahudina-ef. Ćemana, 4. januara 2023. godine održana je prva redovna sjednica Izvršnog odbora u 2023. godini na kojoj je usvojen prijedlog dnevnog reda skupština medžlisa koje će se održati u februaru mjesecu. Također su usvojene procedure za održavanje izbora na nivou medžlisa kao i termini za prijave kandidata za pozicije unutar organa medžlisa o čemu će delegati skupština uskoro dobiti detaljne informacije.

Koordinator Glavne izborne komisije Damir Husamović je također podnio izvještaj o održanim izborima unutar džemata te se očekuju prijave delegata za predstojeće skupštine iz još nekoliko džemata. Izbori su uspješno okončani u gotovo svim džematima što će znatno olakšati izborni proces na nivou medžlisa također.

Sekretar IZBSA Mirnes Lemeš je podnio izvještaj o aktivnostima Fondacije „Ljiljan“ koja je ove godine obezbijedila 170 stipendija za studente svih fakulteta u domovini. Broj prijavljenih iz godine u godinu raste, te je ove godine Fondacija obradila 422 prijave. Podjela stipendija će se izvršiti polovinom januara u Bosni i Hercegovini. Muftija je također najavio da su se osigurali svi uvjeti za održavanje „Male Medrese“ i 2023. godine. Prijave će uskoro biti omogućene, a program će se održati u periodu od 2. do 16. jula 2023. godine u medresi „Osman ef. Redžović“ u Visokom.

Također, IO je odobrio organiziranje Umre ispred muftijstva za Februar mjesec, te će se prijave za sve zainteresirane početi primati od 5. januara do 5. februara. IO je razgovarao i o nekoliko drugih pitanja te je donio potrebne odluke i zaključke.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA