Peticija za vakcine protiv koronavirusa

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je 7.juna.2021.godine uputio pismo ambasadorici Samanthi Power, administratorici USAID-a (https://bosniak.org/2021/06/11/cbnas-letters-to-antony-blinken-and-samantha-power), u kome je izražena zabrinutost u vezi teške humanitarne situacije i krize javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini (BiH), izazvanoj korona virusom. U pismu se ambasadorica Power poziva da dodijeli jedan broj američkih vakcina državi BiH, kojoj su prijeko potrebne.

Povodom ove inicijative, postavili smo i peticiju na sljedećem linku: http://chng.it/S9Z6TNDstJ

Ovim putem Vas molimo da proslijedite gornji link džematima i uputite apel da se sve džematlije/ke, sa svim svojim članovima (uže i šire) familije, prijateljima i ostalim članovima zajednica uključe u ovu inicijativu te da istu podrže. Peticija može biti potpisana i anonomno, za one koji tako žele. Takodje, peticija je otvorena i za osobe van SAD-a.

Svjedoci smo da se javnosti plasira informacija da strukture države BiH nisu sposobne da obezbjede dovoljan broj vakcina kao i da se jedan dio gradjana vakciniše van BiH. Medjutim, na djelu je još jedna opstrukcija državnih organa od strane političkih opcija koje, zajedno sa svojim sponzorima van BiH, upravo žele da pokažu da je u BiH na sceni državna vlast koja je nesposobna da sačuva svoje gradjane i da takva država ne treba ni da postoji. Njihov argument je da su jedino entiteti mjerodavni i sposobni da obezbjede vakcine za svoje stanovnike.

Sa detaljima opstukcija u BiH u vezi nabavki vakcina smo obavjestili i državnog sekretara SAD-a g.Antony Blinken-a te ukazali kako se blokada državnih institucija nastavlja i u vrijeme pandemije, čak i povećanim intenzitetom. Zatražili smo aktivniji angazman SAD-u u procesu eliminisanja blokada i omogućavanja BiH državnim institucijama da nesmetano obavljaju poslove iz svoje nadležnosti.

Sasvim je jasno da broj naručenih vakcina koji cirkuliše u javnosti nije dovoljan za vakcinaciju svih stanovnika BiH. Nažalost, sa dolaskom jeseni, sasvim je realno očekivati novi talas koronavirusa a svjedoci smo da je svaki novi talas gori od prethodnog. S toga se nadamo da ćemo i kroz ovu inicijativu/peticiju, svi mi zajedno uspjeti izvšiti dodatan pritisak na američku administraciju da uvrste BiH u listu prioritetnih zemalja kojima je potrebna značajna direktna pomoć u vakcinama protiv koronavirusa.

Mahsuz selam,

Upravni odbor

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.