Search
Close this search box.

Održani Susreti Bošnjaka Medžlisa 4 u Chattanoogi, TN

Ovogodišnji Susreti Bošnjaka Medžlisa 4 održani su u Chattanoogi, Tennessee, a domaćin je bio džemat Al Kalem BIH Islamic Community Chattanooga. Događaj je okupio veliki broj Bošnjaka s područja našeg Medžlisa, pružajući priliku za druženje, duhovno uzdizanje i kulturnu razmjenu.

Gosti susreta bili su glavni imam Medžlisa 4  Eldin ef. Suša, glavni imam Medžlisa 1 Abdulah ef. Polovina, Hikmet ef. Hadžiabdić, Damir Husamović, Lejla Šehić, Aldin Duračak i Selvir ef. Mujanović.

Subota, 24. juni 2024.

Susreti su svečano otvoreni u subotu, 24. juna, u prekrasnom ambijentu lokalnog parka. Program je započeo podne namazom, nakon čega su okupljeni uživali u zajedničkom ručku, koji je bio prilika za neformalno druženje i upoznavanje.

Poslijepodnevni dio programa bio je posvećen smotri folklora. Grupe folklornih ansambala iz različitih džemata predstavile su se tradicionalnim bosanskim igrama i pjesmama, što je izazvalo oduševljenje prisutnih. Na kraju posjete parku klanjana je ikindija namaz.

Između akšama i jacije upriličena je mevludska svečanost, koja je dodatno obogatila duhovnu dimenziju susreta. Melodije ilahija i kasida ispunile su srca prisutnih, a poseban trenutak bila je zajednička dova za sve prisutne i njihove porodice.

Nedjelja, 25. juni 2024.

Drugi dan susreta započeo je mektebskim takmičenjem, koje je ove godine zabilježilo rekordan broj prijavljenih takmičara. Najuspješniji džemati bili su St. Louis Islamic Center “Nur” i džemat Zajednica Bošnjaka Georgia, koji su pokazali izuzetno znanje i predanost.

Nakon takmičenja, održana je panel diskusija, radionica za mlade i predavanje za žene. Ovi događaji pružili su priliku za edukaciju, razmjenu iskustava i jačanje zajednice.

Večernji sati bili su rezervisani za svečanu večeru, koja je imala bogat program. Gosti su uživali u ukusnoj hrani, tradicionalnoj muzici i raznovrsnim kulturnim nastupima. Program je uključivao govore uglednih članova zajednice, dodjelu priznanja najzaslužnijima te nastupe folklornih grupa i muzičara.

Ponedjeljak, 26. juni 2024.

Posljednji dan susreta bio je rezervisan za posjetu prirodnoj atrakciji Rock City, koja se nalazi u blizini Chattanooge. Učesnici su uživali u prelijepim pejzažima, druženju na otvorenom i opuštanju nakon intenzivnog vikenda.

Ovogodišnji susreti Bošnjaka Medžlisa 4 u Chattanoogi bili su izuzetno uspješni, pružajući bogat program i nezaboravne trenutke za sve učesnike.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA