Predramazanski stručni i edukativni seminar za imame

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Već drugu godinu zaredom International Institute of Islamic Thought (Virginia) domaćin je predramazanskog seminara za sve bošnjačke imame koji rade i djeluju u džematima članovima Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ove godine seminar se održao u periodu od 8. do 10. maja, a organizatori ovog seminara su bili Fairfax Institute i ICNAB.

Domaćin ovog programa dr. Ermin Sinanović, direktor Fairfax Instituta, i ove godine postavio je visoke standarde i ponudio vrhunski edukativno-praktični sadržaj na opće oduševljenje svih prisutnih. Treba napomenuti da je ovogodišnji specijalni gost bio šef Ureda za dijasporu, Mensur ef. Pašalić, koji je prisutne počastio prigodnim predavanjem drugog dana seminara.

No, da krenemo redom. Seminar je počeo učenjem Kur’ana od strane hfz. Muriza ef. Mešića, a potom je glavni imam, dr. Sabahudin ef. Ćeman prisutnima predočio razloge i potrebe koje iziskuju ovakvu vrstu edukativnog usavršavanja. Zatim su se nizale sesije i predavači, a na različite teme obraćali su se: Hišam AlBilal – jedan od rukovodećih ljudi pomenutog Instituta, oblasni imami Ismet ef. Zejnilović, mr. Abdullah ef. Polovina, Muris ef. Neimarlija i Osman ef. Brkić, imami Amir ef. Durić, dr. Muaz ef. Redžić i dr. Senad ef. Agić. Svako predavanje tretiralo je aktuelne teme i donosilo neophodnu svježinu razbijajući predramazanske imamske brige.

Po završetku prvog dijela programa svi 36 imama zaputilo se u Adams Center gdje su ih velikodušno dočekali imami tog centra i ljubazno osoblje koji su ih upoznali sa širokim spektrom aktivnosti. Oni su iznijeli zanimljive i facsinantne podatke o centru u kojem u punom obimu radi 15 uposlenih (full-time), a ispomoć u radu sa djecom i omladinom pruža 250 volontera. Broj članova tog centra je preko pet hiljada porodica čije je nacionalno porijeklo vrlo šaroliko, a stub tog centra je omladina. Cijeli centar u osnovi je zasnovan na radu sa djecom i omladinom, zato su tek ove godine nakon skoro trideset godina djelovanja dobili i džamijske prostorije, a do sada je u te svrhe korištena sportska sala. Adams Center je istinski primjer izgradnje muslimanskog američkog identiteta među novim generacijama, ali i načina kako odgovoriti izazovima savremenog doba.

Drugog dana seminara prisutnima su se obratili Mensur ef. Pašalić, dr. Hazim ef. Fazlić i direktor IIIT-a, Abu Baker Al-Shinquiti, a Joshua Salaam upriličio je zanimljivu radionicu za imame koja je bila istinsko osvježenje. Na kraju je upriličena prezentacija online sistema za administrativno-finansijske poslovanje džemata pod imenom Mohid.

Bogat program je završen uručivanjem certifikata i prigodnih poklona svim prisutnima, a već je za iduću najavljen seminar na temu “Izazovi mektebske nastave u Americi”.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3