Održana redovna (februarska) sjednica IO-a IZBSA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Jučer je održana redovna sjednica Izvršnog odbora (IO) Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) na kojoj se prvenstveno razgovaralo o predstojećem ramazanu i mogućim aktivnostima u džematima tokom mjeseca ramazana. Obzirom da još uvijek vlada neizvjesnost zbog pandemije COVID19 i da nismo sigurni u kolikoj mjeri će biti dozvoljene aktivnosti i okupljanja u džematima, IO će nastaviti sagledavati situaciju na terenu u narednom periodu kako bi se donijele najadekvatnije preporuke.

Rukovodstvo IZBSA će u komunikaciji sa Rijastom IZ-e u BiH, i shodno općim preporukama, obavještavati svoje članove o konkretnim aktivnostima i potrebnim koracima kako bi se na najbolji način organizirali tokom ramazana. Muftija, dr. Sabahudin-ef. Ćeman, će također donijeti i odgovarajuće fetve ukoliko se ukaže potreba za istim. Razgovaralo se i o potrebama ramazanskih imama koji ne mogu ni ovaj ramazan dolaziti iz Bosne i Hercegovine zbog restrikcija putovanja, te će glavni imami medžlisa pokušati obezbijediti eventualne zamjene sa osobama koje trenutno borave u Americi.

Glavni imami su podnijeli izvještaje o aktivnostima u proteklom period te izvještaje sa sastanaka imama i predstavnika džemata njihovih medžlisa gdje su održani, te informacije o predstojećim stastancima koji su zakazani. Također, razmijenile su se ideje o mogućim dodatnim aktivnostima na prostoru medžlisa a posebno omladine. Na sjednici je podnešen i izvještaj o aktivnostima na renovaciji vakufa u DC-u. Trenutno se privode kraju arhitetski planovi i potrebna odobrenja za građevinske radove. IO je raspravljao i pojedinačne upite i zahtjeve te je donio nekoliko odluka po pitanju istih.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.