Održana sedma redovna skupština Medžlisa 1 – Zapad muftijstva Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Uzvišeni Allah džellešanuhu u Kur`anu kaže: ”Reci: O Allahu, koji svu vlast imaš, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisuješ, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Ali Imran, 26)

Allahov Poslanik Muhammed alejhisselam je rekao: „Allahova ruka (pomoć) je sa džematom (zajednicom/timom), a onaj ko se odvoji od džemata (zajednice/tima) odvojio se u vatru.“ (Sunen Et-Tirmizi)

Muhammed alejhisselam je rekao:“Ko radi sa ljudima i pri tome im ne čini nasilje, ko im prenosi nešto i pri tome ne laže, ko obeća nešto i obećanje ne iznevjeri, on je osoba izrazite čestitosti i krajnjeg poštenja. Njega treba prihvatiti kao rodjenog brata, a nikako ga odbaciti. Odbacivanje takvog je zabranjeno.” (Hatib el-Bagdadi)

11. Januara 2020. godine održana je Sedma redovna skupština Medžlisa 1 Zapad Muftijstva Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike IZBSA/ICNAB). Ova skupština je održana u Irvine, u američkoj saveznoj državi California (Kalifornija) i domaćin je bio tamošnji BCCSC džemat (Islamska Zajednica Bošnjaka Južne Kalifornije) na čelu sa predsjednikom džematskog odbora gospodinom Halilom Hasićem. Ovaj džemat nema imama i trenutno im pomaže Osman ef. Šehić koji svake druge nedjelje dolazi i održava mektebsku i nastavu za odrasle.

Program Sedme redovne skupštine je bio jednodnevnog karaktera . Na ovoj skupštini je prisustvovalo 19 delegata iz 8 džemata, dok su odsustvovali delegati iz pet džemata. Gosti na skupštini su, pored Muftije Dr. Sabahudin ef. Ćemana, bili hadži Nihad Poljaković, član Izvršnog odbora IZBSA i Mirnes ef. Lemeš, sekretar IZBSA. Poslije održavanja Sedme redovne skupštine Medžlisa 1 Zapad, u organizaciji domaćina BCCSC džemata i vrijednih džematlija uprilicena je zajednička večera gostiju i domaćina. Nakon večere klanjana je Jacija-Namaz, a nakon Jacije upriličen je prigodan programa i donatorsko veče za otplatu duga na kupljeni vakufski objekat IZBSA u Washington D.C. na kojem su prisutni Imami proučili nekoliko ilahija i prigodan recital o voljenom Poslaniku Muhammedu alejhisselam, a tokom programa prisutnima na programu su se obratili Glavni Imam medžlisa 1 Mr. Abdulah ef. Polovina, Muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) Dr. Sabahudin ef. Ćeman, hadži Nihad Poljaković, član Izvršnog odbora IZBSA, a donatorski dio programa je vodio Osman ef. Brkić, imam našeg džemata u Phoneix-u. Gost na program je bio i Madžid Abaza koji je izveo nekoliko duhovnih pjesama. Prisutne je poselamio i iskazao dobrodošlicu i predsjednik džematskog odbora BCCSC gosp. Halil Hasić. Pored njih prisustvovali su i Mirsad ef. Huseljić, Amir ef. Salihović, Edin ef. Alija, Begzudin ef. Jusić, Samedin ef. Bajrić, Osman ef. Šehić, te Mirnes ef. Lemeš, a program je vodio Admir Kelemiš, koordinator Mreže mladih za medžlis 1 zapad. Tokom programa Glavni Imam medžlisa 1 je uručio plaketu BCCSC džematu koju je ispred džemata primio predsjednik gosp. Halil Hasić, a kao znak zahvalnosti na domaćinstvu i lijepom gostoprinstvu prilikom održavanja programa zasjedanja Sedme redovne skupštine medžlisa 1. Na ovom program podijeljena je informacija da je po džematima medžlisa 1 ukupljeno $80,000 za otplatu duga na kupljeni vakufski objekat IZBSA u Washington D.C., a na samom programu je ukupljeno još $25,570 i total je $105,570. S tim da ima još džemata u kojima akcija traje i naknadno će dostaviti sredstva. Poslije programa održan je kratki sastanak imama koji su bili prisutni na skupštini medžlisa gdje je porazgovarano o imamskoj problematici i radu i aktuelnostima u džematima.

Po pitanju održavanja Sedme redovne skupštine Medžlisa 1 na njoj je bilo prisutno 19 delegata iz 8 bošnjačkih dzemata i to: Phoenix, AZ, Denver, CO, San Jose, CA, Portland, OR, Salt Lake City, UT, Seattle, WA, Houston, TX i Irvine, CA. Odsutni su bili delegati iz džemata Boise, ID, Vancouver B.C., Sacramento, CA, Grand Prairie, TX i Wylie, TX. Skupštinu je vodio Glavni Imam medžlisa 1 magistar Abdulah Polovina.

Po pitanju zasjedanja skupštine razgovarano je o aktivnostima i projektima na području medžlisa kao sto je mektebsko takmičenje, susreti omladine i kako sto bolje organizirati nasu omladinu. U tom kontekstu oformljena je radna grupa od tri člana koja će sačiniti i uraditi elaborat o koncepciji održavanja mektebskog takmičenja, a posebno susreta omladine i finansijske potrebe u tom domenu. Razgovarano je i o ljetnom kampu za omladinu na nivou IZBSA, mala medresa u BiH, Fondacija “Ljiljan”. Prisutni delegati su pozvani da se uključe u informisanje i motivisanje nasih džematlija po džematima da se prijavljuju na odlazak na Hadždž i Umru ove godine preko IZBSA, omladina (tinejdžeri) da se prijave za odlazak i pohadjanje Male medrese u BiH od 28. juna Do 12. Jula u prostorijama medrese Osman ef. Redžović kod Visokog, te posebno poraditi na propagiranju ljetnog kampa za omladinu u periodu od 1. do 15. Augusta u Kamp Oswego. U ovom kontekstu donešene su konkretne odluke kako da medžlis pomogne odredjene projekte. Tu su i pripreme za Ramazan u smislu dostavljanja informacije u kojem džematu će biti potrebni teravih-Imami ili softe, uskladjivanje Pravilnika o radu IZBSA i džemata i donešena je odluka da se u naredne dvije godine zaključno sa 2022. poradi da se u svim džematima na nivou IZBSA održe jedinstvene skupštine u Decembru i ova odluka će se poslati da se razmatra na skupštini IZBSA 28. Marta u Des Moines-u, IA. Prisutni delegati iz osam (8) džemata su potpisali izjavu o slijedjenju svih pravilnika IZBSA, a ostalim džematima će izjava biti dostavljena da i njihovi predstavnici potpišu istu.

Na skupštini je porazgovarano i prodiskutovano vezano za Ugovor o radu imama. U tom kontekstu zaključeno je da se prijedlog Ugovora o radu imama kojeg je sačinila komisija izabrana na posljednjoj skupštini IZBSA dostavi da bude tačka dnevnog reda na skupštini IZBSA 28. Marta u Des Moines, IA.

Izvještaje o radu su podnijeli Glavni imam Abdulah Polovina, članovi Nadzornog odbora medžlisa i koordinator za rad sa omladinom na nivou medžlisa 1 Admir Kelemiš, te finansijski izvještaj. U Izbornom dijelu skupštine ponovo je izabran za sekretara medžlisa Begzudin ef. Jusić, imam u našem džematu u Seattle, WA, te potvrdjen re-izbor članova Nadzornog odbora medžlisa: Nihad Djozić-Seattle, WA, Senad Osmanović-San Jose, CA, Alen Ramović-Salt Lake City, UT, Mirsad ef. Huseljić-Denver, CO i Edin ef. Alija-Houston, TX. Po pitanju člana Izvršnog odbora IZBSA skupština Medžlisa 1 je prihvatila ostavku hadži Nihada Poljakovića na poziciju člana IO te su jednoglasno izabrali Muhameda Čauševića koji će nakon verifikacije na Skupštini IZBSA obnašati ovu funkciju do isteka predviđenog mandata, a hadžiji Nihadu je izražena zahvalnost na njegovom dosadašnjem radu i djelovanju.

Na kraju zasjedanja Sedme redovne skupstine medžlisa 1 Zapad dogovoreno je i zaključeno da se naredna Osma (8) redovna skupština medžlisa 1 održi, ako Bog da, u Grand Prairie, Texas 2021. godine gdje će biti domaćin naš BAICCNT džemat, te da se peto (5) mektebsko takmičenje i susreti omladine džemata medžlisa 1 održi u Salt Lake City-ju za vikend 6. i 7. juna, gdje će domaćin biti naš ISBU džemat. Po ovom pitanju održavanja mektebskog takmičenja i susreta omladine donešena je odluka da se šesti (6) susreti i takmičenje mekteblija 2021. godine održe, ako Bog da, u našem ICNP džematu u Phoenix-u, AZ. Svi prisutni delegati su pozvani da dodju na ove susrete u Salt Lake City, Utah i da taj poziv prenesu svim svojim džematlijama, a posebno omladini.

Nedjelja, 12. Januar je bio slobodan dan u kojem su neki delegati se vraćali u svoje džemate, a neki su ostali i družili se sa domaćinima koji su organizirali obilazak ovog dijela Kalifornije.

Želim da napišem da su pored naprijed navedenih imama delegata i gostiju, skupštini medžlisa prisustvovali slijedeći delegati džematlije-civili: Nihad Djozić i Admir Kelemiš iz Seattle; Alen Ramović i Samir Mehić iz Salt Lake City; hadži Sifet Mehmedović iz Portlanda, Šemso Aljić i Sejdalija Isaković iz Denvera; Muhamed Čaušević iz San Jose; Muhamed Čuskić iz Phoenix-a; Halil Hasić iz Irvine i u svojstvu gostiju : Ahmet Hadžijusufović iz Irvine i Nermin Terović iz Sacramento.

I za kraj ove informacije želim istaći da zasjedanje Sedme redovne skupštine Medžlisa 1 Zapad bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije BCCSC džemata u Irvine. Zahvalnost pripada džematskom odboru BCCSC džemata na podrsšci i konkretnim aktivnostima da se u Irvine održi Sedma redovna skupština Medzlisa 1 West-Zapad. Prijem imama i delagata iz džemata sa područja medžlisa 1 Zapad i njihovo ugošćavanje pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveze, organizira i djeluje. Zaista lijep i prijatan ručak delegati su imali u pauzi zasjedanja skupštine u obližnjem našem restoranu Sofra Urbana, te naveče večeru koju su priredilie BCCSC džematlije.

Kako je to sve izgledalo i kakva je bila atmosfera u Irvine možete pogledati u galeriji slika na linku:

https://drive.google.com/drive/folders/1lTPUyZklTDiaGuzkqbiQpMPB4qf94UQu?usp=sharing

Ispred Imama i delegata džemata Medžlisa 1 izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima u Irvine i iz svih drugih džemata na ovoj zapadnoj strani Sjeverne Amerike koje su Islam, Bosna i Hercegovina, pa i Amerika odgojili. Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu džellešanuhu da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi održe aktivnosti u i oko Sedme redovne skupštine Medžlisa 1 Zapad. Amin!

Vidimo se i bujrum, ako Bog da, na susrete mekteblija i omladine u Salt Lake City, UT 6. i 7. Juna ove 2020. godine, te na Osmu redovnu skupštinu u Grand Prairie, TX početkom 2021. godine.

Salavat i Selam na voljenog Poslanika Muhammeda Alejhisselam i hvala Allahu džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

mr. Abdulah Polovina, Glavni Imam Medžlisa 1 Zapad

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.