Održano 15. Druženje Bošnjaka Medžlisa 3 (Northeast)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U Zajednici Bošnjaka Albany, 22. – 23. decembra 2018. godine održano je 15. po redu Družnje Bošnjaka Medžisa 3. Na druženju su se okupile porodice iz više gradova. Organizacioni Odbor druženja Albany i famoznog ‘Pocono-a’ je uz koordinaciju tijela medžlisa inicirao i uspješno realizovao i druženje omladine, koja je paralelno uz familijarni program, imala niz sesija predavanja, te omladinskih aktivnosti. Na ovom druženju je prisustvovalo 160 omladinaca.

Subota, 22. decembar je bio dan dolaska okupljanja, dok je omladina pristizala noć prije. Aktivnosti su krenule dočekom gostiju i ručkom, a nakon podne namaza, predavanje na temu “Bolesti srca i njihovo liječenje” je održao Idriz ef. Budimlić, imam u Bosansko-Hercegovačkom Islamskom Centru NY. Zatim je održan panel na temu: “Izazovi odgoja djece u Americi – problem i moguća rješenja”, panelisti su bili Muris ef. Neimarlija, gl. imam Medžlisa 3 i hafiz Hako ef. Omeragić, imam Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, dok je moderator bio Idriz ef. Budimlić.Poslije ikindije, Emir ef. Huskanović, imam u džematu u Philadelphia, održao je predavanje na temu: “Vjerovanje i uvjerenje u gajb; akcenat na život poslije smrti”. Iza akšam namaza je držano večer Kur’ana, ilahija, kasida i proučen mevlud. U programu su učestvali imami i omladina., horovi ilahija džemata Medžlisa 3. Dok nakon jacije sa kulturno-zabavnom programom je nastavljeno u hotelu. Nastupala je Bošnjačka folklorna grupa “Sedef”, folklorne grupa iz džemata Syracuse i iz udruženja New Hempshire.

U nedjelju je nastavljeno sa programom; prijepodnevnim predavanjem za sestre mr. Aiše Purak, a poslije ručka i podne namaza su održane promcije knjiga “The fate of Srebrenica” autora mr. Senahida Halilovića i “Iz mog ugla” autorice mr. Aiše Purak. Uz kratki predah uz kahvu i kolače, uslijedila je sesija predstavljanja projekata Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB), Fondacija ‘Ljiljan’ koju je predatavio Amsal ef. Memić, član odbora ispred medžlisa 3, zatim projekat ‘Mala Medresa’ Muris ef. Neimarlija, te omladinski ljetni kamp (YES-Camp) mr. Džemal ef. Crnkič. Nakon kratke pauze je odršana sesija: “Struktura spjesnog džemata: primjer i smjernice. Ahmedin ef. Mehmedović je govorio o hijerarhiji ICNAB-a, a panelisti su bili Kasim Delalić, Suad Omerović, h. Senad Ahmetović.Moramo istaći da je ovo do sada najbrojnije druženje u Albany, a posebno nas čini sretnim masovno učesće omladine. Ističemo vrijedne domaćine iz Zajednice Bošnjaka Albany koji su u svakom momentu bili na raspolaganju svim prisutnima, kao i omladini organizatorima ispred BYNY (Bosniak Youth of NY) koji su doprinijeli u organizovanju omladinskog dijela programa.

Mahsuz selam;

Organizacioni Odbor

Medžlis 3 (Northeast)

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3