Održana Treća redovna skupština Medžlisa 3 (Northeast) ICNAB-a

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U subotu 30. Januara 2016.godine u gradu Utici, NY je održana redovna godišnja skupština medžlisa 3, Northeast, ICNAB-a.

U neobično prijatno zimsko jutro 30. januara u džamiji džemata Bosnian Islamic Association of Utica u deset sati ujutro, počela je redovna godišnja skupština medžlisa Northeast.

Trideset delegata, predstavnici 16 džemata iz svih krajeva medžlisa (predstavnici iz SAD kao i Kanade) su došli u Uticu, na žalost pet džemata medžlisa nisu poslali svoje predstavnike na skupštinu.

Glavni imam ICNAB-a mr. Sabahudin ef. Ćeman je se takodjer pridružio skupštini medžlisa.

Oblasni imam medžlisa Muris ef. Neimarlija i sekretar medžlisa Amir ef. Durić su prvo utvrdili ko su sve delegati džemata i da li su džemati izvršili svoje obaveze prema ICNAB-u. Nakon toga učenjem Kur’ana oblasni imam je otpočeo sjednicu. Izglasan je dnevni red, te se odmah krenulo na prvu tačku dnevnog reda. Usvojen je izvještaj sa prošlogodišnje skupštine, a nakon toga predstavnici džemata su potvrdili da se akti ICNAB-a poštuju i da džemati po njima postupaju.

Posebna pažnja je posvećena pitanjima mektebske nastave i njenom unaprijedjenju. Dogovoreno je da se 28. maja 2016. godine održi takmičenje polaznika mektebske nastave iz džemata medžlisa u Hartfordu. Takodjer je govoreno i o još efikasnijem povezivanju džematske omladine pa su odredjeni i korodinatori koji će kontaktirati predstavnike omladine iz svih džemata i dogovarati sa njima zajedničke aktivnosti. Ti koordinatori su Amsal ef. Memić i Jasmin Ošoškić. Dogovoreno ja da se mektebsko takmičenje iskoristi i da se paralelno u Hartfordu održe i susreti omladine sa područja medžlisa.

Razgovarano je i o budzetu medžlisa, a odredjena je i komisija koja će rasporedjivati novac iz budžeta. Komisiju će činiti oblasni imam, sekretar, predsjednik nadzornog odbora Džemal ef. Crnkić i jedan od koordinatora za omladinu.

Predstavnici su pozvani da se aktivnije uključe u organizovanje Susreta Bošnjaka sa područja medžlisa koji se svake održavaju u Poconoc, PA i delegate su upoznati da je za predstojeće susrete 13. i 14. februara cijeli hotel već rasprodat, kao i da veliki broj porodica će boraviti u drugom hotelu, a dolaziti na program druženja u glavni hotel.

Razgovaralo se više o Maloj Medresi, ljetnoj školi koju organizuje ICNAB u saradnji sa medresom “Osman ef Redžović” i naglaseno je da imami i predstavnici džemata trebaju raditi mnogo više na populariziranju ovog projekta medju narodom.

Na skupštini su održani i izbori za člana UO ICNAB-a a izabran je Kasim Delalić, potvrdjen je mandat sekretaru medžlisa Amir ef. Duriću a dopunjen je i Nadzorni odbor medžlisa. Nadzorni odbor medzlisa čine:

  1. Džemal ef. Crnkić (predsjednik NO)
  2. Ahmedin ef Mehmedović
  3. Kasim Delalić
  4. Mirnes Mustafić
  5. Avdo Kunovac

Nakon skupštine medžlisa domaćini su priredili večer Kur’ana na kojoj se pored učenja Kur’ana i ilahija prisutnima, inspirativnim predavanjem, obratio glavni imam Sabahudin ef. Nakon programa i večere delegati su se vratili svojim kućama. Možemo zaključiti da je skupština bila veoma uspješna, a da su se delegati vratili u svoje džemate informisani i spremni za nove projekte. Zahvaljujemo se delegatima, a posebno se zahvaljujemo džematu domaćinu skupštine koji su pokazali kakvi domaćini su Bošnjaci!

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3