Održano Peto mektebsko takmičenje i susreti omladine džemata Medžlisa 1 – Zapad

Uzvišeni Allah džellešanuhu kaže u Kur’anu:Allah poziva u Kuću mira i ukazuje na pravi put onome kome On hoće. One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati; oni će stanovnici Dženneta biti, u njemu će vječno boraviti. A one koji čine nevaljala djela čeka kazna srazmjerna onom što su počinili; njih će potištenost prekrivati, niko ih od Allaha neće zaštititi, lica će im biti tamna kao da su se na njih spustili dijelovi mrkle noći; stanovnici vatre će oni biti, i u njoj će vječno boraviti!” (Junus: 25,26 i 27)

Muhammed alejhisselam je rekao: “Iskoristi petoro prije petoro: život prije smrti, zdravlje prije bolesti, slobodno vrijeme prije zauzetosti, mladost prije starosti i bogatstvo prije siromaštva!” – “Niko se na Sudnjem danu nece moci pomjeriti sa svoga mjesta dok ne bude upitan za cetvoro: u što je život potrošio, kako je mladost proveo, šta je primijenio od onoga što je naucio i kako je imetak stekao i u šta ga je potrošio!”

Draga braćo i sestre, cijenjeni Bošnjaci i Bošnjakinje, dragi prijatelji džematskog organiziranja i djelovanja, u subotu 21. maja ove 2022. godine održano je Peto mektebsko takmičenje i susreti omladine džemata Medžlisa 1 Zapad Muftijstva Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ovo takmičenje i susreti su održani u Salt Lake City-ju, u američkoj saveznoj državi Utah i domaćin je bio tamošnji ISBU džemat na čelu sa imamom Amir-ef. Salihovićem i predsjednikom Džematskog odbora ISBU gosp. Alenom Ramovićem.

Program mektebskog takmičenja i susreta počeo je u subotu 21. maja u jutarnjim satima (9:30AM) u ISBU džamiji gdje je upriličeno svečano otvaranje i početak ovih susreta na nivou medžlisa 1 zapad. Program svečanog otvaranja se sastojao od pozdravnog obraćanja imama ISBU džemata Amir-ef. Salihovića, Glavnog Imama Medžlisa 1 Zapad magistra Abdulah ef. Polovine, i izaslanika muftije IZBSA gosp. Mirnes-ef. Lemeša koji je i otvorio ove već tradicionalne susrete mekteblija i omladine medzlisa 1 zapad, te prenio selame od muftije dr. Sabahudin-ef. Ćemana koji nije mogao doći na susrete zbog  odlaska u Bosnu i Hercegovinu.

Poslije svečanog otvaranja pred podne pristupilo se održavanju mektebskog takmicenja koje se sastojalo od tri grupe. Taj dio je predvodila i ispitivala komisija u sastavu; Begzudin ef. Jusić-predsjednik-Imam u Seattle, hafiz Admir Muratović-privremeni Imam u Boise i Mirnes-ef. Lemeš-sekretar IZBSA.

U tom periodu poslije svečanog otvaranja susreta upriličen je i edukativni dio za prisutnu omladinu u dodatnim džamijskim prostorijama. Taj dio se sastojao od predavanja i prezentacije Glavnog imama medžlisa 1 zapad magistra Abdulah-ef. Polovine koji je govorio o njegovanju i očuvanju islamskog identiteta bošnjačke mladosti, i Mirnes-ef. Lemeša koji je inicirao razgovor sa omladinom kako oni vide njihove potrebe i rad kroz IZBSA . Ovaj edukativni dio za omladinu je pripremio i vodio koordinator za omladinu medžlisa 1 zapad Admir Kelemiš.

Što se tiče mektebskog takmičenja na njemu je učestvovalo 13-ro mekteblija iz pet (5) džemata: Seattle, Portland, Denver, Phoenix i Salt Lake City. Ovaj dio je završen pred podne, kada je uslijedio zajednički ručak i klanjanje Podne-namaza u džamiji.

U kasnim popodnevnim satima (4PM) u obližnjoj sali je održano druženje i diskusija omladine sa prisutnim imamima o tome kako da se omladina još bolje organizira i kako im Islamska zajednica i imami mogu pomoći u tome. Poslije toga u 6PM je održana svečana večera i program na kojem su proglašeni pobjednici u mektebskom takmičenju, te upriličen lijep i bogat program sa obraćanjima domaćina i gostiju, te nastupom folklorne grupe “Zlatni Ljiljani” IBEKO džemata iz Portlanda i specijalnog gosta izvodjača duhovne muzike Bilala Zukana, koje su prisutni sa oduševljenjem i pažnjom gledali i slušali.

Po pitanju mektebskog takmicenja redoslijed najuspješnijih mekteblija je slijedeći:

Prva kategorija, mekteblije od 6 do 8 godina:

Prvo mjesto: Vedad Hodžić-mekteb Seattle,

Drugo mjesto: Sarah Diglisić-mekteb Salt Lake City,

Treće mjesto: Aysha Perenda-mekteb Salt Lake City.

Druga kategorija, mekteblije od 9 do 11 godina:

Prvo mjesto: Abdulgafar Polovina-mekteb Portland,

Drugo mjesto: Amina Mehanović-mekteb Salt Lake City,

Treće mjesto: Hana Diglisić-mekteb Salt Lake City.

Treća kategorija, mekteblije od 12 do 16 godina:

Prvo mjesto: Asija Jusić-mekteb Seattle,

Drugo mjesto: Admir Smajić-mekteb Denver,

Treće mjesto: Emra Muslin-mekteb Phoenix.

Prvoplasiranim mekteblijama su pripale od strane medžlisa diplome za osvojeno prvo mjesto, novčana nagrada u iznosu od $300 Dollara.

