Održana redovna augustovska sjednica IO-a IZBSA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Izvršni odbor Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike na čelu sa muftijom Sabahudin ef. Ćemanom održao je svoju redovnu sjednicu na kojoj je u prvoj tačci sekretar IZBSA podnio izvještaj o protekloj akciji kurbana koja je sprovedena u organizaciji Rijaseta IZ-e u BiH.

Na prostoru Sjeverne Amerike akcija je uspješno sprovedena te je uplaćen 2581 kurban što je 146 kurbana više nego u 2019. godini a što predstavlja rastući trend. U 2020. godini prikupljeno je preko 3300 kurbana ali zbog panedmije i neposjećivanja naših džematlija domovini većina vijernika se odlučila uplatiti kurbane preko svojih džemata.

Izvršni odbor je također razmatrao trenutno stanje u džematima a zbog ponovnog vala pandemije te o koracima koje bi IZBSA trebala poduzeti kroz smjernice za nastavak rada džemata nakon godišnjih odmora a posebno kroz održavanje mekteba i većih okupljanja poput džuma namaza. IZBSA će tokom mjeseca augusta izdati preporuke za džemate kako bi se širenje corona virusa unutar naših zajednica smanjilo na najmanji mogući nivo.

Raspravljalo se i o načinu održavanja mektebske nastave te će se putem Ureda za vjerske poslove izdati namjenske smjernice za mektebsku nastavu.

IO je razgovarao i o generalnom stanju u džematima sa posebnim osvrtom na uslove rada imama kao i rezultatima koje imami pružaju unutar džemata. Zaključeno je da će se organi IZBSA na svim nivoima animirati u narednom periodu kako bi se sistemski poboljšalo stanje u džematima i kako bi se postizali još bolji rezultati.

Šef Ureda za hadž IZSBSA Ismet ef. Zejnelović je informisao IO o mogućnosti odlaska na Umru nakon dužeg perioda. IO-a je podržao realizaciju projekta Umre za mjesec oktobar te će javnost biti uskoro informisana o detaljima za prijavu putem web sita IZBSA i Facebook stranice.

IO je raspravljao i o drugim tačkama te je donio nekoliko odluka i zaključaka.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu