Održana Prva redovna Skupština medžlisa Midwest

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Održana Prva redovna Skupština medžlisa Midwest

Islamska zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi prolazi kroz vrlo značajan period njene reorganizacije i reformacije. Posebnu ulogu u ovom procesu ima prvi čovjek ICNAB-a, mr. Sabahudin ef. Ćeman, koji je okupio oko sebe mlade i sposobne ljude, a koji su svojim angažmanima u džematima, Upravnom odboru, medžlisima i drugim institucijama na tlu Sjeverne Amerike, donijeli neophodnu svježinu i znanje. Taj pozitivan efekat odrazio se i na Medžlis Midwest, koji u ovom procesu reafirmacije Islamske Zajednice igra značajnu, ako ne i najznačajniju ulogu. Otuda je Prva redovna Skupština ovog medžlisa, održana 22-og ferbuara 2014.godine u Minneapolisu, protekla u pozitivnoj atmosferi sa jako dobrim i konstruktivnim prijedlozima za unapređenje naše Zajednice.

Da sve bude na vrhunskom nivou pobrinuo se imam domaćin, Muaz ef. Sinanović, i njegov iskreni savjetnik i pomagač Majid ef. Bradarić , koji su pravovremeno pripremili sve neophodne uslove za održavanje ove Skupštine.

Ovoj Skupštini prisustvovali su delegati iz deset džemata ovog medžlisa: Bosnian Cultural Center – Grand Rapids (Samir Agić, Sanel Fazlić, Muaz ef. Redžić), Bosnian American Islamic Center of Detroit (Brkić ef. Osman, Đonlić Edin), American Islamic Center – Chicago(dr. Senad ef. Agić, Mušan Imamović, Mirsad Radonja), Bosnian Islamic Cultural Center Chicago (Amir Ahmetović, Adis Alić, hfz. Muriz ef. Mešić), Islamic Center of Bosniaksin Minnesota (Muaz ef. Sininović, Majid ef. Bradarić), Bosnian Islamic Association of Waterloo(Sulejman ef. Čaušević, Damir Ibradžić) Islamic & Educational Center “Ezan” – Des Moines (Saib Ejubović, Rasim Memić, Nijaz ef. Valjevčić), Džemat“Sabah” – Lincoln (Samir Gušić), Islamic Cultural Center – Northbrook (dr. Hazim ef. Fazlić, Mesud Kulauzović, Salih Zukić), Islamic & Cultural Center “Bosniak (hfz. Nermin ef. Spahić, Muamer Malić), dok predstavnici ova tri džemata nisu bili prisutni: ICC “Behar” – Grand Rapids, IC GaziHusrevbeg– Detroit, Bosnian Islamic Cultural Center – Forth Wayne.

Na samom početku jednoglasno za sekretara Medžlisa izabran je Nijaz ef. Valjevčić. Nakon toga pristupilo se analiziranju Pravilnika koje je ICNAB dostavio džematima na uvid i usvajanje. U tom pogledu svi džemati su bili složni da je neophodno Islamsku Zajednicu Bošnjaka u Sjevernoj Americi reformisati i potvrdili su da su Pravilnici naišli na dobar prijem kod džematskih odbora i na vanrednim skupštinama koje su organizovane u cilju njihovog analiziranja i usvajanja. Tako su svi džemati ovog medžlisa prihvatili ICNAB-ove pravilnike kao urnek za za jedinstveni pravilnik u svim džematima, a koji će biti na narednim skupštinama izmijenjeni eventualnim amandmanima i kao takvi potvrđeni na Saboru.

Nakon korisne rasprave o ICNAB-ovim pravilnicima, uslijedio je izbor jednog člana iz reda džematlija za UO ICNAB-a između sljedeća tri kandidata: Samir Agić – Bosnian Cultural Center – Grand Rapids, Abid Talić – Islamic & Cultural Center “Bosniak, Hašim Ćosović Islamic Cultural Center – Northbrook. Većinom glasova reizabran je Samir Agić, na čemu su mu čestitali svi prisutni!

Ova Skupština medžlisa Midwest ostat će upamćena po činjenici da je tog dana oformljena ”Omladinska grupa Medžlisa Midwest”, na čije čelo je izabran Kemal Durgutović iz džemata ICBMN Minneapolis, a za sekretara je izabrana Admira Bešić iz džemata BICC Grand Rapids. Dakle, u isto vrijeme dok je trajala Skupština, omladina iz svih naših džemata sa područja našeg Medžlisa održala je višesatni sastanak na kojima su razgovarali o ciljevima i zadacima ovog omladinskog udruženja! Na poziv imama Sulejmana ef. Čauševića, prihvaćena je ponuda da njegov džemat u Waterloo-u ovog proljeća organizuje druženje za omladinu našeg Medžlisa, tako da već ovog proljeća omladina počinje sa druženjima i upoznavanjem.

Nakon toga, razgovarano je o udžbenicima za mektepsku nastavu, a na ovu temu bilo je izneseno dosta kvalitetnih ideja i prijedloga. Potom je na prijedlog Oblasnog imama, usvojena odluka da se pokrene bilten ovog medžlisa, te je izabrano i uredništvo koje sačinjavaju: hfz. Muriz ef. Mešić, Osman ef. Brkić, dr. Hazim ef. Fazlić i dr. Senad ef. Agić, za dizajnera je izabran Nijaz ef. Valjevčić, a za lektora Amina Sendić-Mešić.

Na kraju je održana rasprava na Nacrt ustava na Ustav IZ, gdje su se mogli čuti zahtjevi da se u Saboru IZ u BiH poveća broj delegata sa područja Sjeverne Amerike, da se odrede kvalifikacije za muftije, i sl.

U večernjim satima, svi imami i delegati Skupštine prisustvovali su svečanom programu upriličenom u džematu ”Islamic Community of Bosniaks in Minnessota”. Tom prilikom imam domaćin, Muaz ef. Sinanović, džematlije je podsjetio da Bošnjaci u Americi nisu i ne smiju zaboraviti genocid koji je nad nama počinjen, te je pozvao dr. Senada ef. Agića da pred njihovu dušu poruči Tevhid, a potom se prisutnima obratio i Oblasni imam, hfz. Muriz ef. Mešić, koji se nakon inspirativnog obraćanja zahvalio domaćinu na uspješno organizovanoj Skupštini i pozvao Bošnjake da čuvaju svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet gdje god bili!

Autor: BICC

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3