Održana Treća redovna skupština Medžlisa 1 (West) ICNAB-a

Uzvišeni Allah dž. š. u Kur`anu kaze: ”Reci: O Allahu, koji svu vlast imas, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisujež, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Ali I`mran, 26)

Muhammed a.s. je rekao: ”Najbolje vaše starješine muslimani jesu oni koje vi volite, a oni vas vole, a najgori su oni koje vi mrzite, a oni vas mrze, koje vi proklinjete, a oni vas proklinju”. (Muslim)

Dana, 23. januara 2016. godine održana je Treća redovna skupština Medžlisa 1 (West) Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ova skupština je održana u San Jose-u, u američkoj saveznoj državi California i domaćin je bio tamošnji ICBAB džemat i organizacija na čelu sa imamom Haris ef. Mukićem i predsjednikom džematskog odbora Sifetom Osmanovićem.

Program Treće redovne skupštine je bio cjelodnevnog karaktera . Na ovoj skupštini je prisustvovalo 19 delegata iz 8 džemata, dok su odsustvovali delegati iz pet džemata. Poslije održavanja Treće redovne skupštine Medžlisa 1 West, održana je zajednicka večera, u organizaciji džemata domaćina, delegata i imama džemata Medžlisa 1. Poslije večere klanjana je jacija-namaz, a nakon jacije proučena je sura Ja-Sin pred duše naših šehida, a i vakifa džemata San Jose, te su se prisutnima obratili imami koji su došli na ovu skupštinu, Amir ef. Salihović, Begzudin ef. Jusić, Midhat ef. Smajić, Mirsad ef. Huseljić, te oblasni Imam medžlisa 1 Abdulah ef. Polovina i glavni imam ICNAB-a Sabahudin ef. Ćeman. Ovaj program je vodio imam domaćin Haris ef. Mukić. Tokom programa proučen je i kraći tevhid-zikr koji je predvodio oblasni imam medžlisa 1. Dovu na kraju je proučio Haris ef. Mukić.

Po pitanju održavanja Treće redovne skupštine Medžlisa 1 na njoj je bilo prisutno 19 delegata iz 8 bošnjačkih džemata i to Phoenix, Denver, San Jose, Portland, Salt Lake City, Seattle, Sacramento i Boise. Odsutni su bili delegati iz džemata Irvine, Vancouver B.C., Houston, Arlington i Dallas. Bitno je istaći da je na ovoj skupštini produžen mandat članovima Nadzornog odbora Medžlisa 1 West i to: Begzudin ef. Jusic, imam i delegat iz Seattle, Senad Osmanovic, delegat iz San Jose i Ramis Velagic, delegat iz Sacramenta, te dopunjen sa još dva člana: Mirsad ef. Huseljić, imam u Denveru i Alen Ramović delegat iz Salt lake City-ja. Takodje, produžen je mandat Nihadu Poljakoviću da bude član UO ICNAB ispred medžlisa 1 West. Isto tako, ukazano je da na osnovu usvojenih amandmana na posljednjem Saboru ICNAB-a po pitanju Pravilnika o radu medžlisa je povećan broj delegata a na osnovu broja članova u džematu, pa da se to ima u vidu i dostavi konačan broj delegata iz džemata za skupštinu medžlisa u periodu od mjesec dana, te da postojećim sabornicima iz džemata važi mandate i za predstojeće zasjedanje Sabora ICNAB.

Po pitanju ostalog dijela skupštine razgovarano je o sprovedbi Normativnih akata Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i primjetno je da se svi džemati pridržavaju tih akata osim u 2-3 džemata gdje djeluje Nadzorni odbor, a po Ustavu Islamske Zajednice Nadzorni odbor djeluje samo na nivou medžlisa i zaključak je da ti džemati izvrše promjenu i da se ukine Nadzorni odbor na nivou džemata.

Na skupštini je razgovarano i diskutovano oko rada i aktivnosti na još boljem organiziranju naše omladine i mektebske nastave. Po ovom pitanju je dogovoreno da se održi takmičenje polaznika mektebske nastave i susreti omladine na nivou medžlisa i to u Denver-u za Memorial day vikend na kraju mjeseca maja.

Razgovarano je i o ljetnoj skoli u BiH u organizaciji ICNAB-a i tu su se džemati pozvali da ove godine to maksimalno ozbiljno shvate i da pošalju na ovu ljetnu skolu makar jednog omladinca ili omladinku iz svoga džemata. Prisutnima su podijeljeni i flajeri vezani za ovaj projekat Ljetne škole da podijele džematlijama u svojim džematima.

Zasjedanje Treće redovne skupštine Medžlisa 1 obilježio je i razgovor po pitanju stavljanja u procedure Pravilnika o radu Imama i po tom pitanju zaključeno je da u periodu do mjesec dana delegati iz džemata dostave do Nadzornog odbora medžlisa svoje zapažanje na predloženi Pravilnik o radu i onda da to Nadzorni odbor objedini u jedan akt i da se posalje kao prijedlog medžlisa 1 West za zasjedanje Sabora ICNAB-a i onda dalje u proceduru na slanje džematima na uvid da i oni dostave svoje prijedloge, dopune i mišljenja da bi se onda islo na pregled u Pravnu sluzbu Islamske zajednice u BiH, te nakon toga usvajanje na nivou ICNAB. Takodje, razgovarano je i o budžetu medžlisa, susretima Bosnjaka, problematici u džematima, medjusobnoj komunikaciji i po tim pitanjima su doneseni odredjeni zaključci sa ciljem da pomognu bolju i efikasniju komunikaciju na nivou medžlisa te sam rad i aktivnosti medžlisa i džemata u realizaciji odredjenih aktivnosti koje bi pomogle i delegatima i džematlijama u džematima da imaju pozitivniju i jaču svijest o institucionalnom djelovanju Islamske zajednice i džemata u okviru ICNAB.

Na kraju zasjedanja Treće redovne skupštine medžlisa 1 West dogovoreno je i zaključeno da se naredne dvije skupštine medžlisa održe, ako Bog da, prvo u Seattle, a onda u Salt Lake City.

I na kraju ove informacije želim istaći da ovo jednodnevno zasjedanje Treće redovne skupštine Medžlisa 1 (West) bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije ICBAB džemata u San Jose. Zahvalnost pripada džematskom Odboru ICBAB džemata na podršci i konkretnim aktivnostima da se u San Jose održi Treća redovna skupština Medžlisa 1 West. Prijem imama i delagata iz džemata sa podrucja medžlisa 1 West i njihov smještaj pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveze, organizira i djeluje. Ispred imama i delegata džemata Medžlisa 1 izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima koje su islam, Bosna, pa i Amerika odgojili. Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu dž. Š. da dostojno nagradi sve oni koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi odrze aktivnosti u i oko Treće redovne skupštine Medžlisa 1 West. Amin! I hvala Allahu dž. Š., Milostivom, Samilosnom!

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.