Održano prvo takmičenje u hifzu amme džuza Kur’an-i-Kerima

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U sklopu Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, u subotu 1. septembra 2018 godine, je održano prvo takmičenje u hifzu 30.-og džuza Kur’an-i-Kerima na nivou Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike koja je ujedno i pokrovitelj ovog takmičenja.

Na početku takmičenja, prisutnima se obratio hfz. Nermin ef. Spahić, koordinator takmičenja, poželjevši takmičarima dobrodošlicu. U svom obraćanju se dotakao i važnosti učenja Kur’ana napamet, kao i činjenice da 19. ovogodišnjih takmičara predstavlja i simbolizira broj harfova u bismilli

.

Učeći dovu Uzvišenom da bereketom bismille, Allah dž.š., otvori vrata i srca naše djece da uče Kur’an i da im Kur’an bude vodič i uže kojeg će se držati.

O samom protokolu i pravilima takmičenja, riječ je uzeo član komisije za takmičenje hfz. Muriz ef. Mešić, pojašnjavajući pravila takmičenja i naglasivši, da su svi ovogodišnji takmičari su pobjednici.

Početak takmičenja ozvaničeno je učenjem Kur’ana od strane hfz. Mensura ef. Malkića, direktora Gazi-husrev begove medrese u Sarajevu i glavnog imama Gazi- husref begove džamije.

Devetnaest kandidata sa područja Sjeverne Amerike su uzeli učešće u takmičenju, a komisiju su sačinjavali: hfz. Nermin ef. Spahić, predsjednik, te članovi: dr. hfz. Kenan ef. Musić i hfz. Muriz ef. Mešić. Svi takmičari su dobili diplome, medalje i novčanu hediju, a pobjednicima su uručene posebne novčane nagrade.

Pobjednici u kategoriji do 16 godina su:

  1. Mesud Ali Imamović
  2. Nihad Mehmedović
  3. Alem Čavčić

Pobjednici u kategoriji od 16 – 35 godina su:

  1. Muhamed Polovina
  2. Lamija Polovina
  3. Mahir Omeragić

Priznanja, diplome, medalje za osvojeno mjesto i novčane nagrade uručio je muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, dr. Sabahudin ef. Ćeman, na svečanoj večeri 1. septembra 2018. godine.

Neka je Veličanstven, naš Gospodar, divan li je, On, Stvoritelj!

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3