Otvoreno pismo Reisu-l-uleme

Sarajevo, 12. juni, 2013. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je danas otvoreno pismo predstavnicima međunarodnih institucija povodom nastavka kršenja imovinskih prava Fate Orlović.

Otvoreno pismo reisu-l-uleme upućeno je visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini (OHR), Valentinu Incku, šefu Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH, Peteru Sørensenu, ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC), šefici Ureda Vijeća Evrope u BiH, Mary Ann Hennessey, šefu Misije OSCE-a u BiH, Fletcheru M. Burtonu i ambasadorima islamskih zemalja u Bosni i Hercegovini.

MINA u cijelosti prenosi otvoreno pismo reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića:

– Ekselencije,

Obraćam Vam se u svojstvu reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i muslimana Bošnjaka na područje Hrvatske, Slovenije, Sandžaka-Srbije i bošnjačke dijaspore, kako bih Vas podsjetio na grubo višegodišnje kršenje temeljnog ljudskog prava jedne muslimanke i članice Islamske zajednice. Također, podsjećam Vas da sam, kao reisu-l-ulema, obavezan, prema članu 10 Ustava Islamske zajednice, koji propisuje da je Islamska zajednica dužna da se stara o vjerskim pravima muslimana, uložiti institucionalne napore i poduzeti potrebne mjere kako bi Islamska zajednica osigurala primjenu svojih ustavnih odredbi u svim slučajevima kršenja prava muslimana.

Ekselencije,

Višegodišnje brutalno kršenje prava i ljudskog dostojanstva Fate Orlović, koje se ogleda u nemogućnosti da raspolaže svojom privatnom imovinom, pravnim i sudskim zavrzlamama i sistematskim preprekama što sve zajedno onemogućava joj vraćanje uzurpirane imovine u vlastitom dvorišu i izmještanje nelegalno izgrađenog objekta, predstavljaju crnu mrlju i veliku sramotu za cjelokupno društvo, posebno za državne institucije, aktere i zaštitnike uzurpacije. Pred divovskom borbom Fate Orlović kapitulirale su sve proklamacije, ostala su ogoljena bezdušna i diskriminatorska lica i karakteri onih domaćih i stranih vladinih i nevladinih institucija koje toleriraju ili ignoriraju nasilje nad jednom, od svih ostavljenom i nemoćnom, staricom.

Podsjećam Vas da član 1 Protokola 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda štiti pravo vlasništva decidno ističući: „Svaka fizička ili pravna osoba ima pravo na mirno uživanje svog vlasništva. Niko se ne smije lišiti svog vlasništva, osim u javnom interesu, i to samo uz uvjete predviđene zakonom i općim načelima međunarodnog prava.“ U slučaju Fate Orlović više od jedne decenije svirepo se gazi ovo pravo, iako su sve zemlje članice Vijeća Evrope dužne da osiguraju njegovu primjenu i da predano rade da se ono poštuje gdje god se krši. Štaviše, Evropska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama je ugrađena u Ustav Bosne i Hercegovine i ima primat u odnosu na domaće zakonodavstvo. Prema tome, sve strukture države Bosne i Hercegovine, sve međunarodne organizacije i sve članice Vijeća Evrope imaju obavezu da poduzmu mjere kako bi se ovo pravo primijenilo u spomenutom slučaju.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda u članu 17, također propisuje da: „Svako ima pravo posjedovati imovinu, sam kao i u zajednici sa drugima. Niko ne smije biti proizvoljno lišen svoje imovine.“ Moglo bi se navoditi još mnogo različitih međunarodnih, regionalnih ili lokalnih odredbi kojima se garantira pravo na nepovredivost privatnog posjeda. Međutim, dosadašnji odnos prema Fati Orlović i nerazumne sudske odluke nisu proistekle iz nepostojanja valjanih pozitivnih propisa i međunarodnih standarda, nego zbog nepostojanja adekvatne volje i nesposobnosti organa države Bosne i Hercegovine, posebno entiteta Republika Srpska, da omoguće zaštitu raspolaganja privatnom imovinom i pravo na privatno vlasništvo, uprkos svim dosadašnjim obećanjima i proklamacijama o neprikosnovenosti individualnih prava i sloboda.

Međunarodna zajednica kroz sadržaj i obavezu implementacije Dejtonskog sporazuma je preuzela dužnost osiguranja sloboda i poštivanja temeljnih ljudskih prava, uključujući i nepovredivost privatnog posjeda. Sa slučajem Fate Orlović svi Vi ste upoznati i pred očima svih nas njeno pravo se nasilnički gazi. Niko ne može kazati da ne zna. U slučaju Fate Orlović svi su poraženi i postiđeni, jer se povlače pred nepravdom što je zajednički neuspjeh.

Uprkos osjećaja gorčine usljed pokazane bezosjećajnosti za ljudsku patnju, ravnodušnosti, gaženju prava pred našim očima kao i izrugivanju pravdi, ponovo pozivam nadležne organe Bosne i Hercegovine, OHR, zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), međunarodne organizacije i sve pravdoljubive pojedince i institucije da pomognu kako bi se konačno prekinula ova pravna i ljudska sramota i zaustavilo dalje maltretiranje Fate Orlović.

Iako ovaj slučaj prevazilazi mogućnosti Islamske zajednice da osigura poštivanje prava muslimana, usljed čega se kod oštećenih javlja frustracija i razočaranost, što nikako nije dobro i može imati i teže posljedice, Islamska zajednica ostat će uz Fatu Orlović, zalagat se za njena prava i biti joj oslonac u borbi za vlastito dostojanstvo. Ovim činom ne podržava se samo Fata Orlović, nego i temeljno i svuda priznato ljudsko pravo na privatno vlasništvo, koje grubo krše predstavnici bezdušnog sistema moći. To je jedini mogući moralni, ljudski i civilizacijski izbor. Svi koji mogu pomoći na bilo koji način, a to ne čine, na savjesti nose bol i patnju Fate Orlović. Oni poručuju svim građanima ove zemlje da žive u ambijentu pravne nesigurnosti i vladavine sile.

Muslimani i Islamska zajednica s punim pravom očekuju i traže Vašu konkretnu pomoć i potpunu uključenost Vaših raspoloživih resursa. Tražeći Vaše nedvosmislene, odlučne i hitne korake i mjere u skladu sa Vašim ingerencijama i obavezama, kako bi se zaštitilo ono što se zaštiti mora, te u nadi da će Vas ovo pismo zateći u dobrom zdravlju, primite izraze moga poštovanja, kaže su u pismu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.(kraj)

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.