Održani 18. Susreti Bošnjaka medžlisa 3 u New Jersey-u

U saveznoj američkoj državi, Nju Džersiju (New Jersey) u gradu Somerset, od 15. do 17. februaru, 2020. godine održani su 18. po redu „Susreti Bošnjaka Medžlisa 3“. Inače, prema zvaničnoj internet stranici ICNAB-a (www.icnab.com), Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike trenutno broji 59 registriranih bošnjačkih džemata na pordučju Sjeverne Amerike i Kanade. Džemati na području Sjeverne Amerike i Kanade podijeljeni su prema geografskom položaju na 4 medžlisa, a to su:

1. Medžlis 1 – West (14 džemata)

2. Medžlis 2 – Midwest (12 džemata)

3. Medžlis 3 – Northeast (22 džemat)

4. Medžlis 4 – South (11 džemat)

Medžlis 3 –Northeast sa svoja 22 džemata najveći je bošnjački medžlis u Sjevernoj Americi. Džemati Medžlisa3 su smješteni u 7 saveznih američkih dražava: Connecticut, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania i Washington, DC, te 4 džemata u Kanadi, pokrajini Ontario. Imajuċi u vidu ogramno teritorijalno prostranstvo Amerike i Kanade, ova 22 bošnjačka džemata su relatino blizu jedan drugog što im i omoguċava da se u ovolikom broju sastaju. U sastav Medžlisa 3 ulaze sljedeći džemati:

Connecticut

o Bosnian-American Islamic Cultural Center – Hartford, CT

Massachusetts

o Bosniaks Society of Boston – Boston, MA

New Hampshire

o Association of Bosniaks in New Hampshire, NH

New Jersey

o Association of Bosniaks of Delaware Valley Philadelphia – Hainesport, NJ

o Boshniak American Community Center – Clifton, NJ

o Bosniak Community Center North NJ Corporation – Hacketstown, NJ

New York

o American BH Islamic Cetner of Utica – Utica, NY

o Association of Bosniaks – Watervliet (Albany), NY

o Bosnia & Herzegovina Culture Center of Rochester – Rochester, NY

o Bosniak Islamic Cultural Center of New York – New York, NY

o Bosnian Islamic Association of Utica – Utica, NY

o Bosnian Herzegovinian Islamic Center New York – Astoria, NY

o Islamic Cultural Center of Bosniaks in Syracuse – Syracuse, NY

Pennsylvania

o Islamic Community of Bosniaks in Pittsburgh – Pittsburgh, PA

o The B&H Islamic Center of Pennsylvania – Mechanicsburg, PA

o Bosniaks Islamic Cultural Center of Carlisle – Carlisle, PA

o Bosnian Islamic Communtiy of Erie – Erie, PA

Ontario

o Bosnian Canadian Islamic Centre – London, ON

o Bosnian Islamic Association “Gazi Husrev-Beg” – Toronto, ON

o Bosnian Islamic Centre – Toronto, ON

o Bosnian Islamic Centre of Hamilton – Hamilton, ON

Washington, DC

o The Bosniak American Islamic Community of Greater Washington – Washington, DC

KRATAK HISTORIJAT SUSRETA BOŠNJAKA MEDŽLISA 3

U januaru 2010. godine u gradu Strasburgu, savezne države Pennsylvania, grupa entuzijastičnih imama i džematlija okupila se sa svojim familijama i održala prvo druženje Bošnjaka Medžlisa 3. Od ovog spontanog druženja koje je okupljalo samo nekoliko imama i džematlija izrasli su „Susreti Bošnjaka Medžlisa 3“, jedna od najvećih manifestacija Bošnjaka Sjeverne Amerike. U organiziranju druženja učestvuje veliki broj odanih volontera predvođenih Organizacionim odborom i koordinatorima, bez čijeg rada i odlučnosti ovaj veliki skup ne bi bio moguć. „Susreti Bošnjaka Medžlisa 3” održavaju se dva puta godišne, jednom u bošnjačkom džematu Albany Association of Bosniaks – Watervliet (Albany, NY), a drugi u nekom drugom džematu. Ove godine Susreti su se održali od 15. do 17. februara 2020. godine u gradu Somerset, NJ. Kako je bilo i očekivano, preko 1.000 Bošnjaka je prisustovalo ovogodišnjim susretima i družilo se uz izuzetno bogat i raskošan program. Važno je naglasiti da „Druženje Bošnjaka Medžlisa 3“ je osmišljeno u cilju upoznavanja, druženja i zbližavanja Bošnjaka svih uzrasta ovog regiona te očuvanja vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka.

Prema reakciji i komentarima prisutnih bošnjaka svih uzrasta, gotovo apsulutna veċina je ovogodišnje druženje okarakterisala kao jedno od najboljih druženja do sada, naglašujuċi da je ovo druženje svakako bilo jedno od najposveċenijih i daleko najorganizovanijih dosadašnjih druženje. Bogastvo i raznovrsnost progama oduševili su prisutne Bošnjake. Program je bio dobro osmišljen, raznovrstan i profesionalno izveden. Za svakoga je bilo po nešto. Od najmlađih do najstarijih. Posebeno je vrijedno naglasiti da su programi za naše najmlađe bili kreativni i zabavni. Te program za omladinu su bili izuzetno edukovanog karaktera, ali ni igara ni raznovrsnih takmičenja poput: košarke, fitnisa i izvodjenje ilahije, nije manjkalo. Sporski elan nije manjkao. Kroz ova takmočenja, naša omladina je mogla, bar na kratko, da zadovolji svoj takmičarski duh.

Sve tačke progama su bile izvođena na izuzetno visokom profesionalnom nivou. Posebno je zapaženo predavanje uvaženog profesora Irfana Mirze, koji po običaju, puni sale sa svojim elokventnim predavanjima i dubokim poznavanjem historije Bosne i Herzegovine, te svojim unikatnim stilom plijeni, i uvijek iznova, oduševljava sve prisutne. Naročito ga voli i pomno prati bošnjačka omladina. Također učenje Kur’ana naših imama medžlisa 3 je oduševilo prisutne. Sa velikom pažnjom i respektom su slušali melodično učenje Časnog Kur’ana u izvođenju naših imama. Također su sa insteresovanjem pratili nadahnuto vođenje programa, uvaženog imam i talentovanog pjesnika, Adem ef. Gariċa te sa posebnom pažnjom su slušali Adem ef. čitanje biografija naših imam. Svi prisutni su dosta novog naučili iz života naših imama. Kao i predhodnih skupova, durženje su krasili članovi folklora i ilahija koji su i ove godine ostavili nezaboravan utisak na prisutne. Dok je porodica Zukan, svojim zajedničkim brilijantnim nastupom prosto oduševili, zadivlila i osvojila prisutne.

Impozantna predavanje uvaženog hafiza, Ammara ef. Bešiċa su izazvala veliko interesovanje svih prisutnih Bošnjaka tokom cijelog trajanja druženja. Primjetno je bilo pažljivo slušanje hafizovih predavanja. Prisutni su sa velikom brigom vodili računa da ne propuste ni jedno njegovo predavanje niti priliku da ga još jednom čuju. Pažljivo su ga slušali podjednako i mladi i stari. Hafiz Ammar ef. Bešiċ je bio ovogodišnji specijalni gost predavač iz Bosne i Herzegovine. Dok je profesorica Edina Zukan bila ovogodišnja specijalna gošċa predavačica za žene.

Muallime Medžlisa 3

Jedan od programa koji se po prvi put ponudio našim Bošnjakinjama u sklopu „Susreta Bošnjaka Medžlisa 3“ jeste i program u izvedbi muallima Medžlisa 3 koje dolaze iz gotovo svih medresa s područja Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Radi se o našim prestižnim vjerskim institucijama poput Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, Karađoz-begove medrese u Mostaru, Behram-begove medrese u Tuzli, Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, Osman ef. Redžović medrese u Visokom, te Gazi Isa-begove medsrese u Novom Pazaru. Bogastvo je u raznovrsnosti, a mi imamo sreću da i učesnice ovog bogatog, raznovrsnog i dobro osmišljenog programa dolaze iz svih medresa s područja naše domovine.

One, koje su izvor vjerskog znanja za nas Bošnjakinje, su ponudile unikatan, dotjeran, osmišljen te dobro pripremjen i raznovrstan progam. Iako je progam trajao oko tri sahata, uz male pauze, to nije bilo dovoljno našim Bošnjkanjama. Izrazile su želju da iduċe godine program za žene bude raspodeljen u oba dana; i subotu i nedjelju I da se da više vremena i prilike našoj omladini i hanumama za postavljanje pitanja. Isto je sugerisano da se ovaj model programa u izvedbi naših muallima prenese i na Susrete Bošnjaka Sjeverne Amerike. Te se apelira na Organizacioni Odbor Susreta Bošnjaka da udovolji želji naših Bošnjakinja Sjeverne Amerike.

Trenutno Medžlis 3 broji 11 muallima među kojima se nalaze: hafize, magistrice te profesorice. Autor ovg teksta, bazirano na projektu kojeg trenutno radi, predpostavlja da na području Sjeverne Amerike ima oko 35 muallima. Međutim, tačni rezultati biti ċe uskoro objavljeni po završetku projekta pod nazivom „Muallime Sjeverne Amerike“.

Naše Bošnjakinje su Imale priliku slušati predavanja nasih muallima. Prvo predavnaje je bilo uvažene profesorice Edine Zukan, ovogodišnjeg gostujućeg predavača, a zatim magistrice Aiše Purak. Zatim bogat repertoar programa u izvođenju naših muallima: mr. Nerma Mustafic, Lejla Neimarlija, Merjem Garic te mr. Lejle Duriċ, koje su uistinu oduševile prisutne Bošnjakinje svojim nadahnutim učenjem Kur’ana i čitanjem prijevoda, te izvodejnu ilahija i recitacijama. Na zalost ostale muallime Medzlisa 3, iz opravdanih razloga nisu bile u moguċnosti da prisustvuju ovogodišnjem druženju.

Velik broj volontera je učestovao u organizovanju i realizaciji ovogodišnjih „Susretima Bošnjaka Medzlisa 3.“ Svi do jednog zaslužuju posebno priznanje, pohvalu i zahvalu. Ali ipak bih istakla marljivi tim kuhara koji su neumorno radili kako bi nas sve dobro nahranili. Hrane je bilo u izobilju i vrhunskog kvaliteta, uz bogatu selekciju naših kolača, kahve i čajeva. Sve ovo bi bilo nemoguċe pokazati našim čitaocima i našim gledaocioma širom svijeta, da nije bilo onih koji su, snimali, slikali i pisali te tim putem uspjeli bar malo dočarati ovogodnišnju vrhunsku atmosferu susreta. Posebno bih se zahvalila fotografu Šemsi Beċiroviċu na divnom fotogafijama, te Bosnasko Americka Televizija (BATV) na prenošenju progama. Molim Allaha dž.š. da nas sve obilno nagradi i da nam da snage, zdavlja, nafake i volje da i u narednim godinama se družimo na „Susreta Bošnjaka Medžlisa 3.

Mr. Aiša Purak

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.