Search
Close this search box.

Održani Susreti omladine medžlisa III IZBSA

Omladina je naša budućnost i na nama je da pokažemo koliko možemo da omladinu usmjerimo imanskim putem, da njihov prioritet bude Božije zadovoljstvo. Potrudili smo se svi zajedno da u periodu od 24. – 26. juna 2022. Imamo aktivnosti koje su usmjerene prema omladini.

Domaćin navedenih susreta bio je džemat BICC Carlisle, Pennsylvania. Jedan dio susreta se održavao u Carlisle a drugi dio susreta u prostorijama hotela koji je smješten u gradu Gettysburg. Spomenuti grad je izuzetno važan na američkoj karti historije.

Program je počeo u petak 24. juna sa akšam namazom, prvi gosti su počeli da se okupljaju u prostorijama džemata BICC Carlisle. Nakon klanjanja akšam namaza imali smo večeru i druženje omladine uz „Bonfire“, omladini i gostima se obratio i domaćin susreta imam Zinaid ef. Granić, koji je poželio riječi dobrodošlice i da se svi osjećaju komotno i da ova druženja donesu nova prijateljstva.

Subotnji program je počeo sa sabah namazom, cilj nam je bio da klanjamo u džematu propisane namaze i da tako gradimo osjećaj obavljanja namaza u džematu.

Predavači za subotu bili su uvaženi dr. Ermin Sinanović koji je omladini govorio u dvije sesije o zanimljivim temama „Family and marriage in Islam“, „ Sexuality, gender norms, and LGBT issues“,  teme koje su veoma bitne i o kojima se treba što više govoriti našoj omladini.

Taj dan još jednom sesijom nas je počastio i mr. Edin Omerović koji je govorio na temu „Društvene mreže i utjecaj na omladinu“. Zanimljivo je da mr. Edin Omerović je osnivač Instagram profila Quranic_Verses_Daily, kojiima 418 hiljada pratitelja. On je govorio o ideji kako je nastao ovaj profil i upitao omladinu na koji način oni koriste društvene mreže i koliko vremena provode koristeći sadržaja sa interneta. Druženje je nastavljeno u BICC Carlisle, gdje su nas domaćini dočekali sa ručkom.

Hfz. Saima Memić i mualima Dženana Delić, održale su radionicu za djevojke. Poslije toga održane su i sportske aktivnosti, najviše pažnje je privukao Fitness Challenge. Fitness Challenge i opremu je pripremio vrijedni hadžija Avdo Pašukanović, a navedenim sportskim izazovom je koordinirao hadžija Senad Ahmetović. On je također bio vrijedan i na polju snimanja i slikanja ovog lijepog događaja druženja omladine Medžlisa III.

Subotnja noć provedena je u hotelu uz program kojeg su pripremili kolege Adem ef. Garić koji je pripremio koncept programa i bio naš voditelj. Ilahijama i atmosferom i milozvučnim glasovima su obradovali uvaženi mr. Šerif ef. Delić i mr. Džemal ef. Crnkić koji su pripremili kolaž ilahija i kasida.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa III,  Muris ef. Neimarlija koji je naveo važnost susreta omladine i da je omladina naša budućnost koja ima ideje i planove, koji se mogu iskoristiti u budućnosti.

Nedjelja je bila produktivna, a održano je predavanje uvaženog dr. Mirsada Kriještorca koji je napravio prezentaciju određenih knjiga i omladini naglasio važnost poznavanja historije bošnjačkog naroda i da svaki dan treba da istražujemo i učimo.

Na kraju programa obratio se i koordinator omladine Medžlisa III Zinaid ef. Granić, koji se zahvalio omladini na dolasku i istakao da svoje snove trebaju ostvariti, iskoristiti prilike koje im se pružaju u životu. Nakon toga su podjeljeni i certifikati za omladinu koja je učestvovala na navedenom druženju.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA