Održani Susreti omladine sa područja medžlisa 1 – zapad

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

MEKTEBSKO TAKMIČENJE I SUSRETI OMLADINE IZ DŽEMATA NA PODRUČJU MEDŽLISA 1 WEST-PORTLAND, OREGON 18. I 19. AUGUST 2017. GODINE

Uzvišeni Allah Dželle Šanuhu kaže u Kur’anu:Allah poziva u Kuću mira i ukazuje na pravi put onome kome On hoće. One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati; oni će stanovnici Dženneta biti, u njemu će vječno boraviti. A one koji čine nevaljala djela čeka kazna srazmjerna onom što su počinili; njih će potištenost prekrivati, niko ih od Allaha neće zaštititi, lica će im biti tamna kao da su se na njih spustili dijelovi mrkle noći; stanovnici vatre će oni biti, i u njoj će vječno boraviti!” (Junus: 25,26 i 27)

Muhammed alejhisselam je rekao:“Iskoristi petoro prije petoro: život prije smrti, zdravlje prije bolesti, slobodno vrijeme prije zauzetosti, mladost prije starosti i bogatstvo prije siromaštva!” – “Niko se na Sudnjem danu nece moci pomjeriti sa svoga mjesta dok ne bude upitan za cetvoro: u što je život potrošio, kako je mladost proveo, šta je primijenio od onoga što je naucio i kako je imetak stekao i u šta ga je potrošio!”

Od Ibn Abbasa radijallahu anhu se prenosi da je voljeni Poslanik alejhisselam rekao: „Džennetlije su golobradi mladići. Bit će visoki kao Adem a.s., a starosne dobi kao Isa a.s.. Bit će svijetle puti, obučeni u odjeću zlatnu. Kad neko od njih poželi jesti doći će mu ptica i reći:’Allahov štićeniče, pila sam sa vrela Selsebil, letjela džennetskim perivojima ispod Arša, jela sam plodove džennetske. Jedna moja polovina je skuhana a druga pečena’. On će jesti od njenoga mesa koliko mogne. Svakom, tom mladiću pripada sedamdeset odaja džennetskih a na prstima će imati deset prstenova. Na prvom će pisati: „Selam neka vam je zato što ste trpjeli“./Ra’d, 24./. Na drugom: „Uđite u njih sigurni i straha oslobođeni“. /Hidžr,46/. Na trećem: „Eto, to je Džennet koji vam je darovan kao nagrada za ono što ste radili“./Zuhruf, 72/. Na četvrtom će pisati: „Od vas je uklonjena svaka briga i tuga“. Na petom će pisati: „Obukli smo vas i nakitili“. Na šestom: „Podarili smo vam krasne hurije“. Na sedmom: „U njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju i u njemu ćete vječno boraviti“./Zuhruf,71/. Na osmom će pisati: „U društvu ste vjerovjesnika i iskrenih“. Na devetom: „Postali ste vječni mladići“, a na desetom: „U komšiluku ste onih koji ne vrijeđaju i ne uznemiravaju svoje komšije“. /Tenbihul gafilin/.

Draga braćo i sestre, cijenjeni Bošnjaci i Bošnjakinje, dragi prijatelji džematskog organiziranja i djelovanja, u petak i subotu 18. i 19. augusta ove 2017. godine održano je Drugo takmičenje mekteba i susreti omladine i džematlija predstavnika džemata Medzlisa 1 zapad Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ovo takmičenje i susreti su održani u Portland-u, u američkoj saveznoj državi Oregon i domaćin je bio tamosnji BEKO džemat i organizacija na čelu sa Imamom Mr. Abdulah ef. Polovinom i predsjednikom Upravnog odbora BEKO Adisom Trnjaninom.

Program mektebskog takmičenja i susreta je bio dvodnevnog karaktera. Započelo je u petak predveče sa zajedničkom večerom u BEKO džamiji i centru koju su pripremili domaćini.

Poslije večere upriličeno je učenje mevludskog programa kojeg su proučili specijalni gosti za ovu priliku i to Madžid Abaza iz Kalifornije, te Latif Moćević i Bilal Zukan iz naše domovine Bosne i Hercegovine. Tokom programa prisutnima su se obratili Oblasni imam medžlisa 1 i imam u našem bošnjačkom džematu u Portlandu mr. Abdulah Polovina i Glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) i imam u našem bošnjačkom džematu u Phoenixu dr. Sabahudin ef. Ćeman.

Sutradan, u subotu 19. augusta 2017. godine u jutarnjim satima je ispred BEKO džamije i centra upriličeno svečano otvaranje i početak ovih susreta na nivou medžlisa 1 west. Program svečanog otvaranja se sastojao od obraćanja predsjednika BEKO džemata Adisa Trnjanina, Oblasnog Imama Medžlisa 1 zapad i lokalnog imama u Portlandu mr. Abdulah ef. Polovine, te Glavnog Imama ICNAB-a dr. Sabahudin ef. Ćemana koji je i imam u džematu u Phoenix-u. Program ovog svečanog otvaranja su svojim lijepim i slavujskim glasovima uljepšali specijalni gosti Madžid Abaza, Latif Moćević i Bilal Zukan za vrijeme cijeg izvodjenja su prisutni primjetili da je jedan od prisutnih policajaca, koji su pozvani da budu dio obezbjedjenja sigirnosti susreta, malo i zaplakao. Ovaj program je vodio Mahir Zarifović, mladi aktivista u BEKO džematu.

Poslije svečanog otvaranja pristupilo se odrzavanju mektebskog takmičenja koje se sastojalo od tri grupe. Taj dio je predvodila i ispitivala komisija u sastavu; Begzudin ef. Jusić-predsjednik, dr. Sabahudin ef. Ćeman i Jasmin ef. Huskić.

Takođe, poslije svečanog otvaranja susreta nedaleko od BEKO džamije i centra je upriličeno druženje i teferič domaćina i gostiju gdje su se odrzavale sportske aktivnosti i ostalo sto je vezano uz ovaj vid druzenja (roštiljijada, pečenje jagnjadi, igre za djecu i sl.)

Što se tiče mektebskog takmičenja na njemu je učestvovalo 13-ro mekteblija iz 3 dzemata: Seattle, Portland i Denver. Tokom ovog takmičenja poseban ton i draž istom je davao jedan od specijalnih gostiju iz naše domovine, Bilal Zukan, koji je, u pauzama izmedju završetka takmičenja po grupama, svojim lijepim i slavujskim glasom dirao srca i duse prisutnih mekteblija takmičara i njihovih roditelja.

Taj dio vezan za mektebsko takmičenje je završen pred podne i onda su se svi pridružili na druženju u parku i sportskim terenima ispred Ron Russell škole.

Nakon teferiča u sali Ron Russell škole oddržao se svečani program na kojem su proglaseni pobjednici u mektebskom takmicenju, te upriličen koncert specijalnih gostiju na susretima izvodjača duhovne muzike Madžida Abaze, Latifa Moćevića I Bilala Zukana koje su prisutni sa oduševljenjem i pažnjom slušali i može se konstatovati da su oni zaista opravdali ukazano povjerenje svojim raznovrsnim nastupima i izvodjenjem melodija koje su mnoge plaho dirnule u srce i dušu. Poseban ugodjaj je bio nastup Latifa Moćevića sa prisutnom djecom gdje ih je malo zabavio odredjenim numerama koje on izvodi sa djecom u Bosni i Herecegovini. Za ovajnjihov plah i hajirli nastup Obalsni Imam medžlisa 1 zapad im je uručio prigodne izgravirane zahvalnice kao znak poštovanja i respekta za njihov dio na ovim susretima omladine i mekteblija za nivo medžlisa 1 zapad ICNAB.

Po pitanju mektebskog takmi;enja redoslijed najuspješnijih mekteblija je slijedeći:

Prva kategorija, mekteblije od 6 do 8 godina:

Prvo mjesto: Mustafa Polovina-mekteb Portland,

Drugo mjesto: Haris Mirza-mekteb Seattle,

Treće mjesto: Aldin Čelebić-mekteb Portland.

Druga kategorija, mekteblije od 9 do 11 godina:

Prvo mjesto: Meho Bečić-mekteb Portland,

Drugo mjesto: Ajša Mustafić-mekteb Portland,

Treće mjesto: Ahmed Mustafić-mekteb Portland.

Treća kategorija, mekteblije od 12 do 16 godina:

Prvo mjesto: Rifet Rizvić-mekteb Portland

Drugo mjesto: Sabina Dedić-mekteb Denver

Treće mjesto: Armin Čelebić-mekteb Portland

Prvoplasiranim mekteblijama su pripale od strane medžlisa diplome za osvojeno prvo mjesto, i novčana nagrada u iznosu od $300 Dollara.

Drugoplasiranim mekteblijama od strane medžlisa su pripale diploma za osvojeno drugo mjesto, i novčana nagrada u iznosu od $200 Dollara.

Trećeplasiranim mekteblijama su od strane medžlisa pripale diploma za osvojeno treće mjesto, i novčana nagrada u iznosu od $100 Dollara.

Diplome i novčane nagrade je uručio Oblasni imam medžlisa 1 zapad mr. Abdulah Polovina.

Prigodne medalje ovim najuspješnijim mekteblijama je uručio Glavni Imam ICNAB-a dr. Sabahudin ef. Ćeman.

Medžlis je obezbijedio i prigodne lijepo ištampane zahvalnice za sve mekteblije učesnike mektebskog takmičenja. Te zahvalnice je uručio sekretar medžlisa 1 west i imam u našem bošnjačkom džematu u Seattle, te predsjednik takmičarske komisije Begzudin ef. Jusić.

Uslijedio je nastavak programa kojeg je vodio Seid Rizvić, mladi aktivista u BEKO džematu u Portlandu, na kojem su se redom prisutnima obratili Oblasni Imam medzlisa 1 west mr. Abdulah ef. Polovina koji je BEKO džematu urucio izgraviranu zahvalnicu kao znak postovanja i zahvalnosti na finom i nezaboravnom domacinstvu ovih susreta, i Glavni Imam ICNAB-a Dr. Sabahudin ef. Ćeman.

Tokom večeri pored specijalnih gostiju odavde i iz naše domovine, prisutne svojim nastupom su počastili i namladji polaznici BEKO folklorne grupe “Zlatni Ljiljani”, te lokalni muzičari Asim Šaćirović i Emsud Bošković.

U nedjelju, 20. Augusta omladina se organizirala i zajedno su se druzili tokom dana obilazeći Portland i neka zanimljiva mjesta koja krase grad. A i to je bio dan kada su se ispraćali gosti koji su došli u Portland da budu zajedno sa svojim sunarodnjacima i džematlijama.

I na kraju ove informacije zelim istaci i na neki način ponoviti jos jednom da ovo dvodnodnevno druženje mekteblija, omladine i džematlija džemata sa područja medžlisa 1 zapad bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije BEKO džemata u Portlandu. Zahvalnost pripada Upravnom odboru BEKO džemata i organizacije na podršci i konkretnim aktivnostima da se u Portlandu održi mektebsko takmičenje i susreti omladine i džemata medžlisa 1 zapad. Prijem imama, mekteblija, omladine iz džemata sa podrucčja medžlisa 1 zapad i njihov smještaj pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveze, organizira i djeluje. Lijepo je na rastanku bilo čuti da se što prije i što češće održavaju ovi susreti. Ispred imama, mekteblija, roditelja, omladine i džematlija džemata medžlisa 1 izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima koje su Islam, Bosna, pa i Amerika odgojili. Hvala volonterima. Hvala našoj omladini. Hvala našim mekteblijama i njihovim roditeljima. Hvala domaćinima džematlijama, članovima i simpatizerima BEKO koji su bili prisutni tokom susreta. Hvala svim gostima koji su nam došli iz drugih džemata i gradova na ovoj Zapadnoj obali SAD. Hvala gostima odavde i iz naše domovine koji su bili angažirani u vjersko-kulturno-umjetničkom programu. Opravdali su naše povjerenje. Hvala i onima koji nisu došli ali su na svoj način pomogli kako su mislili da treba.

Hvala, hvala, hvala svima još jednom i onim spomenutim i onim možda ne spomenutim i prisutnim i odsutnim i vidimo se, ako Bog da, naredne godine negdje ovdje na Zapadnoj obali Amerike na još jednim tradicionalnim susretima mekteblija i omladine!

Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu džellešanuhu da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi održe aktivnosti u i oko mektebskog takmičenja i susreta omladine i džemata medzlisa 1. Amin! I hvala na svemu Allahu džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

Galerija slika:

https://goo.gl/photos/vVVNVrCaqhHd2Akc7

Mr. Abdulah Polovina, Oblasni imam medžlisa 1 zapad

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3