Održana Skupština medžlisa Midwest

Redovna godišnja Skupština medžlisa Midwest održana je u Detroitu 04. i 05. februara 2017.g. Domaćin je bio džemat BAIC Detroit. Imami i delegati 12 džemata su pristizali u subotu poslije podne, neki od njih su vozili i 10 sati da bi mogli prisustvovati ovom značajnom programu.

Poslije akšam namaza u BAIC- u Detroit je priređen svečani mevludski program kojeg su izveli Imami medžlisa Midwest : Hfz. Muriz ef. Mešić(Bosnian Islamic Cultural Center – Chicago, IL), predsjednik Sabora ICNAB-a Dr. Hazim ef. Fazlić (ICC Northbrook Chicago), Dr.Senad ef. Agić (džemat SABAH Chicago),

Sulejman ef. Čaušević (Bosnian Islamic Association of Waterloo – Waterloo, IA ), Nijaz ef. Valjevčić (Islamic & Educational Center “Ezan” – Des Moines, IA), hfz. Nermin ef. Spahić (Islamic & Cultural Center “Bošnjak” – Des Moines, IA ), Jasmin ef. Suljkanović (Islamic Center of Bosniaks in Minnesota – Minneapolis, MN), Ibrahim ef. Čaušević (Bosnian Islamic Cultural Center – Fort Wayne, IN), Edip ef. Makić (Islamic Cultural Center “Behar” – Grand Rapids, MI), Dr. Muaz ef. Redžić (Bosniak Islamic Cultural Center – Grand Rapids, MI), Fejlem ef. Salkić (Islamic Center Gazi Husrev-beg Detroit) i Imam džemata (Bosnian American Islamic Center Detroit) Osman ef. Brkić koji je ujedno sa svojim džematlijama bio i domaćin ovogodišnjem programu mevluda i Skupštine.

Obzirom na geografski položaj i razuđenost džemata rijetka je prilika da se u jednom džematu priredi ovakav program gdje prisustvuje 13 imama zajedno sa svojim delegatima džemata, a na čelu sa Glavnim imamom Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi Mr. Sabahudin ef. Ćeman. Džamija u Detroitu je bila puna džematlija koji su slušali učenje Kur’ana, zikra, mevluda, ilahija i kasida naših Imama, a na kraju se prigodnim predavanjem obratio Glavni Imam ICNAB-a Mr. Sabahudin ef. Ćeman.

Nakon klanjanja jacije namaza u prostorijama BAIC-a Detroit je nastavljeno druženje Imama, delegata i džematlija uz večeru i kahvu u prelijepom ambijentu i neizostavnom bošnjačkom mehabetu. Kasnije je održan i radni sastanak Imama i delegata medžlisa Midwest kao uvodna priprema za Skupštinu. U nedjelju ujutro sa radom je počela četvrta redovna Skupština medžlisa 2.

Sjednici su pored glavnog Imama ICNAB-a prisustvovali Imami i delegati iz 12 džemata koji su članovi ICNAB-a. Na skupštini je usvojen izvještaj Oblasnog Imama medžlisa 2 Hfz. Muriz ef. Mešića koji je do pred kraj godine vodio uspješno naš medžlis. Novi Oblasni Imam medžlisa Osman ef. Brkić se zahvalio Hfz. Muriz ef. Mešiću na dosadašnjem angažmanu u Islamskoj zajednici a posebno na medžlisu Midwest. Također je usvojen izvještaj Nadzornog odbora medžlisa kojeg je podnio predsjednik Rasim Memić.

Za sekretara medžlisa 2, delegati su potvrdili mandat dosadašnjem sekretaru Nijaz ef. Valjevčiću, a u Nadzorni odbor medžlisa pored Rasima Memića, Fejlem ef. Salkić izabrani su i nova tri člana: Sulejman ef. Čaušević, Mirsad Radonja i Namik Kovač. Članovima Nadzornog odbora medžlisa Suad Redžiću i Ahmet Kadiću su zahvaljujemo na njihovom trudu i radu u proteklo vrijeme.

Na Skupštini se raspravljalo o projektima i pravilnicima ICNAB-a, a posebno o vakufu. Jedan od najznačajnijih projekata medžlisa jesu „Susreti omladine i mektebsko takmičenje“. Iskazano je veliko zadovoljstvo radi uspješnih „susreta“ koji su održani u Grand Rapidsu čiji su domaćini bili džemat BICC. Odlučeno je da će se naredni susreti održati u Maju 19,20,21, 2017. uoči mjeseca Ramazana u Islamic Cultural Center – Northbrook, IL Chicago. Imam džemata Dr. Hazim Fazlić zajedno sa Odborom džemata će biti domaćin. Novitet ovih susreta jeste da će to biti Susreti medžlisa Midwest gdje će pored omladine i djece mekteba susretima prisustvovati i džematlije medžlisa 2.

Glavni imam Mr. Sabahudin ef. Ćeman ICNAB-a je upoznao delegate medžlisa 2 sa radom fondacije Ljiljan. Delegati medžlisa su diskutovali o aktuelnim dešavanjima na prostoru USA. Skupština je završena učenjem fatihe za šehide Quebeca i dove na uspješno završenom radu.

Na kraju koristim priliku da se zahvalim mojim vrijednim džematlijama, Odboru BAIC-a, volonterima, hanumama i svima koji su se potrudili da dočekaju naše goste. Molim Allaha dž.š. da ih za nagradi. Molim Allaha Uzvišenog da spusti svoj bereket i milost, da nas ojača, ujedini da radimo ako Bog da za dobrobit i progres naših džemata, medžlisa, ICNAB-a i na koncu ummeta muslimana. Amin.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.