Drugoplasiranim mekteblijama od strane medžlisa su pripale diploma za osvojeno drugo mjesto, i novčana nagrada u iznosu od $200 Dollara.

Trećeplasiranim mekteblijama su od strane medžlisa pripale diploma za osvojeno treće mjesto, i novčana nagrada u iznosu od $100 Dollara.

Diplome je uručio Glavni imam medžlisa 1 zapad magistar Abdulah Polovina, a novčane nagrade Mirnes-ef. Lemeš. Ove najuspješnije mekteblije će, ako Bog da, predstavljati medžlis 1 na finalnom takmičenju mekteblija na nivou Muftijstva IZBSA koje će se, ako Bog da, održati u sklopu susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike u gradu Denver, CO od 2. do 4. septembra ove godine. Koristimo priliku da uputimo poziv da dodjete na ove tradicionalne susrete Bošnjaka Sjeverne Amerike. Hvala.

Medžlis je obezbijedio i prigodne lijepo ištampane zahvalnice za sve mekteblije učesnike mektebskog takmičenja. Te zahvalnice su uručili sekretar medžlisa 1 zapad i predsjednik takmičarske komisije Begzudin-ef. Jusić., i Glavni imam medžlisa mr. Abdulah-ef. Polovina. Uručene su i zahvalnice Imamima članovima ocjenjivačke komisije na mektebskom takmičenju, predstavnicima džemata koji su došli na ove susrete, kao i predstavnicima omladine iz džemata koji su bili prisutni na ovim susretima: Seattle, Portland, Denver, Salt Lake City i Phoenix, te gostima koji su učestvovali u programu.

Uslijedio je nastavak programa kojeg je vodio Admir Kelemiš koordinator omladine medžlisa 1 zapad, na kojem su se prisutnima obratili domaćin gosp. Alen Ramović, predsjednik džematskog odbora ISBU, Glavni Imam medžlisa 1 zapad mr. Abdulah ef. Polovina i Mirnes-ef. Lemeš, izaslanik muftije IZBSA dr. Sabahudin-ef. Ćemana, koji je morao da otputije u Bosnu i Hercegovinu na zasjedanje Sabora IZ-e u BiH. U ovom dijelu programa Glavni imam medžlisa 1 je ISBU džematu uručio posebnu zahvalnicu kao znak poštovanja i zahvalnosti na finom i nezaboravnom domaćinstvu ovih susreta, i zahvalnicu za Begzudin-ef. Jusića, koji u septembru ove godina napušta ICBW džemat u Seattle i medžlis 1, a koji je svojim radom i angažmanom u proteklim godinama mnogo učinio ne samo na nivou džemata, nego medžlisa. Hvala mu.

Tokom večeri na ovom svečanom programu pored specijalnog gosta Bilala Zukana, prisutne svojim nastupom je počastila i uljepšala program i folklorna grupa: “Zlatni Ljiljan” iz IBEKO džemata u Portlandu koji su nastupili sa svoje tri grupe (mala, srednja i velika). U jednom dijelu programa zajedno sa Bilalom Zukanom nastupio je i Ahmed Polovina sa setom ilahija i kasida.

U nedjelju, 22. maja vrijedni domaćini su upriličili doručak u džamiji za sve koji su se još uvijek nalazili u Salt Lake City-ju, a nakon toga obezbijedili I obilazak Salt lake City-ja posebno dijelova grada koji su vezani za održavanje Zimskih olimpijskih igara 2002. godine.

I na kraju ove informacije želim istaći i na neki način ponoviti još jednom da ovo druženje mekteblija, omladine i džematlija džemata sa podrucja Medzlisa 1 Zapad bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije ISBU džemata u Salt Lake City. Zahvalnost pripada džematskom odboru ISBU džemata na podršci i konkretnim aktivnostima da se u Salt Lake City-ju održi mektebsko takmicenje i susreti omladine džemata medžlisa 1 zapad. Prijem imama, mekteblija, omladine iz džemata sa podrucja medžlisa 1 zapad i njihov smještaj pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveže, organizira i djeluje. Ispred Imama, mekteblija, roditelja, omladine i dzematlija džemata medžlisa 1 zapad izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima koje su Islam, Bosna, pa i Amerika odgojili. Hvala volonterima. Hvala našoj omladini. Hvala našim mekteblijama i njihovim roditeljima. Hvala domaćinima džematlijama, članovima i simpatizerima ISBU koji su bili prisutni tokom susreta. Hvala svim gostima koji su nam došli iz drugih džemata i gradova na ovoj zapadnoj obali Amerike. Hvala gostima koji su bili angažirani u vjersko-kulturno-umjetničkom programu. Opravdali su naše povjerenje. Hvala i onima koji nisu došli, ali su na svoj način pomogli kako su mislili da treba. Očekujemo da dodju na naredne susrete, ako Bog da.

Hvala, hvala, hvala svima još jednom i onim spomenutim i onim možda ne spomenutim i prisutnim i odsutnim i vidimo se, ako Bog da, naredne godine negdje ovdje na zapadnoj obali Amerike na još jednim tradicionalnim susretima mekteblija i omladine!

Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu džellešanuhu da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi održe aktivnosti u i oko mektebskog takmičenja i susreta omladine i džemata Medžlisa 1 Zapad. Amin! I hvala na svemu Allahu džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

Atmosferu sa susreta možete pogledati u galeriji slika pod slijedećim linkom:

https://drive.google.com/drive/folders/10cBWFxO-g0IOmzwXsAnBFsLheT_UzvyM?usp=sharing

Mr. Abdulah Polovina, Glavni Imam Medžlisa 1 Zapad/West

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.