Održani mektepski susreti i takmičenje medžlisa 2 – Midwest

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U subotu, 29. aprila 2023. godine održano je mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa 2 Midwest. Domaćin mektebskog takmičenja bio je džemat ‘’Bošnjak’’  u Des Moines, Iowa. Na takmičenju je uzelo učešće 38 najboljih mektebskih polaznika koji su prestavili mektebe: BECCA Chicago, Ezan Des Moines, Bošnjak Des Moines, BICC Grand Rapids, BAIC Detroit, Gazi Husrevbeg Detroit i ICBMN Minneapolis. Imami koji su bili prisutni na realizaciji mektebskog takmicenja bili su: Adis-ef. Sultanović, Refik-ef. Grabus, Fejlem-ef. Salkić, hfz. Nermin-ef. Spahić, Vedad-ef.Arnaut. Ispred Ureda za vjerske poslove Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike  bio je Begzudinef. Jusić.

Mektebsko takmičenje počelo je svečanim otvaranjem gdje se obratio Begzudin-ef. Jusić, rukovodilac Ureda za vjerske poslove te prestavo i upoznao prisutne o važnosti mekteba, mektepskih susreta kao i uputstva o pravilima mektepskog takmičenja. Imenovana je i komisija takmičenja koju su sačinjavali:

Begzudin-ef. Jusić, Fejlem-ef. Salkić i Adis-ef. Sultanović.

Nakon obavljenog testiranja i usmenog ispitivanja kandidata u džamiji ESSELAM upriličen je svečani program uz prelijepo učenje Kur’ana i ilahija. Svim takmičarima uručene su diplome za učešće na mektebskom takmičenju a nakon toga proglašeni su i pobjednici takmičenja kojima su dodijeljene posebne diplome sa medaljama.

Pobjednici mektepskog takmičenja su:

Prva kategorija, mektebski polaznici od 6-8 godina:

  1. Sultanović Aiša, BECCA Chicago
  2. Pilipović Sumea, ICBMN Minneapolis
  3. Julardžija Emra, BAIC Detroit

Druga kategorija, mektebski polaznici od 9-11 godina:

  1. Omerović Senad, BECCA Chicago
  2. Podrug Amar, BICC Grand Rapids
  3. Ahmetović Suleyman, BECCA Chicago

Treća kategorija, mektebski polaznici od 12-15 godina:

  1. Sultanović Zeyneb, BECCA Chicago
  2. Salkić Rejjan, Gazi Husrevbeg Detroit
  3. Basić Kevser, BECCA Chicago

Pobjednici takmičenja će imati priliku da učestvuju 11. juna na finalnom mektepskom takmičenju koje je ove godine planirano da se obavi u Atlanti, GA. Svim učesnicima želimo puno uspjeha u budućim mektepskim susretima a pobjenicima želimo da na najljepši način predstave Medžlis 2 Midwest na finalnom takmičenju.

Želimo ovom prilikom da se zahvalimo svim imamima i roditeljima takmičara koji su odvojili svoje vrijeme i uzeli učešće u ovoj velikoj manifestaciji. Posebno se zahvaljujemo domaćinu džematu “Bošnjak” Des Moines, na čelu sa imamom hfz. Nerminom-ef. Spahićem, na maksimalnom trudu i velikom gostoprimstvu na ovim mektepskim susretima.

Begzudin-ef. Jusić

Rukovodilac ureda za vjerske poslove

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu