Predramazanski seminar i savjetovanje za imame ICNAB-a

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U organizaciji ICNAB-a uspješno je realizovan predramazanski stručni seminar za imame koji aktivno rade u džematima koji su u sastavu ICNABA-a. Seminar je održan 3. i 4. maja 2016. godine u Herndonu, VA na International Institute of Islamic Thought (IIIT). Na seminaru su bile angažovane eminentne ličnosti iz različitih oblasti koji su ponudili imamima kvalitetna predavanja.

Dobrodošlicu je uputio Dr. Ermin Sinanović, a teme na seminaru su obradjivali:

Dr. Ahmed Alibašić , dr. Abubakeral-Shingieti, mr. Sabahudin ef. Ćeman, dr. Jaqub Mirza, Joshua Salaam, Salma Abuguideri, hfz. Muriz ef. Mešić, Amir ef. Durić, dr. Asaad al-Saleh, Meira Neggaz, Hoda Hawa, dr. Muaz ef. Redžić, Mohammad Magid, dr. Hazim ef. Fazlić i Naeem Baig.

Nakon seminara Direktor International Institute of Islamic Thought poklonio je svim prisutnim imamima literaturu koja će, ako Bog da, biti od koristi imamima i džematima.

Imami su takodjer posebno zahvalni imamu mr. Sabahudin ef. Ćemanu i dr. Erminu Sinanoviću koji su omogućili imamima da posjete Diyanet Center of America, i uspostave kontakt i veze sa upravom ovog Centra koji stoji na raspolaganju ICNAB-u u budućnosti. Obilazeći ovaj centar dalo se primjetiti da su mimari ove džamije uspjeli spojiti tradicionalno i moderno, tako da se vjernikovo srce moze napuniti radošću razgledajući ovaj centar. U jednom momentu pomisliš da si u Turskoj pored Sultan Ahmedove džamije, u drugom vidiš da si 15-tak milja od Bijele Kuće u Washington, DC.

Posljednji dan, posebna čast pripala je mr. Sabahudin ef. Čemanu, Ismet ef. Zejniloviću i Begzudin ef. Jusiću, da zijarete uvaženog dr. Nedžiba Šaćirbegovića. Ta posjeta je ostavila poseban utisak jer nikada ne smijemo zaboraviti naše vrijedne intelektualce koji su cijeli svoj život posvetili nauci u ime Allaha, kao i svojoj Bosni i Bosnjacima.

Na kraju, utisci su pozitivni, a zaključak seminara je da se i ubuduće nastavi sa ovakvim projektima.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3