Održana redovna skupština medžlisa 2 – Midwest

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Šesta redovna skupština medžlisa 2 – Midwest održana je u subotu 9. februara kod domaćina Bosansko Islamskog Kulturnog Centra iz Čikaga. Skupština je bila planirana da se održi ranije u Lincolnu Nebraska, ali zbog vremenskih nepogoda, ista je odgođena te je i lokacija njena održavanja promjenjena.

Na sastanku, kojem su prisustvovali 30 delegata i imama iz jedanest od ukupno dvanaest džemata medžlisa. Imam i delegati iz našeg džemata u Minneapolis zbog opravdanih razloga bili su odsutni. Na skupštini je kao izaslanik muftije IZBSA dr. Sabahudin ef. Ćemana bio prisutan sekretar IZBSA Mirnes ef. Lemeš.

Na skupštini je usvojen finansijski i izvještaj o radu glavnog imama. Na dnevnom redu skupštine našli su se redovni projekti IZBSA, kao što je “Mala medresa”, Omladinski kamp, hadž i umra, Susreti Bošnjaka, živi vakuf ali i prijedlog ugovora o radu imama i slijeđenje normativno-pravnih akata IZBSA. Dogovoreno je da se sljedeći omladinski susreti i mektebsko takmičenje ove godine održe u Des Moines u organizaciji džemata Ezan.

Na sastanku je takođe iskazana podrška Fondaciji Ljiljan, te će se iz budžeta medžlisa na račun ove fondacije uplatiti $5,000. Medžlis će isto tako financijski pomoći imame koji su angažirani u džematima sa manjim brojem članova. Skupština medžlisa iskazala je svoju podršku projektu kupovine vakufa, sjedišta muftiluka u Washington D.C. Odlučeno je da će se u redovnom terminu, zadnji vikend u martu 2020., skupština IZBSA održati u Des Moines, IA a domaćin je džemat “Bošnjak”. Skupština medžlisa naredne godine održati će se u Chicago, domaćin će biti džemat SABAH Čikago.

Delegati navedenog džemata SABAH Čikago pozvali su sve na svečano otvaranje Islamskog centra SABAH Čikago 6. i 7. septembra ove godine, te se i mi ovom prilikom priključujemo ovom pozivu svim našim džematlijama.

Imami medžlisa će u 23. marta 2019. biti u službenoj posjeti našem džematu u Lincoln, NE na svečanom mevludskom programu, a gdje je prvobitno trebala biti održana skupština medžlisa.

Delegati su raspravljali i o drugim pitanjima važnim za rad džemata, medžlisa i cjeloukupne zajednice.

U džematu BICC u Čikagu, navečer je upriličen svečani program veče Kur’ana. Imami su proučili odlomke iz Kur’ana, nekoliko ilahija, a na kraju je nasihat održao glavni imam Osman ef. Brkić.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo domaćinima džemata na izvrsnom prijemu i brizi oko gostiju. Neka im Allah Uzvišeni njihovo dobro mnogostruko nadoknadi.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3