Održana redovna sjednica IO-a Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Pod predsjedavanjem muftije Sabahudin ef. Ćemana, Izvršni odbor Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike je održao svoju redovnu sjednicu na kojoj je između ostalog, dopunjen izvještaj o zekatu i sadekatu-l-fitru nakon prijema informacija od strane džemata.

Sekretar IZBSA Mirnes ef. Lemeš je podnio detaljan izvjšetaj IO-u te je konstatovano da je povećanje prihoda od Zekata i Sadekatu-l-fitra 20% u odnosu na prošlu godinu.

IO je također donio Odluku da se studentima (ramazanskim imamima) koji su planirali dolazak u Ameriku tokom proteklog ramazana, refundiraju utrošena sredstva za dobijanje američke vize.

Raspravljalo se i o predstojećem Kurban bajaramu te je ponovo naglašena važnost pridržavanja instrukcija lokalnih vlasti po pitanju COVID19 od strane džemata i organiziranja klanjanja bajram namaza. Kao i ranijih godina IZBSA će i ove godine sprovesti akciju prikupljanja Kurbana koji će se žrtvovati u domovini Bosni i Hercegovini te se apeluje na sve imame i džemate da blagovremeno šalju informacije sekretaru IZBSA o projavljenim uplatama.

IO je podržao projekat odrganiziranja serijala predavanja o bosanskom jeziku koji će, ako Bog da zaživjeti u skorijoj budućnosti, o čemu će se javnost naknadno upoznati.

Muftija Sabahudin ef. Ćeman je obavijestio IO o aktivnostima tokom posjete Bosni i Hercegovini te aktivnostima vijeća muftija i Sabora IZ-e u BiH.

IO je raspravljao i o drugim pitanjima vezanim za unapređenje i rad IZBSA te je donio i nekoliko odluka i zaključaka.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.