Održano tradicionalno 17. Druženje Bošnjaka Medžlisa 3 Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Sada već tradicionalno, 17. po redu, Druženje Bošnjaka 3. Medžlisa Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike održano je 21. i 22. decembra u gradu Albany, NY. Kako je to postala i praksa, ovo druženje je nadmašilo sva očekivanja i bilo najposjećenije do sada na ovoj lokaciji, a domaćini su bili vrijedne džematlije Asocijacije Bošnjaka džemata Albany. Ovom prilikom im se želimo zahvaliti na izvanrednom dočeku a organizacionom odboru na bogatom vjerskom, kulturnom i sportskom programu.

Program je započeo sa podne-namazom, a dobrodošlicu prisutnima uputili su Muris-ef. Neimarlija, glavni imam Medžlisa 3, Dino Kučković ispred džemata Albany i Amir ef. Durić ispred organizacionog odbora druženja. Nakon ručka i ikindije-namaza, uporedo su se odvijale programska uvodna sesija i omladinska radionica u mesdžidu sa jako velikim brojem omladinaca koju su vodili mladi imami, Amsal-ef. Memić i Emir-ef. Huskanović. Nakon što je specijalni gost druženja, Sead-ef. Isović proučio ašere, Idriz-ef. Budimlić je napomenuo prisutne o vrijednosti druženja u ime Allaha dž.š. O našoj ostavštini narednim generacijama govorio je Muris-ef. Neimarlija, a Kasim Delelić istakao važnost muftijstva u Washingtonu D.C. i ulozi ICNAB-a i naših džemata. Slijedile su prezentacije ICNAB-ovih projekata kao što su Mala Medresa, omladinski YES Camp, fondacija Ljiljan i stipendiranje učenika u BiH. Pred kraj uvodne sesije Zinaid-ef. Granić se osvrnuo na kulturu pamćenja i važnost edukacije naših komšija Amerikanaca o počinjenom genocidu. Prije samog akšam-namaza održan je i turnir u stonom tenisu, a naše najmlađe su svo vrijeme zabavljali profesionalni vaspitači.

Oduševljenje svih prisutnih izazvala je smotra pet džematskih horova i veče ilahija i kasida koje je uslijedilo. Sa po nekoliko ilahija predstavili su se horovi iz New Yorka, Albany-a, Syracuse-a, Utice i New Hapshire-a, a kolaž ilahija izveli su i munšidi Braća B. iz New Yorka. Pored toga, večer je ukrasilo šerijatsko vjenčanje mladog bračnog para iz džemata Albany. Nakon večere i jacije-namaza, kulturno-zabavni program se nastavio u velikoj sali hotela gdje su nam se predstavile folklorne grupe KUD-a Sedef iz New Yorka, KUD Ljiljan iz Syracuse-a i KUD Dukati iz New Hampshire-a. Srca prisutnih bila su puna sreće vidjevši našu budućnost, našu omladinu iskupljenu u tako velikom broju na jednom mjestu, kao pokazatelj da smo na pravom putu i da će oni jednoga dana biti spremni da preuzmu vođenje i upravljanje našim džematima, čuvajući našu vjeru, kulturu i tradiciju na ovim prostorima. Izvođenjem sevdalinki oduševili su munšidi Braća Bektešević, a druženje se nastavilo duboko u noć. Ovaj dio programa direktno je prenosila BATV iz New Yorka na svom kanalu za Sjevernu Ameriku, kao i RadioTV Naša Riječ iz Chicago-a, te putem Facebook LIVE.

Sabah-namazom i zikrom otpočeo je drugi dan druženja. Nakon turnira u malom fudbalu i odbojke za djevojke, mr. Aiša Purak održala je predavanje za žene i djevojke. Na zahtjev velikog broja džematlija iz „comment cards” sa prošlog druženja, OO je ponovo uveo kratka predavanja nakon svakog namaza. Sesija učenja i razumijevanja Kur’ana, uslijedila je nakon ručka i ikindije, gdje su prisutni imami učili odlomke iz Časnog Kur’ana uz prijevod istih na bosanski jezik. Preko 60 omladinaca su se družili u sklopu planiranih aktivnosti uz Bowling (kuglanje) u neposrednoj blizini džemata. Goste koji su se nakon završne sesije polako spremali za odlazak svojim kućama ispratile su ilahije i sevdalinke Braće B., završna riječ predsjednika džemata Albany Denisa Klapije, te dova i zahvala od strane organizatora.

Prisutni su pozvani da nam se pridruže i na narednom, 18. druženju, koje će se održati već od 15.-17. februara 2020.god. Organizacioni odbor u sastavu:Kasim Delalić, Sado Kanić, Amir-ef. Durić, Džemal-ef. Crnkić, Senad Ahmetović, Mirnes Mustafić i Suad Omerović posebnu zahvalu žele izraziti svim volonterima, koordinacionom (proširenom) odboru, džematlijama džemata Albany i svim prisutnima na profesionalno i kvalitetno odrađenom druženju.

Molimo Allaha dž.š. da obilato nagradi organizatore kao i učesnike programa te da nam podari snagu da se nastavimo okupljati u Njegovo ime i u narednim godinama. Amin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3