Održani susreti omladine Medžlisa 3 Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike 2023. godine

Džemat Albany (Asocijacija Bošnjaka Albany, NY) je bio ovogodišnji domaćin godišnjih susreta omladine Medžlisa 3 Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA)  koji su održani u subotu 25. novembra 2023.godine. Koordinator za omladinu Medžlisa Jasmin ef. Mujagić je i imam džemata Albany pa mu je bilo i jednostavnije uz pomoć volontera džemata organizovati ove omladinske susrete. Susrete smo organizovali na malo drugačiji način. Omladina se mogla prijaviti na susrete isključivo preko svojih imama koji su opet od prijavljenih izabrali najvrijednije da ih predstavljaju na susretima. I pored ovih ograničenja susretima su prisustvovali preko stotinu momaka i djevojaka iz više džemata Medžlisa. 

Na susretima nije bilo kakvih natjecanja ali je bilo nekoliko vrlo interesantnih diskusija i predavanja na za omladinu aktuelne teme. Susreti su počeli podne namazom i ručkom a zatim otvaranjem programa i upoznavanjem sa planiranim aktivnostima. Pored glavnog imama Muris ef. Neimarlije susretima su prisustvovali i još osam imama Medžlisa koji su uzeli aktivno učešće na susretima. Predavanja i diskusije su pripremili i vodili Zinaid ef. Granić, Idriz ef. Budimlić, Jasmin ef. Mujagić, Šerif ef. Delić, muallima profesorica Elma Jusić, Merima Karović.

Predavanja u toku dana su bila podijeljena na predavanja za momke dok su u isto vrijeme djevojke imale na raspolaganju izvanrednu sportsku salu džemata a zatim su slijedila predavanja za djevojke a momci su se posvetili sportskim aktivnostima. Na ovakav način je vrijeme veoma efikasno iskorišteno tako da je dan prošao sa mnogo različitih aktivnosti i dešavanja.

U večernjim satima, nakon jacije namaza, je počeo svečani program na kojem su učestvovala tri hora iz džemata BHICNY New York, BIA of Utica i hor džemata Albany. Kao iznenađenje i izraz pohvale i poštovanja prisutnim horovima je glavni imam uručio vrijedne novčane nagrade kako bi kupili nove lijepe haljine za nastupe horova. Na svečanoj večeri je Jasmin ef. kao koordinator za omladinu prezentirao aktivnosti omladine Medžlisa u protekloj godini kao i projekte iftara u domovini koje je naša omladina obezbijedila za omladinu u Bosni i Hercegovini i Sandžaku te projekat kupovine školske opreme djeci povratnika u domovini. Jasmin ef. je, na sebi svojstven način, urgirao na aktiviranje omladine pojedinih džemata koja baš i nije aktivna kao omladina nekih drugih džemata.

Pošto su ovi susreti održani na Dan državnosti Bosne i Hercegovine tako je i sav ambijent susreta i dekoracije su podsjećali na ovaj važan historijski trenutak za našu domovinu. O važnosti domovine i ljubavi prema njoj vrlo osjećajno je govorio Šerif ef. Delić koji je i svojim milozvučnim glasom podržao posebnog gosta susreta. Naime na omladinskim susretima smo kao posebnog gosta imali Bilala Zukana, talentovanog izvodjača ilahija, kasida i duhovne muzike koji je svečanu večer otvorio izvođeći prvu himnu Bosne i Hercegovine nakon njene nezavisnosti. I ostale ilahije i kaside u toku programa bilo solo ili u duetu sa Šerif ef. i uz pratnju horova Medžlisa su začinile cijeli program susreta. Na kraju programa se prisutnima predstavila i najmlađa folklorna grupa džemata Albany. Po završetku programa omladinsko druženje je nastavljeno u restoranskoj sali i u sali za košarku i sport džemata Albany kao i u hotelu gdje je omladina provela ostatak noći. 

Muris Neimarlija

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.