Održano godišnje druženje Bošnjaka Medžlisa 3

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Mountain Laurel Resort je hotel u kojem su v, članovi džemata Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike 13. i 14.februara 2016.godine održali redovno godišnje druženje na nivou Medžlisa 3 . Kako svake godine druženju prisustvuje sve više i vise gostiju, ove godine smo bili primorani rezervisati cijelo veliko odmaralište od oko 160 soba, a odredjeni broj gostiju je boravio u drugim hotelima i dolazili su na programe u glavni hotel. Procjenjuje se da je druženju prisustvovalo od 750 do 800 gostiju.

Druženje je počelo dolaskom gostiju u subotu ujutro, a gosti koji vole skijati su iskoristili dan za skijanje na obližnjim skijalištima (planine Poconos imaju neka od najpoznatijih skijališta u Americi). Ostali su se družili u ogromnoj sali hotela koja nam je bila dostupna cijelo vrijeme druženja. Zvanični program je počeo poslije jacije namaza. Nakon uvodnih riječi i dobordošlice prisutnima kojima se obratio oblasni imam Medzlisa prof. Muris ef. Neimarlija, predavanje je održao glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike mr Sabahudin ef Ćeman. Nakon predavanja u prepunoj sali hotela Armin Muzaferija i Tarik Omerhodžić su učili ilahije, kaside i duhovne pjesme, a nastupila je i folklorna grupa iz New Yorka Halo Turko.

Dok je sijelo u velikoj sali jos uvijek trajalo imami su izdvojili omladinu koja je zajedno sa imamima u drugoj sali nastavila druženje uz vrlo efikasnu radionicu koju je vodio mladi imam Amsal ef. Memić. Amsal ef. i Jasmin Osojkić su koordinatori Medžlisa za omladinu i omladinske aktivnosti. Omladini se obratio i Sabahudin ef Ceman, poselamio ih i pohvalio ove omladinske aktitvnosti. Nakon radionice u kojoj je omladina imala različite zadatke a sve u svrhu boljeg upoznavanja i shvatanja da se problemi zajedno efikasnije rjesavaju, Armin Muzaferija i njegovi prijatelji su se pridružili omladini i svojim nastupima začinili omladinsko sijelo.

Novi dan je počeo sabah namazom i predavanjem jednog od imama Medžlisa. Svi namazi su se klanjali u džematu, a poslije namaza imami su držali kratka i nadahnuta predavanja prisutnima. Prisutni su bili većina imama sa područja Medžlisa: oblasni imam i imam u džematu Syracuse Muris ef. Neimarlija, imami u dva džemata u gradu Utici Ahmedin ef. Mehmedović i Amsal ef. Memić, imam u džematu u Albaniju Mukrem ef. Kamber, imam u džematu Hartford Mirzet ef. Mehmedović, imami iz dva dzemata u New Yorku Idriz ef. Budimlić i Fuad ef. Sabović, imam u džematu Clifton Džemal ef. Crnkić, imam u džematu Philadelphija i sekretar Medžlisa Amir ef. Durić, vd imam u džematu Hacketstown dr Aras Konjhodžić, te svakako specijalni gost glavni imam ICNAB-a Sabahudin ef. Ćeman . Po unaprijed odredjenom rasporedu imami su mujezinili i vodili namaze i drzali kratka predavanja poslije namaza. Kako bi svi vjernici mogli prisustvovati namazima namazi su klanjani u velikoj sali hotela.

U nedjeljno jutro nakon doručka, oblasni imam Medžlisa je održao vrlo korisno i efikasno savjetovanje sa imamima i predstavnicima džemata na kojem su predstavnici džemata spomenuli neke od izazova u radu džemata.

U nedjelju su i hanume imale posebne aktivnosti za njih. Veliki hotelski bazen koji su inace djeca maksimalno koristila je rezervisan par sati samo za hanume, a nakon toga je održana modna revija muslimanske odjeće za žene.

U nedjelju je i dr Ismet Osmanović održao predavanje o zdravlju porodice i kako najefikasnije očuvati zdravlje porodice.

U poslijepodnevnim satima su imami odgovarali na pitanja vjernika o raznim temama iz ibadata i ostalih grana fikha.

Poslije večere i klanjane jacije namaza prisutnima se obratio i dr. Aras Konjhodžić. Vrijedno je spomenuti da je dr. Aras jedan od inicijatora ovih, sada već tradicionalnih, druženja Bošnjaka sa područja trećeg medžlisa, pa iako sada jedna veća grupa volontera, aktivista i imama Medžlisa organizuje i uredjuje ovo druženje, dr. Aras ima velike zasluge za pokretanje samog druženja. Svakako mu zahvaljujemo na tome!

MALA MEDRESA

Nakon predavanja dr. Arasa, oblasni imam Muris ef. Neimarlija je održao prezentaciju o “Maloj Medresi”, vrijednom projektu ICNAB-a, odgojno-obrazovnom kampu i ekskurziji u medresi “Osman ef. Redžović” u Velikom Čajnu kod Visokog koju evo već nekoliko ljeta organizuje ICNAB u saradnji sa upravom Medrese. Ovogodišnji kamp “Male Medrese” pocinje 11. jula a završava 25. jula. Muris ef. je obavijestio prisutne o programima i aktivnostima “Male Medrese”, te je pozvao roditelje da prijave omladinu na ovaj izuzetan kamp. Podijeljeni su i letci sa detaljima o prijavi na kamp.

Nakon toga ponovo su binu zauzeli Armin Muzaferija i Tarik Omerhodžić, a nastupila je i folklorna grupa Sedef. Sijelo je trajalo dugo u noć, a u odredjeno vrijeme Džemal ef. Crnkić i imami su izdvojili omladinu i nastavili druženje i razgovor sa omladinom u drugoj sali hotela. Uskoro su im se pridruzili Armin i Tarik koji su začinili i nedjeljno druženje omladine.

Važno je napomenuti da su aktivisti Medžlisa imali na raspolaganju cijelu hotelsku kuhinju, a za ovu priliku smo doveli naše kuhare tako da su se gosti hranili domaćom halal hranom. Hranu su prisutnima dijelili volonteri džemata u grupama, za svaki obrok posebna džematska grupa.

U ponedjeljak su gosti krenuli svojim kućama tražeći informacije o datumu sljedećih susreta. Bilo je prelijepo ibadetiti i sijeliti zajedno u tolikom broju. Pozivamo i druge zajednice da organizuju slične aktivnosti koje čuvaju jedinstvo i šire medjusobnu ljubav Bošnjaka.

Hvala specijalnim gostima susreta: glavnom imamu mr. Sabahudin ef. Ćemanu, Arminu Muzaferiji, Tariku Omerhodžiću i Arminu Varupi.

Hvala našim imamima i svim džematlijama članovima Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike koji su došli na 11. Susrete Bošnjaka Medžlisa 3 ICNAB-a.

Osjećamo obavezu posebno se zahvaliti Azizu Šahoviću, vlasniku mesne industrije “Brother and Sister” iz Harisburga, koji je donirao mesne preradjevine za doručke.

Posebna pohvala organizacionom odboru susreta koji su mjesecima pripremali susrete: Kasimu Delaliću, Sadi Kaniću, Murisu i Sabini Džafić, Seji Kusturi i Muris ef. Neimarliji.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu