Održana redovna sjednica IO-a IZBSA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Uz predsjedavanje muftije IZBSA Sabahudin ef. Ćemana i prisustvo svih članova IO-a, održana je redovna sjednica na kojoj se prije svega, razgovaralo o aktivnostima u proteklom mjesecu ramazanu. Sekretar IZBSA Mirnes ef. Lemeš je podnio izvještaj o akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra na prostoru Sjeverne Amerike te je istakao da je bilo povećanje ukupljenog Zekata i sadekatu-l-fitra u odnosu na prošlu godinu za 11.78%. Glavni imami su podnijeli izvještaj o aktivnostima u džematima na prostoru svih medžlisa te je konstatovano da su aktivnosti bile mnogo bolje kao i posjeta džamijama u odnosu na prošlogodišnji ramazan. Generalno, pohvaljene su aktivnosti kojima se pristupilo tokom ramazana kao i pridržavanje svih mjera koje su bile na snazi, gdje su odbori džemata, imami kao i džematlije pokazali visok stepen odgovornosti.

Izvršni odbor je donio Odluku o nastavku projekta prikazivanja predavanja na temu bosanskog jezika na FB platformi IZBSA u narednom periodu, od strane eminentnih stručnjaka iz oblasti jezika. Muftija Sabahudin ef. Ćeman je upoznao IO o aktivnostima tokom radne posjete domovini BiH. Prije svega prenio je selame Raisul-uleme Husein ef. Kavazovića koji je pohvalio aktivnosti i organiziranost IZBSA. Također je obavjestio prisutne da je po prvi put od kako postoji naša Islamska zajednica usvojen nastavni plan i program mektebske nastave za prostor Sjeverne Amerike, koji se pripremao zadnjih godinu dana preko Ureda za vjerske poslove IZBSA i Rijaseta. Tako da ćemo u mektebsku 2021/2022 godinu, ako Bog da, ući sa novim jedinstvenim planom i programom za mektebsku nastavu. Ovaj korak je važan jer otvara mogućnost privođenja kraju projekta izrade mektebskih udžbenika, čije prilagodbe za potrebe IZBSA su već završene, kao i prevod na engleski jezik, te se trenutno radi recenzija. Muftija je istakao da će se dati maksimum kako bi imali spremne udžbenike u ovoj godini.

Dr. Muaz ef. Redžić, sabornik ispred IZBSA u Saboru IZ-e u BiH je također podnio izvještaj sa Sabora IZ-e u BiH te obavjestio IO o najvažnijim odlukama koje su donešene. IO je raspravljao i o drugim pitanjima i zahtjevima te je donio još nekoliko odluka i zaključaka za poboljšanje rada Zajednice.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu