Održani 6. Omladinski susreti Medžlisa 2. – Midwest

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Džemat Ezan Des Moines, IA je bio domaćin 6. Omladinskih susreta Medžlisa 2 – Midwest. Ovogodišnje omladinske susrete je obilježio skroman odziv džemata, ali uprkos tome džemat Ezan je svojim nivoom organizacije podigao omladinske susrete na najveći nivo dosada. Sljedeći džemati su imali svoje predstavnike na omladinskim susretima medžlisa 2: Bošnjački Islamski Kulturni Centar Chicago, Islamski Kulturni Centar Northbrook, Bošnjački Islamski Kulturni Centar Grand Rapids, Bošnjak Des Moines i džemat domaćin, Ezan Des Moines.

Susreti su otvoreni u petak 14. juna mevludskim programom u džamijskim prostorijama džemata Ezan. U subotu 15. juna su održani sportski susreti na kojima je učestvovalo ukupno 10 fudbalskih ekipa, dvije odbojkaške i dvije košarkaske ekipe. Fudbalski turnir je protekao besprijekorno i u pravoj sportskoj atmosferi. Pobjednička mjesta u fudbalskom turniru su osvojile sljedeće ekipe:

 1. Mjesto: BIC Zemzem Des Moines, IA
 2. Mjesto: 11 Juli
 3. Mjesto: IEC Ezan

Nagrada za Fairplay: BICC Chicago.

Najbolji golman: Ismet Džinić – Ićo

Najbolji igrač: Meša Šehić

Najbolji strijelac: Edis Miftari (6 golova)

Odbojkaški i košarkaški timovi su odigrali nekoliko revijalnih utakmica.

U subotu naveče je upriličen svečani program u hotelskoj sali. U okviru programa su nastupili horovi džemata Ezan Des Moines, BICC Chicago i BICC Grand Rapids i folklorna grupa džemata domaćina. Svečani program je otvorio imam domaćin Nijaz ef. Valjevčić, a kratka obraćanja su održali dr. Hazim ef. Fazlić i mr. hfz. Muriz ef. Mešić. Na kraju se obratio i glavni imam medžlisa 2. dr. Muaz ef. Redžić. Moderator svečanog programa je bio Nihat Rahić iz džemata Ezan Des Moines.

U nedjelju je održano mektebsko takmičenje. Na mektebskom takmičenju učešće su uzeli polaznici mekteba iz 5 navedenih džemata učesnika ovogodišnjih susreta, ukupno njih 27. Učešće je uzelo po 9 takmičara iz svake grupe. Najzapaženiji nastup su ostvarili polaznici 2. grupe. Prva tri mjesta na mektebskom takmičenju i plasman na finalno mektebsko takmičenje na Susretima Bošnjaka u Minneapolisu su ostvarili sljedeći takmičari:

I Grupa – Ilmilah:

 1. Mjesto: Kenan Šišić (ICC Northbrook)
 2. Mjesto: Fehim Muharemović (Ezan Des Moines)
 3. Mjesto: Ilma Džeko (BICC Chicago)

II Grupa – Sufara:

 1. Mjesto: Kerim Durić (BICC Grand Rapids)
 2. Mjesto: Kenan Šehić: (BICC Grand Rapids)
 3. Mjesto: Lejla Vokić (BICC Chicago)

III Grupa – Kur’an:

 1. Mjesto: Zerina Adžamija (BICC Chicago)
 2. Mjesto: Ismira Kmetaš (BICC Grand Rapids)
 3. Mjesto: Haris Marić (BICC Grand Rapids)

Vrijedno je napomenuti da je džemat domaćin pokazao najveći nivo gostoprimstva i da je ukupna organizacija ovogodišnjih omladinskih susreta bila na visokom nivou.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3