Search
Close this search box.

Održano predramazansko savjetovanje imama Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, u srijedu 15. marta 2023. godine, održano je predramazansko savjetovanje putem zoom-a za imame sa područja Sjeverne Amerike. Uvodne riječi i napomene dao je muftija IZBSA Sabahudin ef. Ćemana, koji je izmeđuostalog podsjetio prisutne na Odluku o klanjanju teravih namaza od 20 rekata u svim džematima, te je pozvao imame i džemate da ulože dodatne napore kako bi ramazanski ambijent učinili sigurnim za sve džematlije tokom aktivnosti u našim džamijama.

Također se zahvalio svim imamima na vremenu koje su odvojili kako bi prisustvovali savjetovanju, a potom je zaželio toplu dobrodošlicu i prvom predavaču na savjetovanju, direktoru Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, hfz. dr. Mensur ef. Malkiću. Hafiz Malkić je na početku prenio selame uvaženog Reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, te je potom uputio imamima mnogo korisnih savjeta i preporuka, a fokus u svom obraćanju je stavio na čuvanje porodice, jedinstva i časti islamske zajednice ali i obraza svakoga od nas ponaosob kako u svkodnevnim poslovima tako i u privatnim životima. Na kraju obraćanja hafiz Malkić se zahvalio na svemu što IZBSA na čelu sa muftijom Sabahudin ef. Ćemanom, džemati i imami na prostoru Sjeverne Amerike, čine na polju islama, na nesebićnoj podršci koju pružaju IZ-i kroz mnoge vjerske i edukativne projekte za sve džematlije i našu omladinu. Posebno se zahvalio na materijalnoj podršci koju IZBSA pruža kroz institucionalno prikupljanje sredstava zekata i sadakatu-l-fitra kao i na nedavnoj akciji prikupljanja novčanih sredstava za pomoć narodu Turske i Sirije koji su pogođenim zemljotresom.

Sekretar IZBSA Mirnes ef. Lemeš je u svom izlaganju iznio nekoliko detalja o predramazanskim ativnostima koje su urađene u proteklom periodu, te je iznio i nekoliko važnih napomena u imamskim i džematskim aktivnostima  tokom i poslije ramazana uz preporuku da svoje poslove obavljamo savjesno, odgovorno i na vrijeme kako bi ispunili emanet koji nam je povjeren.

Potom je obraćanje imao šef Ureda za vjerske poslove Begzudin ef. Jusić, koji je upoznao imame o ramazanskim predavanjima koja će se objavljivati tokom mjesec ramazana svaku noć, te je podsjetio na aktivnosti o mektebskim takmičenjima koja su pred nama nakon mjeseca ramazan na nivou medžlisa kao i na finalno mektebsko takmičenja na nivou muftijstva za mektebsku djecu iz džemata IZBSA. Begzudin ef. se stavio na raspolaganje imamima i zajednici po pitanju vjerskoprosvjetnog rada te pozvao na aktivnosti i pojačanu komunikaciju s ciljem unapređenja poslova kako u džematima tako i u cijeloj zajednici.

Posljednje obraćanje tokom savjetovanja je imao šef Ureda za izdavačku djelatnost hfz. Nermin ef. Spahić. Hafiz Nermin je u kratkim crtama podsjetio na aktivnosti Ureda, distibucija ilmihala i kalendara džematima, a također je napomenuo da su blokovi za zekat i sadekatu-l-fitr uredno dostavljeni iz Rijaseta te su isti već na putu za džemate širom Amerike. Hafiz Nermin je skrenuo pažnju svim imamima da vode evidneciju o potrošenim blokovima za zekat i sadekatu-l-fitr kako bi se lakše i adekvatnije naručivali potrebni apoeni blokova za nerednu godinu.

Muftija Sabahudin ef. Ćeman se pojedinačno zahvalio predavačima na njihovim izlganjima kao i na svim poslovima koje čine na polju razvoja i jačanja Islamske zajednice Bošnjaka sjeverne Amerike. Također, iskoristio je priliku da se još jednom zahvali svim imamima na prisustvu uz dove Uzvišenom Allahu da sviju nagradi svojom posebnom nagradom.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA